CEC Bank acordă IMM-urilor credite de 100 milioane lei prin Programul Româno-Elveţian

Radu Ghetea

CEC Bank va acorda IMM-urilor din patru sectoare economice, începând de săptămâna viitoare, credite în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de lei, cu o dobândă de doar 3,65% pe an, în cadrul Programului Româno-Elveţian pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (PREIM) – Aria de concentrare 5 – „Îmbunătăţirea mediului de afaceri şi accesului la finanţare a IMM-urilor”.

O pondere de 70% din valoarea totală a finanţărilor este pusă la dispoziţie de Confederaţia Elveţiană, restul fiind resurse ale băncii, programul derulându-se pe o perioadă de 5 ani.

Programul de fianţare a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatul CEC, la care au participat, din partea guvernului român, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, care au semnat cu partea elveţiană, reprezentată de Excelenţa Sa domnul ambasador Jean – Hubert Lebet, acordul de proiect “Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri”, proiect care va fi derulat prin CEC Bank, în calitate de bancă parteneră.

Acesta reprezintă al doilea acord de proiect semnat în cadrul “Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse”, pentru care Ministerul Finanţelor Publice are rol de Unitate Naţională de Coordonare.

Proiectul vizează acordarea de credite de investiţii pentru IMM-urile din România în 4 domenii prioritare: producţie, servicii medicale, turism, comercializarea sistemelor/echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activităţi. “Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri” urmăreşte creşterea numărului de locuri de muncă la nivelul IMM-urilor, îmbunătăţirea ratei de supravieţuire a start-up-urilor, precum şi creşterea profitabilităţii celor 4 sectoare vizate şi a cifrei de afaceri a IMM-urilor.

Proiectul, al cărui beneficiar este Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, are o valoare de 28.524.286 CHF, din care 20.000.000 CHF reprezintă grantul elveţian, iar diferenţa de 8.524.286 CHF reprezintă contribuţia băncii CEC Bank în acest program. Perioada de implementare a proiectului este de 5 ani de la data semnării acordului.

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a declarat, în cadrul conferinţei, că astăzi vor fi trimise la BNR normele de creditare ale produsului pregătit din punct de vedere tehnic (Creditul de investiţii pentru IMM-uri prin Programul Româno-Elveţian), conform procedurii de notificare, nefiind nevoie de aprobarea acestora, iar săptămâna viitoare normele vor fi transmise în teritoriu, la unităţile CEC Bank.

„Practic începând din a doua jumătate a săptămânii viitoare potenţialii clienţi se pot prezenta la agenţiile CEC Bank pentru accesarea acestui tip de credit. Noi am pregătit şi o listă cu potenţiali clienţi interesaţi de un astfel de credit şi care s-ar încadra în normele de eligibilitate”, a precizat Radu Gheţea.

Un beneficar trebuie să fie un IMM definit conform Legii 346 din 2004, iar suma creditului, acordat în lei, nu trebuie să depăşească echivalentul a 100.000 CHF.

„Dobânda este ROBOR la 6 luni plus 1% marjă, iar dacă facem calcului la zi, în total este de 3,65%, la care se adaugă un comision de administrare de 0,5% din valoarea creditului, perceput o singură dată, la acordarea creditului. Nu avem alte comisioane, precum de acordare sau de rambursare anticipată. Perioada de creditare este 60 de luni iar perioada de graţie este de maxim 12 luni”, a adăugat preşedintele CEC Bank.

Ministrul Maria Grapini a precizat că firmele trebuie să fie din patru domenii de activitate: producţie, servicii de îngrijire a sănătăţii, turismul şi comercializarea sistemelor de echipamentelor specifice economisirii de energie, „pentru că avem o problemă cu costul energiei şi trebuie să sprijinim retehnologizarea IMM-urilor în scopul eficientizării cheltuielilor energetice.”

Pentru a putea accesa acest credit, firmele trebuie să aibă experienţă de minim 1 an într-unul din aceste 4 domenii, să nu aibă datorii la bugetul de stat şi bugetele locale, să prezinte un plan de investiţii pentru realizarea cărora este destinat acest credit  şi să nu se afle în situaţie de dizolvare, faliment, suspendare.

„Evident că sunt necesare şi garanţii, însă trebuie precizat că şi în acest proiect intrăm cu FNGCIMM în proporţie de până la 80% dacă solicitantul nu dispune de garanţii proprii”, a adăugat Grapini.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0