7 din 10 români se simt afectați de valurile de căldură și de seceta din ultimul an

7 din 10 români se simt afectați de valurile de căldură și de seceta din ultimul an

Efectele schimbărilor climatice sunt resimțite de români. Astfel, aceștia declară că se simt amenințați în special de valurile de căldură (43% dintre români), de secetă (25%), furtuni (12%), inundații (3%), dar și de incendiile de vegetație (1%) – conform celui mai recent studiu sociologic realizat de IRES la solicitarea UNSAR. Pentru al doilea an consecutiv, valurile de căldură înregistrează o dinamică importantă din punct de vedere al efectelor resimțite de români, cu o creștere de 10% față de studiul realizat anul trecut. 

“Suntem expuși dezastrelor naturale și riscurilor generate de schimbările climatice. Așadar, luarea unor decizii privind soluțiile de protecție financiară împotriva unor astfel de fenomene extreme ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Conform aceleiași cercetări sociologice, pentru a diminua impactul schimbărilor climatice, atât din punct de vedere financiar, cât și pentru a proteja mediul înconjurător, printre principalele măsuri la care au apelat românii se numără: utilizarea becurilor eficiente energetic (91%), colectarea selectivă a deșeurilor (86%), reciclarea materialelor reutilizabile și folosirea ambalajelor și a pungilor biodegradabile (81%). Achiziția de electrocasnice cu un consum redus de energie se numără, de asemenea, printre măsurile menționate de români (79%), alături de izolarea termică a locuinței (74%), utilizarea metodelor alternative de transport (64%), achiziția sau utilizarea unei mașini mai puțin poluante (21%), dar și montarea de panouri solare pe acoperișurile locuințelor (10%). 

“Soluțiile de protecție financiară oferite de către companiile de asigurări sunt într-o continuă actualizare, tocmai pentru a răspunde și noilor nevoi ale clienților, spre exemplu asigurarea panourilor fotovoltaice montate pe acoperișurile locuințelor”, a adăugat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Deși preocuparea românilor pentru montarea de panouri fotovoltaice este încă la început, este important de reținut că majoritatea companiilor membre UNSAR care emit asigurări facultative pentru locuințe oferă și soluții pentru aceste echipamente. Astfel, în funcție de politica fiecărei companii, se pot identifica acoperiri atât pentru riscurile catastrofale, dar și pentru incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri sau chiar pentru avariile accidentale ale acestor panouri. 

În acest context, recomandăm tuturor să beneficieze de consultanța oferită de orice distribuitor de asigurări pentru a putea lua cea mai bună decizie cu privire la siguranța locuinței lor. 

În România, asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru acelea care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Acestea pot asigura locuința la valoarea ei reală și pentru riscuri suplimentare celor catastrofale (cutremur, alunecări de teren, inundație), cum ar fi: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0