Un film care a rulat recent în cinematografe prezenta lupta cu inteligența artificială (IA) pe care încerca să o eradicheze, după ce IA aplicase o lovitură nucleară asupra orașului Los Angeles. Pe parcurs, există o remarcă foarte importantă. De fapt, IA acționase strict în conformitate cu softul scris eronat, de oameni care nu vroiau să recunoască asta.
Mai aproape de noi și de facturile zilnice, avem o firmă de distribuție de electricitate X care asigură curentul pentru clientul Y. Simplificând, până la 255 kWh, consum mediu lunar (atenție mare la această sintagmă) prețul plafonat e de 0,80 kWh. E cazul cel mai frecvent pentru o gospodărie oarecare din România.
Să vedem ce se întâmplă concret. Se declară timp de trei luni la rând un consum de 254 kWh. Și vin facturile, în sumă de 203 lei, 203 lei și 330 lei. Explicația, softul introdus de firma de distribuție pentru milioane de clienți preia strict data de comunicare a indexului și extrapolează de capul lui (al programatorului) consumul.
CA ȘI CUM un loc de consum (terminologia pentru o gospodărie, care, în treacăt fie spus, nu ține cont de numărul de persoane) ar trebui să se încadreze în 255 kWh ÎN FIECARE LUNĂ și, mai mult, 8,5kWH pe zi. Desigur, nimeni nu și-a pus problema că o lună nu are 30 de zile (adică anul nu are 360 de zile) și nici consumul nu are de ce să fie la fel în fiecare zi.
Punctual, problema a fost remediată (cazul e real) dar hai să mergem la de a simplu la complex, pentru a vedea de unde a venit „nucleara” prin majorarea facturii la curent electric cu peste 60% LA ACELAȘI CONSUM DECLARAT LUNAR. Concret, contează CÂND declari și doar nu CÂT declari, fiind, matematic, imposibil să forțezi 12 ori 30 de zile să dea 365 sau 366 de zile, în care media de consum este sub 255 kWh. Ceea ce trimite la un tarif de 1,30 lei/kWh, care conduce, din când în când, la creșterea cu 62,5% a facturii pe persoană fizică.
Și acum, hai să vedem problema Inteligenței Artificiale în ce privește implicațiile macroeconomice, adică INFLAȚIA. Pentru simplificare, dar nu departe de realitate, să presupunem că o gospodărie consumă 200 de kWh pe lună timp de 6 luni și 300 kWh pe lună în celelalte 6 luni (iarna, nu-i ca vara, altă lumină, altă căldură, alte vacanțe rtc.).
Concret, IA softată de firma X va considera că o jumătate de an se aplică tariful plafonat de 0,80 lei/kWh și, în cealaltă jumătate, se va taxa 1,30 lei/kWh. Deși, oficial, prețul la energia electrică e stabil, în realitate el va urca la 1,05 lei/kWh, adică 31,25% în plus față de indicele oficial al prețurilor.
Acum, la o pondere curentă a energiei electrice de 4,49%, rezultă o inflație suplimentară la nivelul întregului indice al prețurilor de consum de nu mai puțin de 1,4 puncte procentuale. Iar asta pe medie anuală și în condițiile în care ținta de inflație a BNR este centrată pe valoarea de 2,5%. Din care numai curentul electric ar „rade” mai mult de jumătate din spațiul pentru scumpirea tuturor celorlalte produse și servicii.
Punctual și foarte concret, dacă majorăm cu 62,5% factura pe octombrie 2023 la curent electric, ajungem la un spor de inflație de 2,8 puncte procentuale. În echivalent, creșterea anuală a prețurilor se modifică de la 8,1% până la 10,9%, ceea ce e cu totul altceva. După care, persoanele mai puțin familiarizate sau neatente la modul stufos în care se perpetuează comunicarea facturii, nu vor avea de înțeles decât că s-a scumpit curentul electric și nu le-a spus nimeni.
Așa se dă „nucleara” în bugetul familiei, prin interpretarea discutabilă (ca să folosim un eufemism) a unor reglementări deficitare, care nu sunt urmărite din prisma efectelor în viața reală. Nici măcar de instituțiile abilitate, care nu încearcă să depisteze problemele mari, de sistem, ce afectează milioane de oameni. Ci așteaptă, birocratic, să le vină sesizări.
În rezumat, „timpul trece, leafa merge” pierde prin incompetență și indolență meciul cu „băieții deștepți” în alcătuirea softurilor de plată, plată umflată pe bază de linii de program aparent corect scrise. Leafa unora nu este afectată, iar beneficiile necuvenite sunt extrase din paguba cetățenilor, afectați de Inflația Artficial Inflamată.
COMMENTS