Veniturile celor mai mari 35 de companii româneşti din top 500 Deloitte au scăzut la 39 mld. euro

macroeconomie

România este a cincea țară din regiune după numărul de companii reprezentate în clasamentul Deloitte Europa Centrală Top 500, cu 35 de companii. Veniturile lor agregate au scăzut însă la mai puţin de 39 miliarde de euro, la sfârșitul anului trecut, față de 39,6 miliarde de euro în 2011.

„Din punct de vedere al veniturilor, faptul că veniturile unitare scad arată şi efortul companiilor de a se ajusta la noul nivel al puterii de cumpărare al consumatorilor. Toate eforturile de eficienţă au efect şi asupra costului unitar şi asupra vânzărilor pe client şi atunci vedem şi o scădere a consumului populaţiei şi a producătorilor care încearcă să ofere lucruri pe care cumpărătorii şi le permit, cu o marjă mai mică şi volume mai mici”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Oana Petrescu (foto), Partener Coordonator în cadrul departamentului Consultanţă în Management din Deloitte România.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 țări se află la a șaptea ediție și ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii în anul calendaristic precedent.

„2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România şi-a menţinut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii,”, a declarat Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România. „14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziţii.  Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, faţă de numai 4 în 2012, ce-şi desfăşoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanţe notabile anul trecut, deşi mediul de afaceri rămâne incert”, a spus reprezentantul Deloitte.

O nouă bancă în clasament

În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu şase bănci, faţă de cinci anul trecut, şi patru firme de asigurare: Astra Asigurări, Omniasig, Allianz-Ţiriac şi Groupama.

Nou intrată în topul băncilor este Unicredit Țiriac Bank care se plasează pe locul 4. Locul 1 este ocupat de BCR, urmată de BRD şi Banca Transilvania. Pe locul 5 se află CEC Bank iar pe 6 Raiffeisen Bank.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, Oana Petrescu a arătat că atât timp cât nu există o stabilitate a locurilor de muncă există o reticenţă a se lua împrumuturi, aşa cum există şi o reticenţă în a consuma în general. „În cazul băncilor, deocamdată volumul rambursărilor de credite este mai mare decât producţia nouă tocmai din cauza acestui impuls al populaţiei de a-şi reduce gradul de îndatorare”, a declarat Petrescu.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (cu 14 companii), urmată de industria bunurilor de consum și transporturi (10), industria prelucrătoare (6), tehnologie, media și telecomunicații (4) și industria farmaceutică (1).

Pentru prima dată, raportul prezintă componenţa consiliilor directoare şi de administraţie din companiile regionale. În România, femeile şi managerii străini reprezintă 17,1%, respectiv 35,5% din numărul total de membri ai consiliilor directoare,  procente semnificativ mai ridicate decât media înregistrată la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemănătoare ca tendinţă pentru expatriaţi  (36,2% în comparaţie cu 28,6% în Europa Centrală), dar sunt mai scăzute în cazul femeilor (11,8%, faţă de 12,8% în CE).

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0