Încă o amânare pentru Contrapartea Centrală

Încă o amânare pentru Contrapartea Centrală

Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost notificată de către CCP.RO că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 până la care CCP.RO trebuie să depună la ASF informații suplimentare pentru declararea dosarului complet și solicită prelungirea acestui termen cu maxim 30 zile, într-o abordare prudentă și în contextul importanței ducerii la îndeplinire a obiectivului strategic de înființare a unei contrapărți centrale naționale, Autoritatea a publicat spre consultare o propunere de modificare a art. 4. alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013, ce vizează prelungirea termenului de depunere a documentelor suplimentare cu o perioadă suficientă de timp (90 zile), pentru a preîntâmpina repetarea unei situații similare celei ocazionate de ultima modificare a Regulamentului 3/2013.
Amintim că ultima modificare a Regulamentului ASF nr. 3/2013 a avut loc prin Regulamentul nr. 4/2024 privind modificarea art. 4 alin. (6) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2013 pentru autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale, emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii. Prin intermediul acestui regulament s-a extins termenul în care contrapartea centrală va depune la ASF informaţii suplimentare cu maximum 6 luni, termenul nou rezultat fiind de maximum 18 luni de la data solicitării acestora de către Autoritate.
ASF a propus la acel moment, în cadrul consultării publice, un termen de extindere mai lung, respectiv de maximum 12 luni, dar la solicitarea CCP.RO termenul a fost extins doar cu 6 luni, perioadă care se dovedește insuficientă pentru finalizarea și depunerea la ASF a documentației complete de autorizare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară își menține angajamentul de a sprijini, în continuare în limita competențelor sale, realizarea proiectului de înființare a unei contrapărți centrale naționale.
Precizăm totodată că ASF va urmări în continuare în analiza sa termenele și exigențele cerințelor de autorizare prevăzute de legislația în vigoare și, ulterior, cele impuse de noul pachet legislativ EMIR 3.0 de la momentul intrării în vigoare a acestuia.
Proiectul de regulament pentru modificarea art. 4 alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013 este supus consultării publice pentru o perioadă de 10 zile calendaristice și poate fi consultat aici.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0