Câștigătorii naționali ai competiției Comisiei Europene de promovare a IMM

Câștigătorii naționali ai competiției Comisiei Europene de promovare a IMM

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul Direcției Mediul de Afaceri, în calitate de punct național de contact al Premiilor pentru Promovarea Întreprinderilor Europene în România, a selectat 2 proiecte ale Social Innovation Solutions pentru a reprezenta România în cadrul ediției din acest an a competiției Comisiei Europene.

Programul TRANSFORMATOR  a fost declarat câștigător național pentru a candida la categoria ”Investiții în competențe antreprenoriale”, iar Academia de Sustenabilitate pentru categoria ”Sprijinirea Tranziției Durabile”. 

Proiectele intră în etapa derulată la nivel european, alături de proiectele propuse de celelalte țări ale Uniunii Europene. Câștigătorii finali vor fi selectați în cadrul SME Assembly 2024, care va avea loc în perioada 18-20 noiembrie 2024, la Budapesta. 

În cadrul inițiativei „Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”, Comisia Europeană – DG Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri recunoaște și premiază proiectele care contribuie semnificativ la consolidarea mediului de afaceri din statele membre ale Uniunii Europene. Competiția subliniază importanța antreprenorilor europeni și promovează adoptarea celor mai bune practici și politici antreprenoriale.

„Declararea proiectelor TRANSFORMATOR și Academia de Sustenabilitate în calitate de câștigători naționali în competiția Comisiei Europene „European Enterprise Promotion Awards” 2024 reprezintă o recunoaștere a impactului pe care programele SIS le aduc în dezvoltarea educației pentru sustenabilitate și a antreprenoriatului din Europa Centrală și de Est. Anul trecut, am câștigat premiul EEPA pentru cel mai bun proiect european de promovare a antreprenoriatului cu Future Makers, și sperăm să aducem acasă cel puțin un premiu similar la categoriile la care am fost nominalizaț”, a declarat Roxana Cojocaru, Director Executiv, Social Innovation Solutions 

Lansat în 2021, proiectul TRANSFORMATOR răspunde nevoii de educație și conștientizare a importanței sustenabilității în rândul IMM-urilor și ONG-urilor din România, actori esențiali pentru economia locală. Prin traininguri, ateliere și mentorat, proiectul dezvoltă competențele necesare implementării practicilor durabile. Obiectivul său este de a sprijini antreprenorii în adoptarea unor modele de afaceri sustenabile. În cele patru ediții, programul a susținut peste 65 de IMM-uri și ONG-uri din diverse domenii să integreze sustenabilitatea în activitatea lor.

O nouă ediție TRANSFORMATOR se desfășoară toamna aceasta, între septembrie- decembrie, adresându-se IMM-urilor și ONG-urilor care își doresc să adopte un model de business mai sustenabil. Înscrierile în cadrul programului sunt deschise pentru până la data de 1 septembrie și se realizează prin completarea acestui formular

Lansată la începutul anului 2023, Academia de Sustenabilitate este primul ecosistem din România dedicat sustenabilității în business în primele 12 luni peste 13.000 de IMM-uri românești înregistrându-se pe platforma Academiei. Proiectul conectează IMM-urile cu experți naționali și internaționali, oferind acces la finanțări nerambursabile și un spațiu online cu soluții pentru provocările tranziției către modele de afaceri durabile. De asemenea, platforma are în plan dezvoltarea unui marketplace digital, care oferă antreprenorilor expunere și acces la noi piețe și colaboratori.

Proiectul sprijină transformarea IMM-urilor prin educație, consultanță, finanțare și soluții. A dezvoltat cursuri introductive despre sustenabilitate în afaceri și în industria HoReCa, explicând concepte esențiale precum dubla materialitate, reglementările europene pentru raportarea non-financiară, economia circulară și măsurarea emisiilor de carbon. De asemenea, susține antreprenorii prin finanțări pentru achiziționarea de echipamente energetice eficiente și inițiative de economie circulară.

În prezent, Academia de Sustenabilitate a deschis un nou grup de învățare pentru antreprenori din toate industriile și un apel pentru o finanțare nerambursabilă de 5000 de euro pentru finanțarea unei strategii de sustenabilitate. 

În 2024, programele TRANSFORMATOR și Academia de Sustenabilitate se extind în Europa Centrală și de Est, colaborând cu organizații din Bulgaria, Serbia și Croația. Peste 800.000 de IMM-uri din regiune au astfel acces la instrumentele dezvoltate în România, curricula fiind adaptată pentru a răspunde nevoilor reale ale mediului de afaceri local.

Programele TRANSFORMATOR și Academia de Sustenabilitate se desfășoară sub umbrela „Sustainable Futures”, proiect ce urmărește creșterea gradului de conștientizare a sustenabilității și avansarea practicilor mai sustenabile în cadrul IMM-urilor, în România, Bulgaria, Serbia și Croația, fiind susținut de Fundația Coca-Cola.

Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este să susțină indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale.

Social Innovation Solutions este o organizație globală care susține IMM-uri și ONG-uri prin incubatoare, acceleratoare, platforme globale de conversație și educație, dar și prin furnizarea de soluții de foresight, durabilitate și circularitate. Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează programe de educație de sustenabilitate în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri și ONG-uri prin programe precum Academia de Sustenabilitate, Transformator, ESG Journey și Sustainability Hub. De asemenea, SIS dezvoltă Climate Change Summit, o platformă globală de conversații despre sustenabilitate și susținere a soluțiilor la schimbările climatice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0