ING Bank: Surpriza negativă în PIB-ul României pune în pericol impulsul de creștere din acest an

ING Bank: Surpriza negativă în PIB-ul României pune în pericol impulsul de creștere din acest an

„Datele de astăzi prezintă o imagine destul de sumbră a creșterii mai lente decât se aștepta. Acum sunt necesare îmbunătățiri vizibile în a doua jumătate pentru ca creșterea să se accelereze în acest an. Între timp, ne revizuim în jos prognoza de la 2,8% la un încă optimist de 2,0%. Riscurile de scădere pentru rate au crescut”, spun analiștii ING Bank.

„Datele privind PIB-ul României au dezamăgit în al doilea trimestru, după un prim trimestru slab. Creșterea a fost de 0,8% în termeni anuali, cu mult sub așteptările pieței de 2,3%. Mai mult, datele pentru primul trimestru au fost revizuite în scădere de la 0,5% la 0,1%. Una peste alta, în prima jumătate a anului, economia a crescut cu doar 0,7% YoY, comparativ cu prima jumătate a anului 2023. Aceasta înseamnă că dacă a doua jumătate a anului nu depășește vizibil prima jumătate a anului, riscul lipsei de progresul sau chiar o încetinire față de rata de creștere de 1,5% de anul trecut a crescut considerabil.

Deși cauzele acestei performanțe slabe sunt încă incerte până la publicarea defalcării (6 septembrie), câteva lucruri pot fi subliniate:

  • Pe de o parte, datele de înaltă frecvență arată că consumul privat probabil a rămas puternic, alimentat de creșterea persistentă a salariilor și de activitatea de creditare.
  • Pe de altă parte, creșterea probabilă a fost frânată de exporturile nete, care probabil au continuat să dezamăgească.
  • Mai mult, stocurile ar fi putut juca și ele un rol.
  • În cele din urmă, potențialele întârzieri ale investițiilor ar fi putut fi reflectate mai puternic în raportarea din acest trimestru, ponderând asupra tipăririi din motive mai tehnice.

Producția industrială a continuat să aibă performanțe slabe în general, în ciuda surprizei pozitive din iunie. Construcțiile rezidențiale și comerciale au reprezentat, de asemenea, o frecare asupra producției, în ciuda rezultatelor puternice în proiecte de inginerie civilă. Pe de altă parte, serviciile pentru companii par să fi recuperat ceva teren în al doilea trimestru, în timp ce cele pentru populație au rămas slabe.

Per total, datele de astăzi ne determină să revizuim în scădere prognoza de creștere a PIB-ului cu 2,8% pentru 2024 la o valoare încă optimistă de 2,0%. Așteptăm defalcarea pentru a vedea cauzele exacte ale acestei slăbiciuni persistente înainte de a face alte ajustări. Riscurile unei alte reduceri din partea Băncii Naționale a României în această toamnă au crescut, la fel și riscurile de scădere pentru scenariul ratelor mai mari pentru mai mult timp. Acestea fiind spuse, experiența anterioară arată că nu este neobișnuit ca revizuirile datelor să surprindă în ambele direcții și preferăm să rămânem precauți în această etapă”, se spune în analiza ING.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0