Performerii din finanţe şi business au fost recompensaţi pentru eforturile din 2016 la tradiţionalul eveniment „Gala Premiilor Piaţa Financiară”, ajuns la cea de-a XXI-a ediţie. Mult râvnitele distincţii „Banca Anului 2016” şi „Bancherul Anului” au fost adjudecate de Banca Comercială Română şi respectiv Omer Tetik.
Evenimentul organizat de compania Finmedia şi de revista „Piaţa Financiară“, singura revistă financiar-bancară lunară din mass-media naţională, a devenit deja o tradiţie. Aceste premii sunt oferite anul şi sunt recunoscute de comunitatea instituţională din România pentru rigurozitatea şi echidistanţa criteriilor aplicate.
Şi anul acesta juriul a acordat trofeee acelor instituţii sau acelor personalităţi cu realizările notabile în sectorul financiar-bancar si în cel economic în anul 2016.
Premiile “Bancherul anului” şi “Banca anului” sunt acordate de 21 de ani celor mai merituoşi jucători din banking-ul românesc. Anul acesta, alături de premiile tradiţionale ale revistei, au fost acordate şi o serie de premii noi precum Need4Green, un trofeu menit să atragă atenţia asupra importanţei protecţiei mediului înconjurător.
Unul dintre invitaţii speciali al evenimentului a fost Vasile Iuga, Partener PwC, care a apreciat că România are o oportunitate economică pe care nu trebuie să o rateze. Acesta a atras, însă, atenţia asupra faptului că trebuie avute în vedere deteriorarea deficitului balanţei comerciale, a deficitului de cont curent şi creşterea deficitului bugetului public, care a ajuns la 3% din PIB anul acesta.
„Unul dintre cele mai apreciate clasamente ale competitivităţii este cel făcut de World Economic Forum. În ediţia 2016-2017, România se află pe locul 62 din 138 de ţări, în scădere nouă locuri faţă ediţia precedentă. Clasamentul are în frunte Elveţia, Statele Unite sunt pe locul trei, Estonia, pe 30, Cehia, pe 31, Polonia, pe 36, Bulgaria, pe 50, Georgia, pe 59, pe 60, Vietnam, pe 61, Columbia, pe 62, România, pe 63, Iordania şi pe 69,, Ungaria. (…) Unde stăm prost şi foarte prost? În ansamblu, la calitatea instituţiilor, pe poziţia 92. La drumuri, poziţia 128 din 138 de ţări. La educaţie, poziţia 121. Absolut îngrizitor, la capacitatea de a atrage şi de a reţine talentele, poziţia 133 din 138 de ţări. (…) Această situaţie este confirmată şi de clasamentul competitivităţii realizat pe 2016 şi de Şcoala de Business de la Lausanne ( n.r. IMD- International Institute for Management Development). România se află pe poziţia 49 din 61 de ţări în 2016, în scădere cu două poziţii faţă de ediţia precedentă. Şi în acest clasament, al celor de la IMD, suntem foarte aproape de Columbia şi de Iordania. (…) Cea mai importantă provocare pentru România, din perspectiva economică, ar fi reducerea decalajelor faţă de media Uniunii Europene. Un indicator simplu şi relevant ar fi PIB-ul pe cap de locuitor, în prezent la 57% din media Uniunii Europene ajustat cu puterea de cumpărare. O ambiţie a României ar putea fi aceea de a ajunge cu PIB-ul pe cap de locuitor, în 2025, la 75% din media europeană.”, a declarat Vasile Iuga, Partener PwC.
Un alt invitat special al Galei 2016 a fost şi Teodor Blidăruş, preşedinte ANIS şi Managing Partner Softelligence România, care a atins un subiect la ordinea zilei in bănci: FinTech Digital Transformation.
„În ultimii şase ani, investiţiile în tehnologia digitală din bănci au depăşit 80 de miliarde de dolari la nivel mondial. Este cel mai dinamic domeniu economic, în care se investesc cei mai mulţi bani şi, aş spune, în care se pierd şi cei mai mulţi bani. Acest trend de investiţii în FinTech se accelerează de la an la an. Primele trei luni din 2016 au adus investiţii cu 67% mai mari decât în 2015. Principalele domenii în care se investeşte din perspectiva tehnologiei bancare sunt împrumuturile de bani şi plăţile electronice. (…) În general, în ziua de astăzi, dacă nu reuşeşti să foloseşi tehnologie, veniturile scad. Marja de profit netă creşte cu 26% pentru cei care dublează management-ul cu tehnlogia”, a afirmat Teodor Blidăruş.
Anul acesta premiile acordate de Finmedia şi de „Piaţa Financiară” au fost:
Premiul special Personalitatea Anului 2016: avocat doctor Remus Borza pentru că, prin compania pe care o conduce, a reuşit să conducă ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica, devenită cea mai profitabilă companie a statului.
Bancherul Anului 2016 : Omer Tetik, preşedinte Banca Transilvania pentru perfomanţele atinse anul acesta.
Banca Anului 2016: Banca Comercială Română pentru rezultatele obţinute după primele nouă luni ale anului.
Banca Anului, Segmentul Retail: BRD Group Societe Generale pentru creşterea continuă a numărului de clienţi activi pe segmentul persoanelor fizice, pentru stocul mai mare de contracte de internet & mobile banking şi pentru creşterea puternică a volumului creditelor noi acordate persoanelor fizice.
Banca Anului, Segmentul Corporate: CEC BANK pentru că a transformat o instituţie eminamente a persoanelor fizice într-una cu un portofoliu echilibrat.
Fuziuni şi Achiziţii: Patria Bank pentru fuziunea Patria Bank- BC Carpatica.
Banca Anului, Segmentul Risk Management: Garanti Bank şi vicepreşedintele Garanti Bank, Bogdan Neacşu, pentru reuşita de a menţine riscurile sub control.
Banca IT a Anului: Piraeus Bank pentru că aduce robotizarea în centrul atenţiei lumii bancare.
Produsul Bancar al Anului (IMM): ALPHA BANK pentur lansarea „Alpha IMM Import-Export”.
Produsul Bancar al Anului (Credite Retail): Banca Românească pentru lansarea creditului „Fără Asteriscuri şi Alte Riscuri”.
Produsul Bancar al Anului : Bancpost pentru lansarea unui card de debit care oferă discounturi la achiziţionarea de bilete la jocurile echipei naţionale şi la cumpărarea de echipament sportiv.
Produsul Bancar al Anului: Garanti Bank pentru primul card de credit multi-brand cu CIP din România care oferă posibilitatea de a face cumpărături la orice comerciant din ţară sau străinătate care afişează sigla MasterCard.
Premiul de Excelenţă pentru Industria Cardurilor pentru 2016: Cosmin Vladimirescu, General Manager, România, Mastercard, pentru contribuţia sa determinantă la cel mai important succes repurtat de piaţa cardurilor din România din ultimii ani, şi anume explozia de plăţi contactless.
Premiul de Excelenţă pentru anul 2016: Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru că reuşit să salveze multe IMM-uri din agricultură de la faliment, multe locuri de muncă şi pentru că a contribuit la atragerea de fonduri europene importante.
Premiul de Excelenţă pentru anul 2016: Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare pentru realizarea unui cadru de stabilitate şi siguranţă clienţilor.
Best IFN: Agricover IFN pentru lnsarea unui produs-vedetă prin care oferă fermierilor motorină cu plata la recoltarea culturilor.
Omul Anului în Asigurări: Adrian Marin, preşedinte Consiliul de Administraţie al Generali Pensii şi preşedinte UNSAR, pentru perfomanţele obţinute.
Produsul Anului în Asigurări: BCR Asigurări de Viaţă pentru lansarea Cardului de Sănătate
Brokerul Anului in Asigurari: Piraeus Broker pentru campania „Piaţa asigurărilor nu e numai RCA”.
Brokerul Anului în Asigurări: Safety Broker pentru că devenit cel mai dinamic jucător din piaţa de brokeraj în anul 2016.
Best in Leasing (operaţional): ALD Automotive pentru capacitatea mare de inovaţie.
Best in Leasing (financiar): BRD Sogelease pentru menţinerea unui echilibru al portofoliului.
Diplomă de excelenţă pentru anul 2016: Alpha Leasing, pentru performanță financiară în vremuri grele, deoarece după o perioadă dificilă a reușit o revenire spectaculoasă pe profit crescător în ultimii 3 ani.
Best în Administrare de Fonduri: BT Asset Management pentru fundamentarea relaţiei cu clienţii pe încredere.
Tranzacţia Anului 2016 în Telecom: Direct One pentru preluarea Netcity Telecom
Best Software for Finance 2016: Softelligence pentru realizarea platformei Fintech OS.
Best Technology Center for Financial Services 2016: DB Global Technology Center pentru dezvoltarea unor competenţe mixte între tehnologie IT şi procesele financiare.
Premiul Need4Green: organizaţia Recolamp pentru gestionarea eficientă deşeurilor de echipamente de iluminat.
Best in Business: INSPET Ploieşti pentru contribuţia la realizarea unui proiect unic: interconectorul de gaze România –Bulgaria.
Best Business Advisory (Tranzacţia anului 2016 în insolvenţă): Casa de Insolvenţă Transilvania pentru vânzarea ansamblului imobiliar Swan Office&Technology Park.
Best in Business Lawyers: Casa de Avocatură „Pachiu şi Asociaţii” pentru asistarea cu succes a companiei Carlyle International Energy Partners în achiziţia operaţiunilor offshore ale Sterling Resources Ltd. Romania.
Best in Business Lawyers (M&A): avocat Mihai Măcelaru, Associated Partner, Head of M&A Practice, Noerr, pentru tranzacţiile notabile în care a fost implicată compania sa în 2016 precum achiziţia Gadagroup de către S&T sau achiziţia Ana Imep Piteşti de către Nidec.
Seara festivă a inclus şi un moment susţinut de artistul Cristiana Radu şi de cvartetul Django Sound. Pe ritmul muzicii, a avut loc şi o degustare de vinuri sub îndrumarea unui maestru somelier.
„Gala Premiilor Piaţa Financiară” a fost organizată cu sprijinul unor companii care au ţinut să fie alături de aceast eveniment tradiţional. Partenerii Galei au fost: Appello, EximBank, Ropeco, VERITAS, Konica Minolta, Darian şi Jidvei.
COMMENTS