Asociația CFA România și AAFBR susțin dezvoltarea pieței de capital românești!

Asociația CFA România și AAFBR susțin dezvoltarea pieței de capital românești!

Abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vânzarea de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pieței de capital. Sunt așteptate noi listări, care vor aduce beneficii pieței de capital și economiei in ansamblu. Companiile listate se supun unor reguli de transparență și guvernanță corporativă care vor crește performanța acestora pe termen mediu și lung. În plus, listările pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat. Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanțare din partea statului, lăsând loc pentru finanțarea altor proiecte de investiții.
Alexandra Smedoiu, CFA – Președinte Asociația CFA România declară: “Listarea companiilor de stat nu presupune renunțarea la controlul statului, având în vedere faptul că pot fi listate pachete minoritare, de 10%-20%. Este în interesul statului să aibă o referință reală a valorii companiilor pe care le deține, în calitatea sa de administrator al avuției publice, el fiind primul beneficiar din dezvoltarea ulterioară a companiei. O creștere a eficienței și productivității se traduce în încredere crescută în sectorul public, capacitate superioară de dezvoltare și finanțare pentru proiecte importante pentru România, contribuții suplimentare prin dividende și taxe plătite către stat.”
Daniela Ropotă, CIIA – Președinte AAFBR declară: “În general, performanța economiei unui stat este corelată cu dezvoltarea pieței de capital care poate asigura finanțarea pe termen lung a companiilor și antreprenorilor locali. Totodată, o piață de capital solidă ajută și la dezvoltarea industriilor conexe cum sunt fondurile de pensii, fondurile de investiții, companii de intermediere etc., acestea contribuind la dezvoltarea economica și bunăstarea țării.”
Asociația CFA România și Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) susțin demersurile de dezvoltare a pieței de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanțare a companiilor. Piața de capital poate atrage investitori care să ofere finanțare, în condiții de lichiditate. Companiile listate vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunități pentru finanțare, reprezentând alternative pentru investiții și economisire pe termen lung, inclusiv pentru populație.
Listarea unor participații minoritare în companiile de stat nu ar atinge nevoia de protejare a intereselor naționale în activitatea economică, ci dimpotrivă, ar oferi un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câștige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri și să contribuie la o creștere economică sustenabilă în România.
România are nevoie de instrumente de finanțare sigure, facile și accesibile astfel încât să poată să fie susținută economia pe termen scurt și mediu. Piața de capital în general și Bursa de Valori București în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate țările dezvoltate au piețe de capital puternice.

Asociația CFA Romania este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociația CFA Romania are peste 230 de membri, deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Obiectivul principal al asociației este de a sprijini dezvoltarea pieței financiare, de a implementa excelența profesională și etica în sectorul financiar românesc.
Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), înființată în anul 2008, reunește în prezent peste 100 de membri activi, analiști și manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiză financiară, investiții, asigurări, piață de capital, comunicare financiară și relații cu investitorii etc. AAFBR este membră a EFFAS (The European Federation of Financial Analysts Societies), o federație ce cuprinde 25 de societăți naționale din domeniul investițiilor din Europa și a ACCIA (Association of Certified Internațional Investment Analysts), o organizație de tip umbrela înființată în anul 2000 pentru asociațiile naționale și regionale de profesioniști în domeniul investițiilor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0