NOCASH a comandat iSense Solutions un studiu care a relevat faptul ca pentru 76 % dintre respondenti o bancă modernă înseamnă rapiditate. Mai mult, când au fost intrebați pentru ce anume ar schimba banca la care au cont, 11% dintre respondenți au răspuns că pentru serviciul de plăți instant.
“În aceste condiții, serviciul instant payments are potential de a deveni în curând un criteriu de selecție și un diferențiator atunci când vorbim despre alegerea sau păstrarea unei bănci“, declară Sergiu Cone, organizatorul Conferinței internaționale fintech Baking 4.0, la care ”Piața Financiară” a fost partener media.
Studiul cantitativ a fost realizat online, în cursul lunii noiembrie, pe un eșantion de 604 persoane, reprezentativ urban, pentru posesorii de card cu vârsta de minim 18 ani. Studiul are o marjă de eroare de +/- 3.99 și un nivel de încredere de 95%.
Începand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispoziția tuturor prestatorilor de servicii de plăți produsul Plați Instant – infrastructura interbancară pentru plăți de retail în timp real (până într-un plafon de 50.000 lei).
Prestatorii de servicii de plăți cu acces la această infrastructură sunt atât băncile, deja membre ale Casei de Compensare Automată a plăților interbancare, cât și instituțiile financiare nebancare, autorizate ca atare de către banca centrală, sub condiția de deveni participant la Casa de Compensare Automată.
Utilizatorii finali (consumatori, autorități, business-uri, etc.) vor putea utiliza Plăți Instant atât pentru plăți, cât și pentru încasări, pe masura înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăți) cu care aceștia lucrează, în infrastructura interbancară menționată. Anunțul a fost făcut în premieră la conferința internațională Banking 4.0, de către Bogdan Năstase – Project Manager în cadrul Transfond.
O serie de bănci se află în etapele finale de pregătire, înrolarile acestora în infrastructura pentru Plăți Instant urmând să fie realizate de la începutul anului viitor, în funcție de stadiul concret al acțiunilor interne de conectare al fiecăreia la respectiva infrastructură.
Primele două instituții de credit care vor introduce în oferta lor acest serviciu sunt Banca Transilvania și CEC Bank. BCR se află, de asemenea, într-un stadiu avansat de pregătire, celelalte banci urmând să se înroleze în infrastructura centrală in raport de propriile strategii pentru produsele oferite clienților.
Clienții băncilor înrolate vor putea transfera fonduri între ei, interbancar, în limita a 49.999 lei per tranzacție. Banii vor intra în contul beneficiarului în mai puțin de 10 secunde de la inițierea transferului de către plătitor. Serviciul va fi disponibil 24/7.
Tot în cadrul conferinței, Bogdan Năstase a mai anunțat, pentru prima parte a anului viitor, lansarea în producție de catre Transfond a serviciului AliasPay, ce va permite inițierea de plăți prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clienții serviciilor de plăți vor putea să inițieze sau să încaseze diverse sume, în plafonul menționat, fie prin Plăți Instant, fie prin ordine de plată tradiționale.
“Este foarte probabil ca numărul băncilor ce vor implementa serviciul de plăți instant să crească în cursul anului viitor. Cercetări de piață recente atestă faptul că băncile pot câștiga clienți dacă oferă rapiditate și instant payments”, declară Sergiu Cone.
Organizată de NOCASH în 27 noiembrie, prima ediție a conferinței internaționale fintech – Banking 4.0 a strâns peste 200 de specialiști din nouă țări, specialiști care au vorbit despre tehnologiile emergente ce vor schimba industria serviciilor financiare în următorii ani: blockchain, biometrie, cloud computing, economie conversațională, inteligență artificială și “Machine Learning”.
COMMENTS