De teama infectării cu virusul COVID-19, dar și pentru că au puține variante de transport în condițiile în care cursele aeriene și cele cu autocarele nu s-au reluat la capacitate maximă, din ce în ce mai mulți oameni de afaceri străini sau studenți care învață în țară, blocați în România în ultimele două luni, preferă să se întoarcă în țările lor cu mașini pe care le închiriază doar dus de la firmele de rent-a-car. Și unii dintre românii din diaspora veniți în țară cu diverse mijloace de transport aleg această variantă, organizându-se în grupuri de 6-8 persoane și închiriind mașini mari sau microbuze, potrivit Enterprise Rent-a-Car România, reprezentanța în țara noastră a Enterprise Rent-a-Car, liderul mondial din acest domeniu.
Dacă, în general, majoritatea celor care închiriază mașini o fac pentru un traseu dus-întors, în aceste cazuri, atât oamenii de afaceri și studenții străini, cât și unii români din diaspora vor mașină închiriată dintr-un oraș din România, pe care să o lase în localitatea din străinătate în care vor să ajungă.
„Avem cereri venite din partea cetățenilor străini care vor să plece din România în orașe din diverse țări europene, printre care Austria, Germania și Franța, dar și de la români care locuiesc în diaspora și veniți temporar în țară, care acum vor să se întoarcă în state precum Spania, Italia sau Germania. Mai avem solicitări, spre exemplu, de la studenți străini la UMF din Iași, care se organizează în grupuri de 6-8 persoane și închiriază microbuze pentru a ajunge, cei mai mulți dintre ei, în Franța”, a declarat Mihai Fertig, directorul general al Enterprise Rent-a-Car România.
În momentul de față, conform reglementărilor, autocarele pot fi utilizate în traficul internațional doar în condiții extrem de stricte, iar din acest motiv cursele regulate de linie întârzie să repornească. Pe de altă parte, nici traficul aerian nu s-a reluat la capacitate maximă, iar toți acești factori reduc considerabil opțiunile de călătorie ale populației.
„Avem convingerea că și după ridicarea restricțiilor de călătorie vor exista persoane care vor prefera să călătorească singure sau alături de cunoscuți chiar și pe distanțe lungi, încercând, în acest fel, să evite apropierea de grupuri mari de oameni, așa cum se întâmplă în aeroporturi, gări sau autogări”, a mai spus Mihai Fertig.
Din cauza situației generate de pandemia de coronavirus, recuperarea mașinilor din străinătate a devenit extrem de dificilă, majoritatea companiilor de închirieri nedorind să-și asume riscurile și costurile ridicate legate de aceasta. Acest lucru se întâmplă exact în contextul în care, ca urmare a restricțiilor de călătorie impuse la nivel local și european, cererea pentru acest produs a crescut.
Cei care închiriază mașini doar dus pentru străinătate le preferă pe cele mai mari, de tip SUV sau minivan, în care să poată călători confortabil un număr mai mare de persoane, reducând astfel costul care revine fiecărei părţi. Tarifele de închiriere la Enterprise Rent-a-Car România diferă în funcție de poziția geografică a localității din străinătate în care este lăsată mașina. De exemplu, în afara tarifului de închiriere pe zi, cuprins între 15 și 80 de euro, în funcție de clasa mașinii, costul suplimentar ajunge, pentru Viena, la 500 de euro de mașină și pentru Paris la 1.000 de euro.
Mașinile sunt igienizate și dezinfectate după fiecare client cu substanțe biocide certificate. Toate automobilele sunt noi, cu consum mic, iar cei care le închiriază au posibilitatea de a achiziționa și alte servicii sau produse, precum asigurări suplimentare, scaune de copil sau aparate GPS. În cazul unui accident pe traseu, firma de rent-a-car se ocupă de toate demersurile de reparare sau repatriere a mașinii de la locul accidentului.
Serviciul funcționează ca în cazul unei închirieri obișnuite de mașină, cu diferența că preluarea acesteia se face la una dintre cele 8 reprezentanțe ale Enterprise Rent-a-Car România, dar, la nevoie, mașina poate fi adusă clientului, pentru un cost suplimentar, și în alte orașe din România, în care firma de rent-a-car nu are punct de lucru. Înapoierea mașinii are loc la una dintre multele reprezentanțe ale Enterprise din Europa.
Touring Rent Auto, firma de închirieri din grupul Eurolines deținut de Dragoș Anastasiu, funcționează din 2001, iar din 2014 reprezintă brandul Enterprise Rent-A-Car, cel mai mare la nivel mondial. În România, Enterprise deține o flotă de 800 de mașini cu cele mai noi modele de Opel, Ford și Renault și are agenții deschise în toate aeroporturile din orașele mari: Otopeni, Cluj, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și Sibiu. Enterprise Rent-A-Car este o companie americană inaugurată în 1957, fiind prezentă în 100 de țări cu peste 10.000 de birouri.
COMMENTS