30.000 de elevi din 200 de licee din toată ţara au, de câteva zile, acces gratuit la cărţile din Biblioteca Digitală Vodafone. Elevii pasionaţi de lectură pot descărca unul din cele 100 de titluri de carte disponibile, direct pe telefonul mobil sau pe tableta, printr-o simplă scanare a unui cod QR, din Biblioteca Digitală, iar descărcarea oricărui fişier este gratuită, indiferent de reţeaua de telefonie mobilă a utilizatorilor. Până la sfârşitul anului, numărul liceelor din întreaga ţară în care se va regăsi Biblioteca Digitală Vodafone va ajunge la 300.
Lansarea Bibliotecii Digitale Vodafone a avut loc la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în prezența poetului Mircea Cărtărescu (foto). Biblioteca Digitală din Licee este o iniţiativă digitală socială, susţinută de Vodafone România şi BookLand. Proiectul oferă, în prezent, acces gratuit la 100 titluri de carte, împărţite în următoarele categorii: Beletristica, Dezvoltare personală, Istorie şi Mitologie, Limbi străine, Ştiinţă, Teatru, Poezie şi Artă.
Titlurile sunt din programa şcolară, dar nu numai, şi provin de la 55 de edituri romaneşti. Din lista autorilor disponibili în “Biblioteca Digitală Vodafone” pentru licee fac parte atât scriitori romani din programa şcolară, cum ar fi: I. L. Caragiale; George Coşbuc; Mihai Eminescu, cât şi scriitori străini cum ar fi: Alphonse Daudet; Jules Verne; Virginia Woolf. Până în prezent, liceenii din România au realizat peste 11.000 de descărcări, iar cele mai căutate cărţi au fost: “Gramatica limbii engleze”, “Hărţi Judeţe în România” şi “1001 de Nopţi”.
Biblioteca Digitală Vodafone este disponibilă deja în peste 200 de licee din Bucureşti, Sibiu, Buzău, Focşani, Ploieşti, Timişoara, Bacău, Iaşi, Albă Iulia şi Arad şi până la sfârşitul anului va fi prezentă în 300 de licee din ţară. Astfel, proiectul va fi extins şi în liceele din Brăila, Braşov, Cluj Napoca, Constantă, Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Vaslui. Printre liceele din Bucureşti, în care Biblioteca Digitală este disponibilă, se numără şi Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Colegiul Naţional I. L. Caragiale, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Colegiul Naţional Iulia Haşdeu, Şcoala Centrală sau Colegiul Naţional Ion Creangă.
Totodată, conţinutul bibliotecii poate fi accesat de oricine pe tableta sau smartphone prin site-ul www.scoala.bibliotecapemobil.ro, unde este disponibilă şi lista completă a cărţilor şi autorilor din Biblioteca Digitală.
Noua etapă a proiectului Biblioteca Digitală Vodafone a fost dezvoltată de Vodafone România, în parteneriat cu BookLand şi McCann Erickson România. Biblioteca Digitală este un proiect iniţiat de Vodafone în august 2012, odată cu lansarea primei biblioteci digitale de la metrou din România, în parteneriat cu editura Humanitas. În februarie 2013, Vodafone a relansat proiectul digital, cu peste cinci sute de titluri noi de cărţi şi audiobook-uri.
De la lansarea din august 2012 şi până în prezent, s-au înregistrat 145.000 de descărcări complete din Biblioteca Digitală. Lista completă a cărţilor şi a autorilor din “Biblioteca digitală Vodafone” este disponibilă la adresa: www. bibliotecapemobil.ro.
Deşi e conştient că că viitorul este unul digital, deşi a salutat de la bun încept iniţativa Vodafone, Mircea Cărtărescu a spus, cu o nostalgie nedisimulată, că o tabletă sau un smartphone nu vor suplini niciodată senzația dată de o carte, mirosul de cerneală tipărită, atingerea hârtiei, foșnetul paginii. Subscriem!
COMMENTS