După ce cu o lună în urmă speriaseră autorităţile sărind din predicţiile tuturoe, preţurile de consum şi-au temperat ritmul de creştere în februarie la 0,34%, faţă de un avans de 1,34% în primă lună a anului. Şi aceasta în condiţiile în care combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%, iar rata anuală a coborât de la 5,97%, maximul ultimului an şi jumătate, la 5,65%, după cum arată cele mai recente date furnizate de INS.
Preţurile şi tarifele mărfurilor nealimentare au avut creşteri peste medie în luna februarie, de 0,42%, fiind influenţate în principal de scumpirea cu 1,3% a combustibililor şi a ţigărilor – 0,5%. Cu excepţia produselor cultural-sportive (1,28%), preţurile pentru celelalte mărfuri din această categorie au urcat cu mai puţin de 0,3%.
În ciuda influenţei sezoniere, regăsită în scumpirea legumelor şi conservelor (2,91%), mai accentuată la cartofi (4%), preţurile mărfurilor alimentare şi-au limitat creşterea la 0,3%, ajutate de uşoare ieftiniri la unele produse de bază: ouă (5,9%), ulei (0,7%), zahăr (0,1%). La fel ca în luna ianuarie, tarifele la servicii au avut cel mai redus avans, de numai 0,22%, dar în uşoară creştere comparativ cu prima lună a anului (0,1%). Cea mai amplă scumpire s-a consemnat la apă, canal şi salubritate (0,7%). Total IPC exclusiv legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturi şi tutun s-a plasat în februarie la 0,16%, dar total IPC exclusiv produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a ridicat la aproape 0,39%. Proiecţia Băncii Naţionale privind rata inflaţiei în 2013 rămâne de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al creşterii preţurilor de consum de 3,2%.
COMMENTS