E recomandabil pentru consumatori ca înainte de orice demers judiciar să încerce concilierea pe cale amiabilă, prin CSALB

E recomandabil pentru consumatori ca înainte de orice demers judiciar să încerce concilierea pe cale amiabilă, prin CSALB

Conciliatorii CSALB, instituție liant între bănci și consumatorii de servicii financiare, sunt adevărați profesioniști atât pe parte juridică dar și pe parte bancară. O carieră în domeniul juridic este o provocare continuă indiferent că activezi în domeniul public sau privat. Fiecare având provocările specifice și benefice în a-mi îndruma și acum deciziile în spețele întâlnite. Dacă vrei să faci performanță în sistemul juridic trebuie să fie determinat, să ai mare putere de muncă, să dai dovadă de atenție la orice amănunt, de meticulozitate și să îți placă să asculți povestea fiecăruia și să cauți soluțiile potrivite pentru orice situație analizată. Consideră avocatură, în principal, o modalitate de a rezolva în mod constructiv o situație care poate părea la prima vedere negativă, nefavorabilă.

„M-a atras colaborarea cu CSALB tocmai pentru că se bazează pe echilibru, echitate, că se poate construi atât o soluție favorabilă oamenilor, cât și o relație de încredere, durabilă între părțile implicate. Este aceeași relație pe care o construiesc între mine și client, în atingerea dezideratului de a ajuta, astfel încât celălalt să înțeleagă care sunt punctele tari ori slabe, de a conștientiza și a-și asuma situația în mod complet. Îmi place să caut soluția alternativă, amiabilă, fie în banking, fie ca avocat, ori în viața de zi cu zi, tocmai că de-a lungul anilor am înțeles că cei implicaţi în încercarea de înțelegere amiabilă pot să închidă un capitol al vieții și pot să se bucure de următorul” spune avocatul și conciliatorul Camelia Popa.

Îi place să asculte oamenii și să îi îndrume să vadă situația în mod diferit, să devină obiectivi în atingerea scopului personal, să își analizeze posibilitățile, să le pună în balanță și să decidă conștient asupra tuturor aspectelor. Spune că puntea comună este această abordare amiabilă a oricărei situații unde satisfacția este mai mare pentru toate părțile implicate.

„Cazurile care m-au impresionat foarte mult sunt cele sociale unde sunt implicați adulți ori copii suferinzi din punct de vedere medical, cazuri în care oamenii nu aveau posibilităţi financiare oricât s-ar fi străduit să obțină venituri, cazurile în care consumatorii au rămas fără venituri, cazul în care intemperiile naturale i-au afectat pe consumatori și aș putea continua. În oricare dintre cazuri, consumatorii au nevoie de ajutor pentru a trece peste o perioadă dificilă medical sau financiar, de a echilibra drepturile și obligațiile contractuale din contract, de a reduce costurile cu comisioanele, dobânda, de a converti creditul în altă monedă, astfel încât să se poată încadra cu plățile către bancă raportat la veniturile lunare efective”.

Recomandă consumatorilor ca înainte de orice demers judiciar să încerce concilierea pe cale amiabilă unde își pot expune liber situația, într-un limbaj comun și conciliatorii pot găsi împreună cu banca soluţii raportate la situația acestora, pot fi găsite soluții adaptate veniturilor acestora. De asemenea, recomandă consumatorilor să apeleze la bancă/IFN sau la CSALB imediat ce se confruntă cu o situație împovărătoare, fiind mult mai simplu a se preveni situația complicată în care pot ajunge. Nu în ultimul rând, susține concilierea și în situațiile în care se ajunge la executare silită, situație în care consumatorii pot găsi o soluție astfel încât aceștia să păstreze bunurile care fac obiectul unei ipoteci în favoarea băncii/IFN.

Corelativ, recomandă băncilor/IFN urilor sprijin pentru consumatori indiferent de stadiul în care se afla derularea contractului de credit, recomand o comunicare foarte bună pentru a identifica ce soluţii sunt mai potrivite fiecărui consumator în parte, și nu, în ultimul rând, încercarea de soluționare amiabilă chiar pentru litigiile în curs în fața instanţei de judecată.

O recomandare comună, atât băncilor/IFN urilor, cât și consumatorilor, este ca aceştia să fie deschiși către soluții obiective, aplicate speței în cauză și viabile pentru ambele părți.

Concilierea dispune de proceduri care facilitează discuțiile în mod facil cu consumatorii, inclusiv prin mediul online, și aceștia au încredere în specializarea conciliatorilor în domeniul bancar. Succesul concilierilor derulate prin CSALB a contribuit semnificativ la creșterea încrederii în această modalitate de soluționare alternativă a litigiilor bancare atât pentru consumatori cât și pentru bănci/IFN uri.

Consideră că relația dintre consumator-bancă tinde spre o cât mai bună colaborare și comunicare, spre un parteneriat echilibrat, în care cred că rezolvarea amiabilă prin conciliere a cererilor consumatorilor a avut și va avea un rol important.

„Concilierea va continua cât timp consumatorii au nevoie de a fi ascultaţi şi de a li se negocia cerințele, de către un conciliator neutru, și mai ales pentru ca noi, conciliatorii să le putem explica noțiunile contractuale pe înțelesul fiecărei persoane în parte, acolo unde este nevoie.

Văd concilierea în viitor ca o regulă în soluționarea litigiilor bancare tocmai pentru a se evita pierderea de timp, bani și alte proiecte poate mai importante, atât ale consumatorilor, cât și ale băncilor/IFN urilor”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0