BVB, pariu câștigat după aproape un sfert de secol: fructificăm oportunitatea sau doar o sărbătorim?

BVB, pariu câștigat după aproape un sfert de secol: fructificăm oportunitatea sau doar o sărbătorim?

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piață Emergentă de la cel de Piață de Frontieră, potrivit anunțului din data de 26 septembrie. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor. Rămâne de văzut acum dacă vom reuși să fructificăm această oportunitate sau ne vom opri, ca în multe alte ocazii, la faza de sărbătorire a evenimentului.
România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de la cel de Piață de Frontieră, a anunțat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.
„FTSE Russell are deosebita plăcere să anunțe că România va primi statutul de Piață Emergentă Secundară. Ca parte a analizei anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat următoarea modificare a criteriului de rating:
• „Lichiditate” – Lichiditate de piață suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative” – îmbunătățită de la „Restricționat” la „Admis”.
Prin urmare, România îndeplinește cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piață Emergenă Secundară potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor. FTSE Russell felicită autoritățile pieței de capital din România pentru atingerea acestui statut,” se arată în raport. Mai multe detalii pot fi vizualizate aici.
Este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piața de capital românească la Piață Emergentă. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.
Este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist și redeschisă aproape jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcționeze, în noiembrie 1995, pe bursă erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori București (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piața principală și, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.
„Piața de capital locală a avut de trecut peste multe obstacole și a fost nevoie de timp ca să ajungem unde suntem astăzi. Doar gândiți-vă că, în urmă cu șase ani, nu existau raportări simultane în limba engleză din partea companiilor listate, iar investitorilor străini le era foarte dificil să înțeleagă în mod clar ce anume se întâmpla în piață. Astăzi avem mecanisme de piață noi și îmbunătățite, acces facil la piață pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii instituționali, raportare corporativă transparentă și calitativă a emitenților, disponibilitatea fluxului de informații privind piața de capital și legislația și în limba engleză, un cadru de tranzacționare competitiv, o guvernanță corporativă îmbunătățită pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras în ultimii ani noi listări de acțiuni și obligațiuni,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.
Pentru a putea atinge acest nou statut de piață, o serie de procese au fost accelerate și îmbunătățite în ultimul an și jumătate. „Ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut, am văzut ce ne lipsea și am țintit să îndeplinim toate criteriile,” a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.
„Încă de anul trecut, criterii care figurau ca neîndeplinite acum nu mai au această etichetă. Liberalizarea tranzacțiilor OTC a devenit posibilă anul trecut. Lichiditatea a fost, de asemenea, îmbunătățită: valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni este mai mare decât anul trecut. Am făcut tot ce s-a putut face în acest timp extrem de scurt pentru a îndeplini toate criteriile necesare acestui upgrade,” a declarat CEO-ul BVB, adăugând că „noi proiecte de dezvoltare a pieței sunt în pregătire”.

Un moment cu semnificație istorică
Promovarea la statutul de Piață Emergentă va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri și transmite un semnal puternic către companiile private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul bursei.
„Acest nou statut reprezintă o recunoaștere a progreselor pieței de capital locale și reprezintă un moment de importanță fundamentală pentru dezvoltarea viitoare. Ratingul de investment grade la nivel de țară se va reflecta și pe bursă odată cu această reclasificare pentru că bursa nu este altceva decât o oglindire fidelă a economiei. Când bursei îi merge bine și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoașterea internațională că România merită să fie promovată și sunt mândru și fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil,” a mai spus CEO-ul BVB.
„Promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață funcțională și accesibilă. Un nou statut înseamnă noi posibilități de investiții. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă,” a susținut Președintele BVB. „Am dori să le mulțumim tuturor entităților implicate în piața de capital și autorităților care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieței locale care a început acum aproape 7 ani,” a mai spus Lucian Anghel.

Noi dezvoltări ale pieței
Bursa de Valori București are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piață și își va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni funcțională în următoarele 16 luni și care va contribui decisiv la creșterea lichidității.
„Vom sărbători 25 de ani de bursă modernă în noiembrie anul viitor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noștri că facem progrese în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii pieței. În acest sens, proiectul Contrapărții Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătățire semnificativă a lichidității. Proiectul CCP va relansa piața derivatelor în România și, în etapele viitoare, va da posibilitatea investitorilor sofisticați să acceseze noi tipuri de instrumente. Am pornit la drum cu proiectul CCP cu un singur scop în minte: să creștem lichiditatea pe termen mediu și lung și să le oferim investitorilor instrumentele necesare care să facă această piață și mai atractivă,” a declarat Adrian Tănase.
Piața locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include și dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie și a ajuns la o creștere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante piețe de capital din Europa.
„Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie – nivelul capitalizării companiilor românești listate ca procent din PIB – de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB,” a precizat CEO-ul BVB.
Aplicarea acestei decizii de către FTSE se face gradual, cu trei mari repere temporale:
• 31 decembrie 2019 – reconfigurarea indicativă a structurii pentru nouă indici dezvoltați de FTSE, prin preluarea datelor de tranzacționare pentru primii trei emitenți din România (Romgaz, Banca Transilvania și BRD- Group SG);
• 30 iunie 2020 – preluarea datelor exacte privind coeficienții alocați celor trei emitenți pentru introducerea în familia de indici FTSE;
• Septembrie 2020 (după a treia zi de vineri) – intrarea efectivă a emitenților din România în indicii FTSE.

Adrian Tănase, CEO BVB
*Suntem martorii unui moment istoric: este recunoașterea internațională că România merită să fie promovată și sunt mândru și fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil. Când bursei îi merge bine și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor. Vom sărbători 25 de ani de bursă modernă în noiembrie anul viitor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noștri că facem progrese în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii pieței. În acest sens, proiectul Contrapărții Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătățire semnificativă a lichidității. Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB. *

Lucian Anghel, Președinte BVB
* Promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață funcțională și accesibilă.
Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră.
Investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă.
Am dori să le mulțumim tuturor entităților implicate în piața de capital și autorităților care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieței locale care a început acum aproape 7 ani.*

Leonardo Badea, Președinte ASF
*Este o veste extraordinară pentru economia României. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative și prin scăderea costurilor, Bursa de Valori și piața de capital din România. Sunt convins că datorită noului statut, Bursa de la București va avea un suflu nou și vom vedea noi investitori și emitenți de calibru*.

Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor
*Piața de capital din România intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Intrarea în liga piețelor emergente este poate cea mai mare realizare a României în plan economico-financiar din ultimii ani. De altfel, dezvoltarea pieței de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergență pentru adoptarea monedei unice euro. Această clasificare reprezintă un element transformator al pieței de capital din România, dar și un imbold pentru creșterea importanței acesteia în susținerea antreprenorilor și a economiei României*.

Ioana Apa, Președintele Comisiei Piețe de Capital și Trezorerie din cadrul ARB
*Parteneriatul dezvoltat prin intermediul inițiativelor legislative și al dialogului permanent al membrilor Comisiei Piețe de Capital și Trezorerie din ARB cu Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București și Depozitarul Central s-a concretizat în îmbunătățirea cadrului legislativ și a aspectelor operaționale aplicabile tuturor participanților și investitorilor care accesează piața de capital din România, fiind un factor semnificativ în obținerea de către România a statutului de piața emergentă. Mulțumim pe această cale tuturor părților implicate în acest demers important pentru România. ARB are o viziune integrată asupra pieței financiare din România și va continua eforturile pentru a aduce piața de capital din România la același nivel cu piețele dezvoltate din Europa*.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0