Patria Bank raportează un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele șase luni

Patria Bank raportează un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele șase luni

Patria Bank, banca specializată în sprijinirea antreprenorilor români, listată la BVB, a anunţat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele şase luni ale anului 2024, în creştere cu 61% faţă de nivelul înregistrat în primul semestru al anului 2023. Rezultatul încorporează nouă taxa pe cifra de afaceri, de 2%, în valoare de 3,7 milioane lei. Activele totael ale băncii înregistrau o valoare de 4,2 miliarde lei la 30 iunie 2024, creditele, la 2,2 miliarde lei (NPE, 4,8%) iar depozitele, 3,2 miliarde lei.

Profitabilitatea băncii a înregistrat o tendinţă ascendenta continua în ultimii ani. Astfel, profitul semestrial a crescut de la 6,0 milioane lei în iunie 2021 la 10,1 milioane lei în iunie 2022, 11,2 milioane lei în iunie 2023 şi 18,1 milioane lei în iunie 2024. Valoarea pentru iunie 2024 ar fi fost de 21,8 milioane lei dacă taxa pe cifra de afaceri nu ar fi fost aplicabilă.
Venitul net bancar al Patria Bank în semestrul 1 2024 a crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, înregistrându-se creşteri pe toate componentele sale în această perioadă: +6% pentru veniturile nete din dobânzi, +11% pentru veniturile nete din comisioane şi +11% pentru veniturile din activitatea financiară. Raportul cost per venit a fost de 77,3% iar rentabilitatea capitalurilor, 8,9%.

Dinamica tuturor acestor componente provine din activitatea de bază a băncii şi a fost determinată de intensificarea activităţii comerciale orientate spre nevoile clienţilor IMM, microintreprinderi şi a celor din domeniul agricol, alături de cele ale clienţilor retail, Patria Bank oferind produse financiare relevante şi adaptate acestor segmente. Modelul de afaceri al băncii implică o abordare modernă, care pune accent pe digitalizare şi simplificî accesul clienţilor la serviciile bancare oferite.

În prima jumătate a anului 2024 banca a continuat să se concentreze pe sprijinirea microintreprinderilor, în mod special prin împrumuturi cu garanţii emise de Fondul European de Investiţii (prin programul InvestEU), şi pe creditarea companiilor IMM, susţinând atât investiţiile acestora, cât şi activitatea curentă. Segmentul agricol a continuat să fie unul din segmentele prioritare pentru activitatea de creditare, cu focus pe finanţarea achiziţiilor de terenuri, a utilajelor şi a sistemelor de irigaţii.

Cumulat, vânzările băncii de credite noi în segmentul de persoane juridice a înregistrat o creştere cu 53% în semestrul 1 2024 faţă de semestrul 1 2023, de la 341,9 la 523,8 milioane lei. În ceea ce priveşte segmentul retail, volumul creditelor negarantate acordate de bancă a crescut cu 40% în semestrul 1 2024 faţă de perioada similară a anului 2023, de la 47,6 la 66,6 milioane lei, în timp ce vânzările totale de credite către segmentul retail au crescut cu 11,1%.

Activele totael ale băncii înregistrau o valoare de 4,2 miliarde lei la 30 iunie 2024, în creştere cu 3% faţă de 31 decembrie 2023, în timp ce portofoliul de credite nete, în valoare 2,2 miliarde lei, a înregistrat o creştere cu 8% în aceeaşi perioadă, dinamica superioară creşterii medii raportate de sectorul bancar pentru aceeaşi perioadă.

“Sprijinirea antreprenorilor din România reprezintă o prioritate pentru Patria Bank. Avem produse adaptate nevoilor acestora şi investim permanent în dezvoltarea sistemelor şi serviciilor care să satisfacă nevoile lor. Strategia aceasta aduce rezultate bune şi pentru banca în ceea ce priveşte creşterea profitabilităţii. Iar tranzacţiile pe care le-am anunţat recent, cea de finanţare încheiată cu Banca Europeană de Investiţii şi cea de preluare de portofoliu încheiată cu grupul Alior Bank, fac parte din strategia noastră de creştere pe termen mediu şi lung”, a declarat Valentin Vancea, Director General Patria Bank.

Patria Bank a anunţat în luna iulie 2024 semnarea unui contract pentru o finanţare în valoare de 25 milioane Euro acordată de European Investment Bank (EIB), una dintre cele mai mari instituţii de finanţare multilaterală din lume şi unul din cei mai mari furnizori de finanţări climatice. Aceasta reprezintă o primă transă a unui nivel total de 50 de milioane Euro aprobat de EIB pentru Patria Bank în cadrul programului Multiple Beneficiary Intermediated Loan (MBIL). Finanţarea acordată de EIB va fi utilizată pentru sprijinirea investiţiilor clienţilor eligibili de tip IMM şi companii de talie medie din România, cu o alocare parţială pe proiecte climatice.

Această tranzacţie se alătura altor finanţări primite de Patria Bank de la instituţii financiare internaţionale de renume în ultimii doi ani: împrumutul în valoare de 20 de milioane de Euro acordat băncii de Internaţional Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group şi cea mai mare instituţie globală de dezvoltare care se concentrează pe sectorul privat din pieţele emergente; împrumutul subordonat în valoare de 7 milioane de Euro acordat Patria Bank de European Fund for Southeast Europe (EFSE), un fond de investiţii de impact care se concentrează pe promovarea prosperităţii economice în Europa de Sud-Est şi Regiunea Vecinătate de Est şi împrumutul subordonat în valoare de 5 milioane Euro acordat băncii de European Investment Fund (EIF), instituţie membră a Grupului European Investment Bank şi care sprijină întreprinderile mici din Europa prin îmbunătăţirea accesului acestora la finanţare.

În luna iunie 2024 Patria Bank a anunţat semnarea unui contract pentru preluarea unui portofoliu de credite de nevoi personale, în valoare de 97 de milioane lei în şold la 30 aprilie 2024, de la sucursala din România a Alior Bank SA Varşovia. Portofoliul subiect al tranzacţiei include aproximativ 4.000 de clienţi persoane fizice şi este constituit din credite performanţe de consum negarantate, denominate în lei. Tranzacţia se va implementa la începutul lunii septembrie 2024 şi va contribui la creşterea portofoliului de credite de consum şi a numărului de clienţi persoane fizice ai Patria Bank.

Raportului semestrial al Patria Bank, incluzând situaţiile financiare la 30 iunie 2024 întocmite în conformitate cu standardele IFRS adoptate de UE, este accesibil pe siteul web al băncii, www.patriabank.ro, în secţiunea Investitori – Rapoarte – Rapoarte financiare, sau pe siteul web al Bursei de Valori Bucureşti, www.bvb.ro, în pagina dedicată Patria Bank.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0