Trimiterea chestiunilor referitoare la taxarea băncilor în funcţie de ROBOR, impunerea unor reglementări dure administratorulor de pensiilor obligatorii administrate privat, taxarea companiilor din energie etc. către Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), implică prezentarea acestui for de dezbatere şi, eventual, unele decizii luate cu consultarea unor specialişti calificaţi, în privinţa unor măsuri care afectează stabilitatea economiei. Pe scurt, lucrurile stau cam aşa:
Când s-a înfiinţat CNSM şi cum lucrează
CNSM s-a constituit prin Legea 12/16 martie 2017 şi, potrivit art.8, are un Consiliul general care se întruneşte în şedinţe ordinare de cel puţin 4 ori pe an (cea mai recentă în 17 decembrie 2018 –n.r.), şedinţe convocate de preşedintele Comitetului, sau în şedinţe extraordinare la solicitarea oricărui membru al său (inclusiv ministrul Finanţelor, dacă acesta consideră de cuviinţă – n.r.), cu observaţia că membrii Consiliului general nu sunt remuneraţi pentru activitatea desfăşurată.
Cu ce se ocupă CNSM
Obiectivul fundamental este păstrarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista șocurilor și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând pe această cale o contribuție sustenabilă a sistemului financiar la creșterea economică.
Sintagmele sistem financiar și risc sistemic au înțelesurile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1092/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind supravegherea macroprudențială la nivelul UE a sistemului financiar și de înființare a unui Comitet european pentru risc sistemic (cu alte cuvinte, suntem obligaţi prin legislaţia europeană să avem un astfel de Comitet – n.r.). Foarte important, în îndeplinirea obiectivului său fundamental, Comitetul este INDEPENDENT din punct de vedere operațional.
Cine face parte din CNSM
Potrivit site-ului cnsm.ro, Consiliul general al CNSM este alcătuit din:
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României – Președintele CNSM;
Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României;
Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naționale a României, coordonator al activității de stabilitate financiară;
Leonardo Badea, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară;
Elena Doina Dascălu, Prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară;
Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Ministerului Finanțelor Publice;
Attila György, Secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare, Ministerul Finanțelor Publice;
Tiberiu Valentin Mavrodin, Secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice, Ministerul Finanțelor Publice.
De asemenea, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participă la ședințele Consiliului general, fără drept de vot.
Prin urmare, în spiritul legii adoptate, ÎNAINTEA luării unor măsuri cu impact major pentru mediul financiar, cu consecinţe importante în economia naţională, ar trebui, pentru păstrarea echilibrelor macro relativ recent şi cu greu atinse de economia românească, să se discute efectele favorabile şi nefavorabile cu toate părţile implicate, urmând ca evaluarea să stea la baza unor decizii informate.
COMMENTS