UNBR: este necesar un sistem de bune practici în avocatură

Sigla_UNBR

Pentru un proces de aplicare a legilor după standarde europene este necesar un sistem de bune practici, a declarat av. dr. Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), în cadrul Congresului avocaţilor, desfășurat în perioada 28 – 29 martie 2014 la Bucureşti.

În cadrul Congresului, au fost adoptate Hotărâri care privesc raportul de activitate al UNBR, execuţia bugetară a UNBR pe anul 2013, proiectul de buget al UNBR și execuţia bugetară a Casei de Asigurări a Avocaţilor pe anul 2013.

”Pentru a avea şi un proces modern de aplicare a legilor, după standarde europene este necesar, cu prioritate, să avem un sistem de bune practici. Cheia problemei rezidă în dezideratul ca normele deontologice asumate de toate corpurile profesionale implicate în asigurarea securităţii pe bază de lege a persoanelor, instituţiilor, entităţilor, inclusiv a autorităţilor statului să fie cunoscute, conştientizate şi aplicate efectiv cu bună-credință de către fiecare actor instituţional implicat în activitatea de interpretare şi aplicare a legii, potrivit limitelor legale şi rolului care îi revine într-un stat de drept”, a declarat av. dr. Gheorghe Florea.

Acesta a subliniat că în condiţiile în care accesul pe piaţa serviciilor profesionale de avocat este extrem de dificil iar avocatura clandestină este încă “la modă” şi încurajată incorect de unele autorităţi şi formatori de opinie în viaţa publică, pentru tineri avocaţi, adesea soţ-soţie, onorariile din oficiu sunt singura lor sursă de venit.

”Prea des onorariile din oficiu cuvenite avocaților pentru o muncă deja depusă sunt achitate efectiv avocaţilor cu întârzieri apreciabile, nescuzabile, de către ordonatori de plăţi din sistemul judiciar, care este chemat, cu prioritate, să dea exemplu de respectare a legii, inclusiv în raporturile cu avocaţii. Nu poate fi negată percepţia că există şi o concurenţă profesională neloială promovată de avocați care nu au o conduită conformă cu Legea privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Organele profesiei, care au responsabilităţi legale pentru protecţia demnităţii şi prestigiului profesiei nu au reacţionat prompt, iar opinia publică nu iartă și stigmatizează, fără temei, toți avocații”, a mai afirmat președintele UNBR.

Av. dr. Gheorghe Florea a mai precizat că avocaţii sunt conştienţi că actul de justiţie este încă afectat de volumul mare de muncă.

”Avocaţii nu pot tolera însă ca neajunsurile din sistemul justiţiei, inclusiv cele privind insuficienţa spaţiilor, să fie rezolvate cu încălcarea drepturilor avocaţilor, uneori consacrate de constante ale relaţiilor dintre avocaţi şi magistraţi, care durează de mai mult de o sută de ani. Avocaţii nu pot tolera „preferinţa”, inclusiv a puterii legislative, pentru o anumită categorie de jurişti profesionişti. Nu este de acceptat ca interese de grup, de orice natură, să sacrifice constante ale competenţei legale rezervate avocatului profesionist, să diminueze garanţiile apărării secretului profesional sau să limiteze dreptul la alegerea avocatului, inclusiv prin practici de ”dublare” incorectă a avocatului ales cu un avocat numit din oficiu, în cauzele penale”, a concluzionat președintele UNBR.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0