Valentin Ionescu (ISF): Lichiditatea de pe bursa de valori, factor important privind cererea investitorilor pentru acțiuni

Valentin Ionescu (ISF): Lichiditatea de pe bursa de valori, factor important privind cererea investitorilor pentru acțiuni

Prezent la Conferința digitală LIVE ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România – nivelul următor” organizată de Gândul.ro,  Președintele Institutului de Studii Financiare, Valentin Ionescu, a declarat: „Criza pandemică a relevat o serie de provocări structurale pe termen lung în sectorul corporativ și pe piețele de capital. Faza de redresare și evoluția pe termen lung a sectorului corporativ românesc sunt dependente de accesul la o o gamă mai largă de opțiuni de finanțare, precum acțiuni și obligațiuni corporative și o piață de capital mai dinamică. În special, un echilibru mai bun între creditarea bancară tradițională și accesul întreprinderilor la surse de finanțare prin bursa de valori va contribui la avansarea integrării României în sistemul financiar european.

Nivelul de lichiditate de pe bursă este un factor important care influențează cererea investitorilor pentru acțiuni, deoarece o lichiditate mai mare reduce prima de risc a deținerii acțiunilor și crește eficiența mecanismului de descoperire a prețurilor. O piață lichidă poate contribui, de asemenea, la atragerea mai multor emitenți, care s-ar aștepta ca piața să-i coteze mai bine titlurile. Pe de altă parte nivelurile scăzute de lichiditate pot crește costul capitalurilor proprii pentru companiile care doresc să ridice capital, deoarece investitorii vizează o rentabilitate așteptată mai mare pentru a compensa riscul suplimentar de lichiditate redusă.

Pe lângă aspectele tehnice si cele de reglementare, un factor important în dezvoltarea pieței de capital îl reprezintă gradul de înțelegere a mecanismului de finanțare prin piața de capital pentru companiile din economie și nivelul de cunoștințe pe care persoanele fizice îl au cu privire la instrumentele financiare împreună cu posibilitățile de acces la aceste instrumente (incluziune financiară).

Toate aceste aspecte se pot îmbunătăți prin programe de educație financiară destinate companiilor, persoanelor fizice (adulților și elevilor) susținute în mod continuu de toți stakeholderii implicați (bursa, asociații profesionale, autorități samd). ISF împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară desfășoară mai multe programe voluntare de educație financiară pentru toți cei interesați, atât pentru retail dar și pentru companiile interesate.

Studiile au arătat că există o corelație mai puternică între evoluțiile bune școlare și creșterea economică, corelația, însă, nu implică neapărat cauzalitate. În definitiv, îmbunătățirile educației și creșterea mai rapidă pot fi influențate de alți factori de țară, cum ar fi infrastructura instituțională, capitalul social, sau cultura. Corelația dintre școlarizare și creștere poate fi, de asemenea, determinată de „cauzalitatea inversă” de la creștere la educație, deoarece indivizii investesc mai mult în educație atunci când performanța și perspectivele de creștere ale economiei există.

În concluzie, se poate spune că atât educația, cât și experiența sunt necesare pentru dezvoltarea piețelor financiare, deși educația formală oferă un punct de plecare care este necesar pentru a reuși în demersurile viitoare.

Prin activitățile pe care le desfășoară, ISF ajută la formarea profesională care se împletește armonios, tot în cadrul institutului, cu educația financiară și cercetarea.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0