Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al Fondulului Proprietatea, a făcut următoarele declarații la video-conferința de presă susținută după Adunarea Generală a Acționarilor Fondului Proprietatea (FP).
În ceea ce privește rezultatele FP pentru 2019:
- Pe parcursul anului trecut, FP a atins un minimum record al discountului și un maxim al prețul acțiunilor (1 RON/acțiune).
- Anul acesta a fost aprobat în AGA din 28 aprilie un dividend de 0,0642 RON/acțiune (care echivalează cu un randament de 5,68%).
- Distribuția totală către acționari în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 a fost de 1,08 miliarde RON, dintre care 642 milioane RON au fost sub formă de dividende și 439 milioane RON au fost folosiți în cel de-al zecelea program de buy-back. Distribuțiile totale către acționari din 2010 până în 2020, prin răscumpărări și numerar, se vor situa la 13,09 miliarde RON sau 3,54 miliarde USD (suma include si estimarea privind distribuția brută de dividende aprobată în AGA din 28 aprilie, în valoare de 0,0642 lei/acțiune, aferentă anului 2019 și distribuibilă de la 1 iulie 2020).
- Obiectivul în ceea ce privește Valoarea Activului Net (VAN) a fost atins: în 2019, performanța cumulată a VAN-ului/acțiune a crescut cu 31,23%, în timp ce discount-ul mediu anual s-a situat la 29,38%.
- „Sunt încântat să anunț că AGA a decis continuarea mandatului Franklin Templeton ca manager de investiții al Fondului.”
Întrebat de măsurile economice adoptate de Guvernul român în contextul pandemiei de COVID-19, Johan Meyer a punctat următoarele:
- „Guvernul român a înțeles rapid că anumite industrii sunt afectate în mod deosebit de inabilitatea oamenilor de a interacționa față în față. Apreciem efortul Guvernului de a susține veniturile persoanelor afectate.”
- „Măsurile privind condițiile de creditare necesită mai multă atenție, pentru că anumite business-uri și persoane nu își vor putea achita ratele. În principiu, măsura are sens, însă nu ne putem aștepta ca băncile să susțină singure o astfel de măsură. Este o situație care trebuie monitorizată îndeaproape, pentru ca statul să se asigure că nu sunt persoane care abuzează de această facilitate.”
- „Și răspunsul monetar de a reduce dobânzile este pozitiv, dar nu înseamnă că acum băncile sau instituțiile financiare vor fi nerăbdătoare să extindă împrumuturile, în condițiile în care operăm într-un climat atât de volatil.”
- „Ca măsuri suplimentare, cred că este important ca Guvernul să continue să susțină în special IMM-urile, pentru că revenirea lor nu va putea avea loc peste noapte. Trebuie să se ia în considerare nevoile micilor afaceri și ale persoanelor care le administrează.”
Despre listarea Hidroelectrica, Johan Meyer a declarat următoarele:
„Ne menținem părerea că listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta, ci anul anul viitor. Compania continuă să facă pașii necesari de a alege consultanți, pentru a se pregăti de IPO. Desigur, o perioadă mai lungă de restricții va accentua potențialul unei amânari a listării. Dar, după cum evaluăm situația în acest moment, nu anticipăm o amânare majoră, mai târziu de primul sau al doilea trimestru al anului viitor. Suntem încurajați să vedem că managementul companiei ia măsuri pentru a atinge acest obiectiv și credem că și acționarul majoritar, statul român, continuă să susțină listarea companiei.”
„Ordinul care obligă companiile din energie să prezinte planuri de investiții pe 5 ani are sens în teorie, dar, în practică, este extrem de dificil ca ele să poată face planuri detaliate, într-un timp foarte scurt și într-un mediu atât de imprevizibil. Nu ne așteptăm ca ele să își poată lua angajamente majore față de infrastructură, de exemplu. Orice plan trebuie să aibă obiective economice, deci trebuie să aibă sens din perspectiva companiei și a acționarilor săi.”
COMMENTS