Numărul autorizaţiilor de construcţii a crescut, neperformanţa finanţărilor continuă să îngrijoreze

constructi-locuinteInstitutul Naţional de Statistică a publicat datele cu privire la evoluţia autorizaţiilor de construcţie în aprilie, indicatorul consemnând un avans de 16,2% an/an. Comparativ cu luna martie, numărul autorizaţiilor s-a majorat cu 17,9%, evoluţie determinată, în principal, de componenta urbană (creştere cu 32% mom, la 1 378) (componenta rurală a consemnat un avans de 10,5% mom, la 2 216).

La 4 luni numărul autorizaţiilor de construcţie s-a majorat cu 5% an/an, la 10 467. Aceste evoluţii exprimă semnale de stabilizare şi relansare graduală pentru sectorul de construcţii în perioada următoare. Date fiind semnalele recente din sfera macroeconomică, precum şi perspectivele de reducere a costurilor de finanţare, mă aştept la o ameliorare a activităţii în sectorul construcţiilor private în a doua jumătate a anului curent.

Banca Naţională a României a publicat evoluţia creditelor şi depozitelor în teritoriu în luna aprilie. Volumul creditelor restante a crescut pentru a 16-a lună consecutiv, cu 0,8% mom (29,6% an/an), la 30,9 mld. RON (din care 60% sunt denominate în valută). Rata creditelor restante s-a majorat la 13,91% (un nou nivel record) (acest indicator se situa la 10,52% în aprilie 2012 şi 13,56% în martie 2013). Aceste evoluţii exprimă persistenţa unui climat dificil în sectorul bancar în primul semestru al anului curent. Mă aştept la continuarea tendinţei de creştere a ratei creditelor restante, cel puţin până la finalul trimestrului curent. Cu toate acestea, condiţionat de neintensificarea factorilor de risc, rata restanţelor la credite s-ar putea stabiliza şi modifica tendinţa (de la ascendentă la descendentă) până la finele acestui an, pe fondul ameliorării climatului economic şi a scăderii costurilor de finanţare.

Andrei RĂDULESCU

Senior Investment Analyst SSIF Broker

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 2