Vara nu-i ca primăvara. 128 lei, cel mai scump kilowatt-oră tarifat la consumatorul casnic

Conform prevederilor OUG 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrica este de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus iar în cazul în care consumul depașește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la acest preț.

Mai există pragurile de 0,68 lei/kWh pentru consumul sub 100 kWh și de 0,80lei/kWh pentru cei care consumă mai mult, până la 255 kWh (atenție, pentru întreaga cantitate), apoi se trece parțial la tariful de 1,3 kWh până la 300 kWh. Sistem incoerent și care creează inegalități flagrante în cazul aceluiași consum, în funcție de timp, ca să facem o paralelă cu legea pensiilor.

De ce ? Simplu, intenția legitorului a fost de a avea un tarif  limitat pentru un consum MEDIU lunar considerat rezonabil. MEDIU lunar pe fiecare an și nu în fiecare lună a anului. Acum, de fapt, cei care consumă 200 kWh timp de 6 luni și 300 kWh timp de alte 6 luni plătesc mai mult decât cei care consumă 250 kWh timp de 12 luni, deși consumul anual este identic, și anume 3.000 kWh.

Și mai elocvent, trei persoane care locuiesc singure și consumă câte 100 kWh vor plăti mult mai puțin decât trei persoane care locuiesc împreună și consumă 300 kWh, criteriul locului de consum fiind la fel de logic precum cel al locurilor de parcare alocate pe număr de apartament. De parcă drepturile nu ar fi ale oamenilor ci ale cărămizilor sau betoanelor numerotate.

Desigur, ar putea să vină cineva cu întrebarea de ce nu consumă toate familiile la fel în fiecare lună. Răspuns simplu: pentru că vara nu-i ca primăvara. Ba chiar, la temperaturile din această vară se poate face trimitere la un caz de forță majoră care ar exonera de obligațiile din contract în cazul folosirii din motive obiective a aparatelor de aer condiționat.

În plus, cum rămâne cu perioada de vară în care se fac revizii la apa caldă sau cu întreruperile pe bază de țevi sparte ? Ne mai spălăm cu încălzitor instant sau nu ? Nu de alta, dar este o problemă de sănătate publică, cu implicații financiare mult mai grave decât diferența de tarif pe care înțelege să o perceapă distribuitorul, pe sistem „je m`en fiche”.

Mai sunt și multe persoane ce au probleme de sănătate, de la cele respiratorii care nu necesită neapărat un aparat special și până la hipertensiune, diabet etc. nu pare a fi interesat pe nimeni. Apropo, cei care nu consumă gaze la aragaz ci gătesc fără ulei la friteuză ca să le scadă colesterolul nu ar trebui să primească, în compensație și dreptul la niscaiva kilowați în plus la tariful limitat ?

Da ce te faci cu dreptul fiecăruia de a lua concediu când crede de cuviință și care nu stau pe acasă același număr de zile de pe lună ? Apropo, câte zile are o lună „electrică” ? 28, 29, 30, 31, 22 sau 36 de zile ? Primele patru valori pot fi regăsite în calendar iar celelalte sunt perfect posibile pe cazul absolut larg răspândit al autocitirii indexului în cadrul unui interval de citire de mai mult zile impus de distribuitor.

Și cum se face dacă se ia ca reper o valoare fixă de număr de zile pe lună ? Se extrapolează datele citite pe contor (în treacăt fie spus, cititorul companiei poate să treacă pe la client când vrea el, fără interval, iar citirea lui are prioritate), ca și cum consumul ar trebui să fie egal ZI DE ZI, nu doar LUNĂ de LUNĂ ?.

Ce importanță are ? Păi un singur kilowatt în plus poate modifica factura de la 262,50 lei (300 kWh) până la 391,30 lei (301 kWh) – calculați, dacă nu credeți. Adică un spor de aproape 50% sau 128,80 lei pentru kilowattul-oră cu nr. 301, cel mai mare preț care rezultă din modul foarte bine gândit de stabilire a tarifelor la energia electrică de specialiști foarte bine plătiți și votat de politicieni retribuiți foarte similar.

Totul, după cum se nimerește să interpreteze distribuitorul consumul lunar. Care, am amintit mai sus, nu are cum să fie egal doar pentru că așa prevede legea, alcătuită conform principiilor lui Murphy. Ce încalcă, pur și simplu, nu doar logica elementară de a plăti la fel pentru aceeași cantitate de curent electric consumată ANUAL, dar și sensul inițial privind compensarea unui consum rezonabil.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0