Numărul cardurilor bancare valide în circulaţie a ajuns la 14,1 milioane la finalul lunii martie 2014, conform ultimelor statistici publicate de BNR, faţă de 13,7 milioane, câte erau cu un an în urmă. Pe de altă parte, numărul cardurilor active, adică cele utilizate de către consumatori, este de 11,3 milioane, aproape de nivelul înregistrat în martie 2013, respectiv 11,2 milioane carduri. Ceea ce arată că tot mai mulţi români devin utilizatorii acestui mijloc de plată electronic modern.
Cardurile active, în creştere
Dacă ne uităm la numărul şi valoarea tranzacţiilor cu carduri, observăm, pe de o parte, o stagnare a numărului şi valorilor retrase de la ATM-uri, în timp ce numărul plăţilor la POS-urile din magazine este tot mai ridicat. Astfel, dacă numărul retragerilor de bani din bancomate rămâne în jurul a 55 de milioane de operaţiuni pe trimestru, în privinţa numărului plăţilor cu cardul în magazine, acestea au ajuns la 44,3 milioane la finalul anului trecut, faţă de 37,8 milioane în 2013. În primele trei luni din 2014 însă, numărul tranzacţiilor la POS-uri a scăzut uşor, la 43,4 milioane. Şi valoarea retragerilor de bani de la ATM-uri cu ajutorul unui card rămâne la valori foarte ridicate, o dovadă că aria de acceptare a plăţilor cu cardul este încă limitată, dar şi că românii încă preferă să folosească preponderent cash-ul în detrimentul cardului. La finalul lunii martie 2014 se înregistrau 10.791 de ATM-uri în toată ţara, mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau 10.920 de aparate, o consecinţă a restrângerii continue a reţelei bancare de unităţi. Băncile care se află într-un proces de creştere a afacerilor aleg însă să-şi monteze ATM-uri şi în afara unităţilor, precum în spaţiile aglomerate, la metrou sau în galeriile comerciale. În ceea ce priveşte POS-urile, numărul acestora era de 127.137 aparate la finalul lunii martie, faţă de 128.043 în decembrie 2013, dar mai multe decât în martie 2013, când erau 124.823 de aparate. Numărul de EFT POS-uri era de 124.609 la finalul primului trimestru, faţă de 121.365 în martie 2013.
Se înmulţesc plăţile la POS-uri
Din analiza statisticilor privind utilizarea cardurilor în primul trimestru din acest an rezultă că, pe de o parte, numărul plăţilor la POS-uri rămâne la niveluri ridicate, deşi în uşoară scădere, din cauza factorului sezonier de început de an, însă şi retragerile la ATM-uri se menţin la valori ridicate. Pe de altă parte, valoarea sumelor aferente plăţilor cu cardurile de debit şi credit se menţine cu mult sub nivelul retragerilor numerarului de la bancomate. Astfel, plăţile cu carduri la POS-urile comercianţilor şi furnizorilor de servicii au atins un record în ultimele trei luni ale anului trecut, ridicându-se în total la 5,9 miliarde lei, faţă de cele 5,2 miliarde cheltuite cu cardurile în aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor BNR. În primele trei luni ale acestui an, sumele cheltuite cu cardul au scăzut la 5,1 miliarde lei. Valoarea cumpărăturilor cu cardul rămâne însă nesemnificativă în comparaţie cu volumul uriaş al sumelor retrase la ATM-uri, care s-au ridicat la 28,2 miliarde lei în primul trimestru din 2014, după ce la finalul lui 2013 a atins un record istoric de 30,2 miliarde lei, faţă de 28,5 miliarde în decembrie 2012 şi 25,6 miliarde în decembrie 2011. Ecartul dintre plăţile la POS şi retragerile de numerar este aşadar uriaş, de 23,1 miliarde de lei, şi, în loc să scadă, se lărgeşte, anul trecut în martie ecartul fiind de doar 22,2 miliarde lei. Totuşi, raportul dintre plăţile cu cardul la comercianţi şi retragerile de la bancomate s-a îmbunătăţit în ultimii cinci ani. În septembrie 2008, retragerile de la bancomate se ridicau la 21 miliarde de lei, în timp ce plăţile la POS-uri erau de doar 2,55 miliarde lei, aşadar de 8 ori mai mici. Acum, volumele de bani retraşi la ATM-uri sunt de peste 5 ori mai mari decât sumele plătite cu cardul.
Valoarea tranzacţiilor cu cardul rămâne scăzută
Numărul tranzacţiilor la POS a avansat anul trecut la 44,3 milioane, un nou record pe piaţa cardurilor, faţă de doar 30,8 milioane în primul trimestru din 2013. O tendinţă care arată clar că oamenii folosesc tot mai des cardul la cumpărături, deşi valoarea tranzacţiilor rămâne încă la niveluri destul de reduse. Cele mai multe plăţi se realizează cu cardurile de debit, însă şi tranzacţiile cu cardurile de credit sunt în creştere. În condiţiile în care există 55 de milioane de retrageri de bani de la ATM-uri şi doar 43 de milioane de tranzacţii la POS-uri într-un trimestru, înseamnă că există peste 1 milion şi jumătate de utilizatori care folosesc cardul doar pentru retrageri de la bancomate. Pe de altă parte, se observă tendinţa de majorare a volumelor de bani retrase de la ATM-uri, în ciuda faptului că numărul de tranzacţii s-a plafonat. Pe de altă parte, valoarea sumelor plătite cu cardul la POS-uri a crescut mult mai puţin, deşi numărul tranzacţiilor a crescut substanţial. Ceea ce înseamnă, în mod clar, că valoarea plăţilor cash, după retragerile de la ATM-uri, este considerabil mai mare decât sumele rămase pe carduri şi utilizate pentru plăţi la comercianţi.
Numărul cardurilor active a ajuns la 11,3 milioane
Numărul cardurilor bancare valide care se află în circulaţie a ajuns la 14,1 milioane unităţi în trimestrul 1 al acestui an, în stagnare din septembrie anul trecut, conform datelor agregate de Banca Naţională a României (BNR). La finalul lui 2008, în momentul izbucnirii crizei, românii deţineau 13,5 milioane carduri, al căror număr a scăzut ulterior cu aproape un milion, din cauza recesiunii, la 12,6 milioane. Numărul de carduri valide şi-a reluat ascensiunea de la mijlocul lui 2011, ajungând la 13,3 milioane la finalul acelui an. În 2012, numărul total al cardurilor ajunsese la 13,7 milioane, nivel care s-a menţinut şi în prima parte din 2013. Trimestrul 3 al anului trecut a înregistrat însă saltul spectaculos peste pragul de 14 milioane de carduri. Marea majoritate a cardurilor sunt cele de debit, destinate în principal încasării salariilor, numărul acestora ajungând la 11,8 milioane în martie 2014, cu 100.000 mai puţine faţă de trimestrul anterior, dar cu 400.000 mai multe faţă de martie 2013. Numărul cardurilor de credit a ajuns la finalul lunii martie 2014 la 2,2 milioane, cu peste 8.000 mai multe decât în decembrie 2013, dar cu 3.200 mai puţine faţă de martie 2013. Numărul cardurilor de credit este însă în continuare mai mic decât la finalul lui 2008, când existau 2,7 milioane de astfel de carduri. Deşi pe parcursul primului trimestru al acestui an numărul cardurilor active a crescut la 11,3 milioane, numărul total al acestora rămâne la nivelul înregistrat în 2010 şi apropiat chiar de cel de la finalul lui 2008, de 11 milioane. De atunci, pe parcursul anilor 2011 şi 2012, numărul cardurilor active a scăzut până la 10,5 milioane, după care a început din nou să urce anul precedent.
Cele mai active bănci pe piaţa cardurilor
Primele 4 bănci după mărimea activelor din România (BCR, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank) deţin împreună 8,5 milioane de carduri de debit şi de credit, din totalul de 14,1 milioane de carduri aflate în circulaţie în România, conform datelor furnizate de bănci, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 60% din totalul pieţei de carduri. Respectivele bănci deţin fiecare în jur de 2 milioane de carduri, fiind urmate de alte două instituţii de credit cu câte 1 milion de carduri (CEC Bank şi ING), iar apoi de un alt grup de bănci mijlocii cu câte o jumătate de milion de carduri fiecare (UniCredit, Bancpost şi Credit Europe Bank). Cele mai multe carduri sunt emise, în ordine, de BRD, cu 2,3 milioane în total, urmată de Raiffeisen Bank, cu 2,26 milioane, Banca Transilvania, cu 2,1 milioane, şi BCR, cu 1,9 milioane. Dacă în privinţa cardurilor de debit clasamentul este acelaşi în cazul primelor patru bănci, la cardurile de credit situaţia este alta: Raiffeisen Bank este lider, cu peste 400.000 de carduri de credit, urmată de Credit Europe Bank, cu 300.000 de carduri de credit, Banca Transilvania, cu peste 200.000 de carduri de credit şi BCR, cu 180.000 de carduri.
COMMENTS