Economia austriacă vede și pentru perioada următoare un potențial mare de creștere pe piața românească și privește în mod pozitiv spre viitor. În afară de investiții – în special în extinderea și modernizarea întreprinderilor existente – este planificată pe termen mediu și crearea de noi locuri de muncă. Importantă pentru toate aceste decizii este dezvoltarea în continuare și îmbunătățirea condițiilor politico-economice din țară.
O politică economică mai prietenoasă cu întreprinzătorul, stabilitate politică și transparență, diminuarea birocrației, cât și promovarea formării și a perfecționării profesionale reprezintă factori importanți pe care companiile austriece din România îi văd stând la baza viitoarelor lor investiţii de aici. Aceasta ar fi sinteza pe scurt a rezultatelor studiului din acest an referitor la climatul economic din România al ADVANTAGE AUSTRIA, Secția Comercială a Ambasadei Austriei din București.
Economia austriacă din România este mulțumită de situația economică actuală a țării și privește în mod pozitiv spre viitor. Astfel, 70% dintre respondenți consideră că situația economică generală din România va evolua pozitiv în următorii doi ani (2016-2017). Mai mult, 75% dintre intervievaţi anticipează o dezvoltare pozitivă a companiei lor în același interval de timp.
În continuare, România se poziționează, pe seama creşterii sale economice și a mărimii sale ca piață, drept o destinaţie interesantă pentru investițiile austriece. 44% dintre toți cei chestionați au afirmat că au planuri de investiții în următorii doi ani (2016-2017), alți 33% iau în considerare eventuale investiții, însă nu au luat încă decizii în acest sens.
Sunt planificate în special investiții ce vizează extinderea capacităților de producție, investiții în reechipări, respectiv în modernizarea locațiilor actuale. Comparativ, interesul pentru investiții noi este mai scăzut. Sunt planificate și investiții în sfera de personal: 60% dintre companiile austriece chestionate au declarat că intenţionează să sporească numărul de angajaţi.
Activitatea companiilor austriece din România este influențată puternic în special de mediul de business (politica fiscală și de taxare, birocrație, siguranța juridică și stabilitatea politică) și de factori relevanți legați de persoană (loialitatea angajaților, potențialul forței de muncă, formarea personalului calificat și costul muncii).
Tendințele de dezvoltare din aceste domenii sunt privite de către respondenți cu sentimente amestecate: se consideră că în special factorii care determină climatul investițional vor avea o evoluție mai degrabă negativă.
Companiile constată impulsuri pozitive în domeniul formării și calificării forței de muncă, chiar dacă unii factori, precum loialitatea angajaților, sunt puşi sub semnul întrebării.
România are o importanță absolut deosebită pentru economia austriacă, nu doar ca și partener comercial, ci și ca destinație pentru investiții. Companiile austriece sunt considerate de ani de zile ca fiind cei mai importanți investitori – au investit circa 9,7 miliarde euro – ceea ce corespunde unei cote de 16,1% din totalul investițiilor străine directe din România – și au creat prin cele peste 7.000 de firme cu aport de capital austriac peste 100.000 de locuri de muncă directe. Astfel, ele sunt un pilon important al societății românești, contribuind activ și durabil la consolidarea locației economice.
Austrian Business Outlook Survey Romania 2016 este un sondaj reprezentativ pentru economia austriacă din România pe tema actualului climat de afaceri şi a fost realizat în acest an pentru prima dată. Este vorba despre o chestionare online a managementului filialelor austriece din România, care s-a realizat în perioada 13-31.4.2016. În total au participat la sondaj 124 de persoane.
COMMENTS