„Pandemia cu COVID-19 ne face să trăim în momentul de fata timpuri extraordinare, se întâmplă lucruri pe care nu le-am mai trăit nici unul dintre noi şi nimeni nu poate spune exact când se va termina totul. Când spun că nu am trăit şi nici nu ne-am imaginat aşa ceva pot să vă dau un exemplu recent. Niciodată nu am crezut că Banca Naţională a României va anunţa că va cumpăra obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară din Româniaʺ ne spune Dan Popovici, director general al OTP Asset Management.
Cum a fost 2019 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Dar pentru OTP Asset Management România?
Anul 2019 a fost unul bun atât pentru industria fondurilor de investiţii din România, cât şi pentru OTP Asset Management România. Atât din punct de vedere al sumelor atrase de la investitori, cât şi din punct de vedere a performanţei fondurilor administrate putem spune că lucrurile au funcţionat foarte bine.
Astfel pe parcursul anului 2019 am reuşit să creştem cu 11% numărul de clienţi care au avut încredere să investească o parte din economiile lor în portofoliile pe care le administrăm. De asemenea şi nivelul activelor sub administrare a crescut la rândul său cu peste 12%.
Anul 2019 a fost unul dintre puţini ani din istoria pieţelor de capital în care aproape toate clasele de active au performat pozitiv. Astfel, indiferent dacă vorbim de principalii indici bursieri locali sau internaţionali sau dacă vorbim de pieţele de obligaţiuni, suverane sau corporative, toate au înregistrat creşteri importante în condiţii de volatilitate scăzută.
Care au fost vedetele portofoliului OTP Asset Management în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?
Chiar dacă preferinţele investitorilor, pe parcursul anului 2019, s-au menţinut într-o proporţie semnificativă către fondurile cu venit fix denominate în lei şi euro, adică fondurile de obligaţiuni, ne-am bucurat să observăm creşterea numărului clienţilor care s-au hotărât să economisească regulat, pe termen lung, prin intermediul fondurilor cu componentă de acţiuni. Aici vorbim în primul rând de fondul nostru de acţiuni româneşti OTP AvantisRO care a înregistrat pe parcursul anului 2019 o performanţă consistenţă de peste 29%.
Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2020? Ce așteptări aveți de la 2020: pentru OTP Asset Management, pentru piața fondurilor de investiții dar și pentru piața de capital?
În momentul când răspund la aceste întrebări, situaţia privind Pandemia cu COVID-19 este în plină desfăşurare. Nu ştim cum se va încheia acesta pandemie şi cu atât mai mult nu ştim care vor fi efectele pe termen scurt şi mediu asupra economiei mondiale. Putem doar să bănuim şi să lucrăm cu scenarii.
Pandemia cu COVID-19 ne face să trăim în momentul de fata timpuri extraordinare, se întâmplă lucruri pe care nu le-am mai trăit nici unul dintre noi şi nimeni nu poate spune exact când se va termina totul. Când spun că nu am trăit şi nici nu ne-am imaginat aşa ceva pot să vă dau un exemplu recent. Niciodată nu am crezut că Banca Naţională a României va anunţa că va cumpăra obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară din România.
Cu toate acestea BNR a anunţat de curând un plan de măsuri de relaxare monetară printre care se numără şi „Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.”
Dacă bănci centrale cum ar fi FED, BOJ sau ECB, care au în spate monede puternice (USD, Yen, Euro) îşi permiteau să facă achiziţie de active (adică să cumpere obligaţiuni suverane în USD, JPY sau Euro), cu alte cuvinte să facă Quantitative Easing, nici într-un caz nu credeam că o bancă centrală din Europa de Est să încerce aşa ceva.
Şi cu toate acestea lucrurile s-au întâmplat. Cu câteva zile înainte de anunţul BNR, băncile centrale din Polonia şi Croaţia au anunţat la rândul lor o serie de măsuri de relaxare monetară şi, surprinzător pentru toată lumea, au anunţat şi programe de cumpărare de titluri de stat în monedele naţionale, pe piaţă secundară. De aici până la anunţul făcut de BNR a fost doar un pas.
În aceste condiţii pot spune că nivelul de incertitudine este la momentul de fata extrem de ridicat. Iar acest lucru se vede în evoluţia pieţelor financiare globale unde volatilitatea a atins cote istorice.
În plină evoluţie a infestărilor cu COVID-19 industria de asset management din România trece printr-o perioadă dificilă.
Poate fi controlat comportamentul bazat pe temeri al investitorilor?
Nivelul de anxietate al clienţilor este extrem de ridicat, volatilitatea pieţelor financiare având în mod evident impact şi asupra evoluţiilor fondurilor administrate de către noi. Această creştere a volatilităţii, indiferent că vorbim de fondurile de obligaţiuni sau cele cu componeta de acţiuni, a generat un nivel mult mai ridicat de răscumpărări decât eram obişnuiţi.
Acest val de răscumpărări a pus o presiune ridicată pe umerii colegilor mei din departamentul Investiii, pentru a asigura un management adecvat al lichidităţii.
Pe de altă parte, având în vedere programele uriaşe de achiziţii de active anunţate de principalele bănci centrale, de programele fiscale anunţate de către guvernele lumii, toate făcute să ajute pe de o parte pieţele financiare prin injectare de lichiditate, iar pe de altă parte să ajute economia reală la nivelul întregii lumi, pot spune că pe termen mediu sunt optimist.
Cel puţin în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare ale fondurilor de obligaţiuni administrate de către noi, cred că mediul de dobânzi extrem de scăzut, injecţiile de lichiditate, achiziţiile de active (obligaţiuni) vor fi un catalizator pentru performanţa acestor fonduri.
În ceea ce priveşte pieţele de acţiuni şi implicit fondurile cu componentă de acţiuni lucrurile sunt mai complicate. Cred că pieţele îşi vor reveni în momentul în care numărul de ştiri pozitive legate de evoluţia infectărilor la nivel global vor depăşi numărul de ştiri negative pe acelaşi subiect.
Aşa cum am repetat de nenumărate ori este extrem de greu, dacă nu imposibil, ca pe termen lung să reuşeşti să cumperi în minime şi să vinzi în maxime. Cea mai bună strategie este să investeşti regulat.
Cu atât mai mult cu cât în aceste zile volatilitatea este atât de ridicată, noi credem că singura strategie câştigătoare pe termen mediu şi lung este cea a investiţiei regulate, disciplinate.
În aceste zile atât de dificile pentru toţi dintre noi, ar trebui să învăţăm cât de important este să ai economii. Iar aceste economii sunt cel mai uşor de obţinut investind regulat, sume mici de bani, lunar, în fonduri de investiţii.
O întrebare de final: optimist sau pesimist?
Aşa cum spuneam şi mai devreme, nu ştiu cât va dura pandemia şi nici nu ştiu cât de grav va fi afectată economia, atât cea din România, cât şi cea globală, dar ştiu că în cele din urmă, mai devreme sau mai târziu lucrurile vor reintra în normalitate. Indiferent dacă aceasta normalitate este cea cunoscută de noi sau alta. Cred că lanţurile de producţie şi distribuţie vor fi refăcute, cererea va reporni şi companiile mari şi mici vor găsi noi soluţii, noi distribuitori, noi producători.
COMMENTS