*Este extrem de important să transmitem clienţilor încredere şi mesaje clare referitoare la economisire şi la faptul că volatilitatea de moment (de care se tem cei mai mulţi dintre clienţi) poate fi în avantajul lor, dacă au stabilit un plan pe termen lung. Continuăm efortul de a explica clienţilor noştri importanta economisirii regulate, pe termen lung prin intermediul fondurilor de investiţii. Credem că o astfel de abordare este benefică, atât pentru clienţi, cât şi pentru companie* spune Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management.
Cum a fost 2020 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Ce plusuri şi ce minusuri trebuie remarcate? Poate fi considerată *decentă* pierderea cu care sistemul a încheiat anul, la nivel de active?
Prima parte a anului 2020 a fost una extrem de dificilă pentru întreaga industrie de asset management din România dacă luăm în considerare evoluţiile pieţelor financiare din lunile martie şi aprilie 2020. Pe de altă parte trebuie să ne amintim de reacţia puternic emoţională a multor investitori care pe fondul volatilităţii înregistrate de pieţe au răscumpărat fondurile de investiţii deţinute. Astfel am asistat la o presiune foarte mare asupra administratorilor de fonduri pentru a putea asigura lichiditatea acestora şi astfel pentru a onora fără sincope toate răscumpărările primite. Un lucru extrem de pozitiv care trebuie remarcat este faptul că nu am avut la nivelul întregii pieţe nici o societate de administrare care să întârzie sau să suspende plata răscumpărărilor în acele momente dificile.
Mergând mai departe putem spune că a doua jumătate a anului 2020 a reprezentat o cursă continua de recuperare a activelor pierdute în lunile martie şi aprilie, cursa susţinută şi de evoluţiile foarte bune înregistrate de pieţele financiare.
Un alt element important de menţionat este efortul susţinut de comunicare cu investitorii venit din partea industriei prin intermediul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.
Cum a fost anul 2020 pentru OTP Am? Care au fost vedetele portofoliului OTP Am în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?
Aşa cum spuneam şi mai sus, anul 2020 a fost unul total diferit, pe de o parte din cauza impactului pandemiei în activitatea noastră de zi cu zi, iar pe de altă parte, din cauza volatilităţii ridicate înregistrate în lunile martie şi aprilie. Pandemia ne-a forţat din punct de vedere operaţional să trecem extrem de rapid la formatul work-from-home şi de a ne replia rapid, astfel încât să asigurăm continuitatea operaţională. Prima parte a anului 2020 a pus o presiune foarte mare în ceea ce priveşte managementul riscului, atât cel de piaţă, cât mai ales managementul riscului de lichiditate. Astfel, chiar dacă am avut o lună martie cu răscumpărări foarte mari, mai ales din fondurile de obligaţiuni, toate operaţiunile s-au decontat în condiţii normale şi mai mult decât atât, portofoliile fondurilor au rămas pregătite pentru creşterile viitoare.
Dacă vorbim de vedete cred că aici sunt cel puţin două fonduri care trebuie menţionate. Este vorba despre fondul diversificat OTP Global Mix şi fondul de absolute-return OTP Premium Return. Ambele fonduri sunt oarecum asemănătoare, ambele au investiţii în mai multe clase de active (acţiuni, obligaţiuni, etc), şi investiţii atât pe piaţa din România, cât şi pe cea internaţională. Ambele fonduri au avut rezultatele spectaculoase, mai ales în condiţii de criza pandemică, OTP Global Mix a înregistrat o creştere de peste 11,5%, iar OTP Premium Return un randament de 9% în anul 2020
În cele din urmă având un portofoliu diversificat şi o administrare activă a acestuia, ambele fonduri au reuşit să navigheze prin apele foarte agitate ale anului 2020 şi să ofere clienţilor noştri randamente foarte atractive.
Un alt element important în activitatea noastră în anul 2020 a fost lansarea de noi clase de unităţi de fond pentru o parte importantă din fondurile administrate. Astfel, începând cu luna mai am introdus în oferta noastră clase de unităţi de fond denominate atât în Lei, cât şi în Euro, pentru fondurile care au în portofoliu expunere pe acţiuni.
Cum pot fi gestionate noile riscuri în condiţiile unei economii în pandemie? Ce impact va avea criza sanitară asupra industriei şi în cât timp vor putea fi recuperate pierderile?
Din punctul meu de vedere pieţele financiare au luat-o înaintea economiei reale şi anticipează un rezultat pozitiv al campaniei de vaccinare la nivelul SUA şi al Uniunii Europene. În aceste condiţii, noi suntem în continuare optimişti în ceea ce priveşte evoluţiile fondurilor administrate. Pe de altă parte, credem că momente de volatilitate vom avea şi în viitor şi credem că managementul riscului de lichiditate este foarte important.
Având în vedere sumele mari acumulate de către romani în conturile curente şi de economii pe parcursul anului 2020 şi nivelul actual al dobânzilor bancare, nu putem să spunem decât că este la latitudinea noastră dacă vom reuşi să transmitem suficientă încredere publicului larg, astfel încât acesta să redirecţioneze o parte din aceste economii şi către industria fondurilor de investiţii.
Credeţi că această criză a trezit cumva apetitul investitorilor pentru fondurile cu risc mai ridicat, având în vedere nivelul jos al dobânzilor la depozite? Pot fi atrase mai multe resurse din depozitele bancare către fonduri de investiţii?
Dacă analizăm datele prezentate de BNR putem vedea că suntem într-un mediu de dobânzi real negative şi ca depozitele bancare nu mai reuşesc să protejeze economiile de efectele inflaţiei. Mai mult decât atât, din păcate sunt sume foarte mari de bani pe conturile curente sau de economii, conturi care sunt recompensate cu dobânzi extrem de mici. În aceste condiţii, aşa cum spuneam şi mai sus, depinde doar de noi, cei care activăm în cadrul industriei să comunicăm suficient de clar cu romanii astfel încât, cel puţin o parte din aceşti bani să înceapă să fie plasaţi în instrumente de economisire pe termen lung cu randamente mai bune.
Aşa cum am mai spus în trecut, istoria ne învaţă că pe termen mediu şi lung fondurile de investiţii pot aduce randamente net superioare altor instrumente de economisire clasice.
Este extrem de important să transmitem clienţilor încredere şi mesaje clare referitoare la economisire şi la faptul că volatilitatea de moment (de care se tem cei mai mulţi dintre clienţi) poate fi în avantajul lor, dacă au stabilit un plan pe termen lung.
Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2021? Ce factori de risc există și ce factori potențatori?
Referitor la principalele provocări pentru noi administratorii de fonduri de investiţii în 2021, aş vrea să fac următorul comentariu. OTP Asset Management salută toate inițiativele care vizează protecția mediului și alți factori care definesc investițiile ca fiind durabile, inclusiv problemele de mediu, cele sociale sau cele care țin de angajați, precum și aspectele legate de respectarea drepturilor omului și lupta împotriva corupției și mitei.
Regulamentul (UE) 2019/2088 privind informațiile legate de sustenabilitate în sectorul serviciilor financiare este considerat a fi o etapă importantă în legislația Uniunii Europene referitoare la ESG, solicitând divulgarea de informații specifice privind abordările instituțiilor financiare în ceea ce privește integrarea riscurilor de sustenabilitate și luarea în considerare a efectelor negative asupra durabilității. OTP Asset Management este ferm dedicată obiectivelor Regulamentului și, ca parte a Grupului Bancar OTP, depune eforturi uriașe pentru a se conforma pe deplin acestuia. Societatea lucrează în momentul de faţă pentru a se alinia la principiile ESG şi intenţionează ca în viitorul apropiat să introducă în politica sa de investiţii criterii ESG.
Având în vedere importanţa combaterii schimbărilor climatice credem că introducerea criteriilor ESG, atât în ceea ce priveşte procesul de luare a deciziilor de investiţii, cât şi a zonei de management al riscului, va duce la îmbunătăţirea în continuare a performantei fondurilor administrate, cât şi la atragerea de noi clienţi care sunt interesaţi de investiţii responsabile.
An de an ați reușit să performați într-o piață extrem de concurențială: cine credeți că vor fi vedetele portofoliului în următorii ani?
Aşa cum spuneam şi mai sus trăim într-un mediu de dobânzi real negative. Aşteptarea noastră este ca aceste dobânzi să rămână aşa pentru încă o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte credem că odată ce numărul populaţiei vaccinate atât în România cât şi la nivel internaţional va creşte vom asista la o perioadă de creştere economică accelerată. În aceste condiţii credem că fondurile cu componentă de acţiuni vor fi principalele beneficiare ale acestui cumul de factori.
Astfel, portofoliile diversificate cu expunere atât locală, cât şi internaţională, administrate activ ,vor fi din punctul meu de vedere vedetele următorilor ani.
Cum apreciaţi evoluţia nivelului de educație financiară al românilor şi ce e de făcut pentru a-l trece de media UE?
În prezent există un efort foarte mare venit din partea multor părţi interesate în acest proces de educaţie financiară. Indiferent dacă vorbim de Autoritatea de Supraveghere Financiară, de Bursa de Valori Bucureşti sau de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România sau noastră ca administratori individuali, cu toţii contribuim la creşterea nivelului de educaţie financiară din România. Trebuie să fim conştienţi că acest proces nu va avea rezultate noapte şi este unul de durată. Cu toţii trebuie să contribuim la acest efort şi speram să începem să vedem şi rezultate vizibile poate peste 10 ani.
Ce așteptări aveți de la 2021: pentru OTP Am, pentru piața fondurilor de investiții dar și pentru piața de capital?
Chiar dacă vom avea în continuare pusee de volatilitate atât pe pieţele de acţiuni, cât şi pe cele de obligaţiuni eu sunt optimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţelor de capital per ansamblu. Consider că anul 2021 poate fi un an de recuperare a activelor şi clienţilor pierduţi în martie şi aprilie 2020 şi sunt foarte multe premise ca anul 2021 să fie unul foarte bun.
Noi ne continuăm efortul de a explica clienţilor noştri importanta economisirii regulate, pe termen lung prin intermediul fondurilor de investiţii. Credem că o astfel de abordare este benefică, atât pentru clienţi, cât şi pentru companie.
COMMENTS