Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania: Profitabilitatea băncii ne ajută să ducem mai departe planurile pe care le avem

Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania: Profitabilitatea băncii ne ajută să ducem mai departe planurile pe care le avem

Sistemul nostru bancar este sănătos, foarte rezilient, cu toate perspectivele să fie la fel în următorii ani. Vorbim acum de o solvabilitate de 23% și de active bancare în creștere. Mizăm, la nivel sistemuc, pe impulsionarea creditării atât pentru populație, cât și pentru companii, prin măsuri de fluidizare a acordării împrumuturilor, dar și prin garanții care vin prin programe specifice derulate de stat și de bănci. În contextul ESG, care este tot mai reglementat, având în vedere că băncile sunt cele care orientează banii în economie, acestea au misiunea de a monitoriza și orienta capitalul către dezvoltare durabilă” spune Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Anul 2024 pare a fi unul liniștit: are sistemul bancar românesc capacitatea și atuurile de a rămâne resilient și performant, așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani?

Macroeconomic, sunem într-o zonă cu plusuri și minusuri. Semnale pozitive vin pe partea de investiții străine, fonduri europene și PNRR, care ne-ar ajuta să creștem țara și să micșorăm decalajul față de Vest. Pe de altă parte, deficitul bugetar vine cu provocări – este mare și trebuie corectat. Vedem, de asemenea, deficit comercial, însă totuși datoria publică este sub media europeană. Tabloul macroeconomic se reflecă și în piața bancară, unde, de exemplu, nu am văzut creșteri spectaculoase ale creditării, în prima parte a anului. 

Sistemul nostru bancar este sănătos, foarte rezilient, cu toate perspectivele să fie la fel în următorii ani. Vorbim acum de o solvabilitate de 23% și de active bancare în creștere. Intemedierea financiară și nivelul de incluziune financiară au crescut foarte bine, în acest ultim caz avem un nivel de 70%. 

Cum abordați problema creditării și ce credeți că se va întâmpla în cea de a doua jumătate a anului curent? 

Sumele economisite în depozite sunt la un nivel ridicat la băncile din România, peste volumul creditelor. Prin urmare, vorbim de resurse financiare care pot susține creditarea și mai tare. Raportul credite/depozite era la finalul primului trimestru din 2024 de 66,23%, Oricum, acest raport a fost tot în jurul a 70% în ultimii doi ani, ceea ce arată că nivelul creditării ar trebui să țină mai bine pasul cu depozitele. 

Rata creditelor neperformante a rămas la un nivel de sub 3%, la finalul primului trimestru, și nici nu întrevăd o creștere. Referitor la dobânzi, este greu de estimate un interval exact privind scăderea lor, însă nu mă aștept la miscări surprinzătoare în următoarele luni. Aproape 74.000 de credite noi au fost acordate de BT în primele trei luni ale anului, ceea ce înseamnă 26% creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea creditelor a fost de 5,2 miliarde lei. Dacă e să mă refer la raportul credite brute/depozite la nivel de bancă, acesta este de 56,3%.

Mizăm, la nivel de sistem bancar, pe impulsionarea creditării atât pentru populație, cât și pentru companii, prin măsuri de fluidizare a acordării împrumuturilor, dar și prin garanții care vin prin programe specifice derulate de stat și de bănci. 

La momentul actual avem un raport credite/depozite foarte bun: unii spun că băncile efectiv *stau* pe munți de bani. Cum poate fi păstrat ritmul economisirii?

Lichiditatea sistemului este foarte mare, cu valori ale depozitelor în creștere. Ritmul economisirii poate fi păstrat prin soluții care contribuie la formarea de comportamente sănătoase. Un exemplu ar fi dobânzile la depozitele în lei, care acum, în undele cazuri, depășesc inflația, care a coborât la un nivel de sub 5%.  

Cum vedeți tranziția sistemului bancar către GREEN?

În contextul ESG, care este tot mai reglementat, având în vedere că băncile sunt cele care orientează banii în economie, acestea au misiunea de a monitoriza și orienta capitalul către dezvoltare durabilă. În primul rând, băncile dezvoltă tot mai mult procese interne pentru analiza riscurilor de mediu, sociale și de guvernanță. Ele derulează proiecte specifice, acordă finanțări verzi – de exemplu, credite ipotecare bazate pe certificări externe de tipul BREEAM sau LEED, respectiv includ riscurile mediu, sociale și de guvernanță în deciziile de credare –, accesează facilități de la instituții precum BEI, FEI sau IFC pentru stimularea anumitor tirpuri de finanțări, precum eficiența energetică, energia regenerabilă etc. 

Tranziția e lungă, dar se fac pași, iar băncile contribuie esențial la construirea unei economii capabile să gestioneze provocările, pentru bunăstarea românilor, dezvoltarea economiei prin creșterea incluziunii și intermedierii financiare.  

Digitalizarea continuă și ea în viteză: cu ce se mândrește BT la acest capitol și ce surprize ne pregătiți pe viitor? 

Ne mândrim cu un sistem de core-banking actualizat de la începutul acestui an, printr-un upgrade la Oracle Flexcube 14,5 la cea mai recentă versiune, ceea ce a crescut capacitatea băncii de a lansa soluții de ultimă generație. De asemenea, accelerăm investiţiile în aplicaţiile noastre, în special în BT Pay și BT Go, unde venim permanent cu funcționalități noi. 

De exemplu, având BT Pay o persoană poate deveni client la banca noastră prin pași exclusiv online pentru deschiderea contului curent. Ca să exemplific, în primele două luni de la lansarea acestei opțiuni, în ianuarie a.c., peste 10.000 de clienți au început să lucreze cu BT folosind doar aplicația pentru deschiderea contului curent. Sau, tot datorită BT Pay – prin versiunea BT Pay Kiddo – am extins foarte mult plaja clienților, așa încât inclusiv copiii de 8-14 pot lucra cu noi. 

Ce așteptări aveți de la cea de a doua parte a anului 2024 și cum priviți 2025 la nivel de sistem bancar?

Prima parte a anului a însemnat pentru BT rezultate pozitive, cu creșteri ale economiilor clienților, soldului creditelor, volumului tranzacțiilor și numărului de clienți atrași. Tocmai profitabilitatea băncii ne ajută să ducem mai departe planurile pe care le avem, să creștem Grupul BT pe toate segmentele pe care suntem activi, dar și să urmărim să ne dezvoltăm pe altele noi. 

Obiectivul nostru este să creștem semnificativ peste media pieței. Ne uităm în special la creșterea numărului de clienți, a volumului de operațiuni și a creditării. Organic, Banca Transilvania crește cu 0,7-0,8% pe an. În următorii 6-7 ani trebuie să dublăm activele ca să ne păstrăm cota de piață de acum, de peste 20%. Vrem să avem o bază mare de clienţi și diversificare pentru că astfel putem reduce riscurile de piaţă. 

Ca să vă faceți o idee, activele noastre sunt cam 10% din PIB-ul țării, în timp de în țările vecine cele mai mari bănci au 15-20%. Pe de altă parte, urmează câteva integrări de bănci în urma unor achiziții, care vor genera schimbări în primele zece poziții, mai ales pe fondul achizițiilor care acum sunt în derulare. BT va participa la consolidarea sistemului bancar în zona de M&A, prin achiziția OTP Bank România. Suntem și pe viitor interesați de achiziția unor bănci de dimensiune medie și mare sau care au complementaritate cu Banca Transilvania. Cred că vom vedea mai multe tranzacții legate de băncile mici, care au până la 2% cotă de piață.

Suntem legaţi de evoluţia economiei României și a clienţilor noştri, piaţa, geografia noastră este România. Noi suntem cel mai mare finanţator al economiei. Viitorul va fi despre creşterea gradului de bancarizare în România, a educaţiei financiare și despre creşterea economiei. Eu sunt optimist, iar BT este aici să finanțeze toate acestea. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0