Allianz-Ţiriac nu va scumpi poliţele RCA

Allianz-Ţiriac nu va scumpi poliţele RCA

virgilsoncuteanAllianz-Ţiriac infirmă zvonurile intens vehiculate care dădeau că sigură o creşte a tarifelor RCA pentru persoane fizice în perioada imediat următoare. “Nu vor exista încărcări artificiale de preţuri pentru niciunul dintre clienţii noştri, pentru niciuna dintre categoriile de şoferi, fie ei persoane fizice sau reprezentanţi ai unei companii”, declară directorul general al Allianz-Tiriac, Virgil Şoncutean. “Tarifele noastre în vigoare astăzi vor continua să opereze fără modificări şi după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern privind impunerea unor preţuri RCA maximale, cu un singur amendament: ele vor fi plafonate de nivelul primelor maxime stabilite prin actul normativ amintit.”
Cert este că aplicarea Hotărâri de Guvern (HG) ce impune tarife de prima maxime RCA va accentua dezechilibrele financiare la nivelul segmentului de asigurări auto obligatorii pentru că prevederile sale promovează un model economic neviabil din punct de vedere financiar care, pentru companiile de asigurări, înseamnă garanţia unei pierderi certe.
Virgil Şoncutean: “Statul ne cere să subvenţionăm câteva segmente de clienţi. Suntem condamnaţi la pierderi sigure. Dacă pentru acţionarii companiilor de asigurări costul de a face afaceri în România va creşte cu certitudine, pentru partenerii noştri de distribuţie va însemna provocarea de a mai răspunde încă odată la întrebarea: Pierderile proiectate ca urmare a aplicării unor prime RCA maximale vor fi împărţite între asiguratori şi partenerii de distribuţie – agenţi şi brokeri.Am ales să nu notificăm tarife noi înainte de intrarea în vigoare a HG, şi, pe cale de consecinţă, să nu transferăm artificial acest cost suplimentar clienţilor existenţi ale căror prime se află sub pragul maximal. Şi asta, fără a afecta procesele de despăgubire, calitatea serviciilor noastre în legătură cu care nu suntem dispuşi să facem compromisuri. Vom continua să ne achităm toate obligaţiile de plată cu aceeaşi promptitudine, la fel de corect.”
Reamintim că Allianz-Ţiriac Asigurări deţine o cotă de piaţă de circa 8% pe segmentul RCA, dependenta afacerilor sale de asigurări generale de RCA fiind mult mai redusă decât la nivelul agregat al pieţei asigurărilor. Ponderea RCA în portofoliul de asigurări generale Allianz-Ţiriac este de 25%, în timp ce la nivelul pieţei se înregistrează un procent de 54%.
Allianz-Ţiriac Asigurări continua să susţină că dezvoltarea pieţei libere, pe baze concurenţiale, este singura variantă viabilă pentru funcţionarea corectă a sistemului de asigurare de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor din accidente auto (RCA). Impunerea unui model economic ce prevede controlul preţurilor finale RCA va decupla tarifele aplicate de profilul de risc al şoferului asigurat.
„Ne îndepărtăm de principiile care ar trebui susţinute de toată lumea, respectiv corelarea preţului cu profilul de risc al clientului”, arata Aurel Badea, director executiv subscriere în cadrul Allianz-Ţiriac. „Prin impunerea unor preţuri controlate, are loc o decuplare a costului cu asigurarea de riscul pe care respectiva poliţa îl acoperă. Asta înseamnă că unele categorii de clienţi vor fi subvenţionate – de exemplu transportatorii. În plus, încurajarea unui comportament responsabil în trafic va fi drastic limitată.”
Intrarea în vigoare a HG ce stabileşte tarife maxime pentru asigurarea RCA ar urma să complice lucrurile, în loc să le simplifice. În mod cert, echilibrele financiare la nivelul pieţei asigurărilor vor fi afectate. Or, problemele sectoriale care au generat inclusiv falimente ale unor asiguratori au avut drept principala cauză practicarea unor tarife RCA nesustenabile.
Dacă nu cumva se doreşte perpetuarea controlului administrativ al preţurilor RCA – ceea ce, practic, nu va fi permis de statutul de membru al statului român la Uniunea Europeană -, nu mai târziu decât peste 6 luni metodologia de definire a tarifelor RCA va trebui recuplata la mecanismele de operare specifice unei pieţe libere, bazată exclusiv pe principii concurenţiale.
Virgil Şoncutean, directorul general al Allianz-Ţiriac: „Controlul preţurilor RCA este un mare pas înapoi. Această abordare va crea distorsiuni funcţionale pe o piaţă care are încă răni deschise tocmai din cauza unor strategii de tarifare nesustenabile promovate în trecut de unii asiguratori. Să nu uităm faptul că nota de plată a unor asiguratori care au ieşit din piaţa RCA este încă deschisă, iar plăţile sunt făcute de către asiguratorii care au rămas, practicând preţuri corecte. Este o falsă impresie că un asemenea control va avea efecte pozitive, pe termen lung.”
Pentru Allianz-Ţiriac, cele 6 luni în care urmează să funcţioneze metodologia de control a tarifelor RCA reprezintă un exerciţiu inedit care, în mod cert, va avea efecte negative asupra profitabilităţii segmentului auto.
„Suntem fermi în a susţine că aplicarea acestui mecanism de funcţionare a pieţei RCA pe bază de tarife normate trebuie să fie o măsură punctuală, conjuncturala, de cât mai scurtă durată. Ţinând cont de faptul că noi nu credem în viabilitatea acestei soluţii, este greu de crezut că vom putea să ne adaptăm la un asemenea model care să rămână operaţional timp de mai mult de 6 luni”, conchide directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0