Indicii bursieri interni s-au depreciat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată de scăderile de aseară din Statele Unite şi de astăzi din Asia/Pacific (îndeosebi Japonia), în contextul speculaţiilor cu privire la apropierea de final a programelor monetare expansioniste implementate de FED.
De remarcat faptul că indicele BET-FI, mai corelat, cu pieţele internaţionale a reuşit să recupereze din declin, încheind şedinţa aproape în stagnare (această recuperare a fost determinată de rebound-ul consemnat pe pieţele europene). Indicele BET a scăzut cu 0.44%, până la 5 454,8 p., în timp ce indicele BET-C a consemnat un declin de 0.45%, până la 2 951.76 p..
Lichiditatea s-a ameliorat comparativ cu şedinţa precedentă, la aproape 7,6 mil. EUR, evoluţie determinată de tranzacţiile de pe piaţa DEAL (cu titlurile FP, SNP, BRD, SIF1 şi SIF5), acestea având o contribuţie de aproximativ 46% la rulajul total. Practic, exceptând piaţa DEAL, rulajul s-a menţinut redus (la cote de avarie). Companiile lichide au consemnat scăderi importante, expresie a faptului că unii investitori îşi reduc expunerea pe pieţele de frontieră: FP (-0,91%, până la 0,6565 RON), SNP (-0,64%, până la 0,4192 RON), TLV (-0,83%, până la 1,2 RON).
Scăderi mai importante (comparativ cu media pieţei) au înregistrat şi cotaţiile TGN (-0,86%, până la 207 RON). Pe de altă parte, acţiunile BIO au închis în stagnare la 0,244 RON, în timp ce titlurile BRD au crescut cu 0,31%, până la 8,15 RON. La nivelul SIF-urilor am asistat la evoluţii predominant favorabile, aprecieri pe 4 companii (remarcându-se SIF1 cu un avans de 1,59%, până la 1,28 RON) (cotaţiile SIF5 s-au depreciat uşor, cu 0,07%).
Acţiunile americane s-au apreciat uşor în şedinţa de tranzacţionare de joi, pe fondul speculaţiilor cu privire la continuarea expansionismului monetar (în contextul evoluţiei nefavorabile a unor indicatori macroeconomici). Indicele S&P 500 a urcat cu 0,4%, până la 1 654,41 p., în timp ce indicele Dow Jones a crescut cu 0,1%, până la 15 324,53 p., pe un rulaj cu 3,7% peste media ultimelor 3 luni. Se remarcă evoluţia companiilor din sectorul bancar, în creştere cu 1,4% (indicele KBW) către nivelul maxim din octombrie 2008, pe fondul speculaţiilor cu privire la continuarea expansionismului monetar: Bank of America (2,6%), JPMorgan (1,7%).
Unele companii au crescut, pe fondul recomandărilor investiţionale emise de analiştii Goldman Sachs: First Solar (6,6%), MEMC Electronic (9,6%). Anunţurile de preluare au determinat creşteri importante pentru NV Energy (23%), Clearwire (29%). Aprecieri au consemnat şi titlurile EMC Corp. (5,4%), după anunţul planului de răscumpărare de acţiuni. Pe de altă parte, titlurile Alcoa au scăzut cu 1,1%, ca urmare a reducerii rating-ului (de la Baa3 la Ba1) de către Agenţia Moody’s. Companiile din sectorul serviciilor petroliere s-au depreciat, pe fondul recomandării sectoriale emise de Morgan Stanley: Baker Hughes (1,9%), Halliburton (2,2%). Cotaţiile Big Lots au scăzut cu 9%, ca urmare a reducerii previziunilor cu privire la evoluţia rezultatelor anuale. Deprecieri importante au consemnat şi companiile Coca-Cola (1,5%), McDonald’s (2%), Walt Disney (2,4%).
Titlurile europene s-au apreciat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de joi, pe fondul semnalelor de stabilizare macroeconomică din regiune, a speculaţiilor cu privire la continuarea expansionismului monetar în Statele Unite, dar şi a informaţiilor din sfera unor companii. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,4%, până la 303,55 p., în timp ce indicele EuroStoxx 50 a urcat cu 0,45%, până la 2 799,2 p.. Indicii FTSE 100, CAC 40 şi DAX 30 au consemnat ritmuri de apreciere de 0,5%, 0,6%, respectiv 0,8%. O serie de companii au prezentat creşteri importante, după rapoartele elaborate de unii analişti: STMicroelectronics (2,1%), Infineon Technologies (3,3%), Pirelli (3,1%), Faurecia (3,8%).
Acţiunile Genmab au crescut cu 6,8%, pe fondul rezultatelor pozitive ale testelor pe un medicament. Titlurile Saft Groupe şi Schneider s-au apreciat cu câte 2,5%, în urma anunţului unui parteneriat. Nu în ultimul rând, creşteri importante au prezentat şi companiile din sectorul minier, pe fondul evoluţiei cotaţiilor internaţionale la metale: Lonmin (5,9%), Fresnillo (6,2%), Randgold Resources (5,8%). Pe de altă parte, acţiunile Tate & Lyle au scăzut cu 1,5%, după comunicarea rezultatelor financiare anuale. De asemenea, unele companii s-au depreciat, ca urmare a reducerii recomandărilor investiţionale de unii analişti: SBM Offshore (2,3%), Tesco (1,5%).
Cotaţiile asiatice fluctuau, pe fondul informaţiilor mixte din plan macroeconomic şi din sfera companiilor. Indicele regional MSCI Asia Pacific înregistra un nivel de 135,6 p., în urcare cu mai puţin de 0,1% comparativ cu şedinţa precedentă. Se remarca evoluţia indicilor niponi, în creştere puternică (raportat la alţi indici regionali), după declinul sever din şedinţa anterioară: Topix (0,8%), Nikkei 225 (1,9%).
Indicii Kospi şi ASX 200 creşteau cu câte 0,3%, în timp ce indicii Hang Seng, Straits Times şi BSE Sensex se depreciau cu 0,1%, 0,7%, respectiv 1,3%. Companiile din Japonia creşteau, pe fondul evoluţiei indicatorilor din industrie, dar şi a intenţiei fondurilor de pensii de a majora expunerea pe acţiuni. Titlurile Sony consemnau un avans de 2,9%, ca urmare a planurilor de a lista divizia de entertainment. Pe de altă parte, companiile de utilităţi se depreciau: Huaneng Power International (2,9%). Scăderi prezentau şi acţiunile Singapore Airlines (1,3%), pe fondul preocupărilor cu privire la evoluţia rezultatelor în trimestrele următoare (determinate de planurile ambiţioase în ceea ce priveşte cumpărarea de avioane noi (circa 17 mld. dolari).
Andrei RĂDULESCU
Senior Investment Analyst SSIF Broker
COMMENTS