Conflictele din Orientul Mijlociu, motive de îngrijorare și pentru economie

Conflictele din Orientul Mijlociu, motive de îngrijorare și pentru economie

Conflictele din Orientul Mijlociu, care capătă de la o zi la alta valențe tot mai dramatice, îngrijorează investitorii și piața de capital și se așteaptă la o majorare consistentă a prețului petrolului, ceea ce ar putea duce, ulterior, la o creștere a inflației, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

După ce Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au efectuat, în ultimele zile, raiduri intensive în Liban și în Siria împotriva țintelor teroriste ale Hezbollah, Iranul a ripostat, atacând, marți noapte, Israelul cu peste 180 de rachete balistice. Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a promis revanșa, ceea ce înseamnă că acest conflict  din Orientul Mijlociu nu este departe de a fi stins. 

Israelul își intensificase deja loviturile în acest weekend, extinzându-și atacurile asupra Beirutului după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah și desfășurând, de asemenea, ofensive importante în Yemen. La rândul lor, Houthis, legați de Iran, au lansat mai multe rachete balistice spre Tel Aviv, care au fost interceptate de armata israeliană. 

Separat de aceste episoade, trei nave de război americane din Marea Roșie au fost atacate simultan cu rachete de Houthis, un eveniment puțin mediatizat din cauza atenției concentrate asupra evenimentelor desfășurate la Beirut.

Benjamin Netanyahu a declarat la adunarea ONU de la New York că Israelul trebuie să răspundă la amenințarea Hezbollah, susținută de Iran, subliniind necesitatea de a asigura siguranța cetățenilor săi. Declarația premierului israelian vine pe fondul relației tot mai tensionate cu administrația Biden-Harris cu privire la refuzul de încetare a focului timp de 21 de zile, arată analiștii XTB.

La rândul ei, cu doar o lună înainte de alegeri, candidata democrată Kamala Harris se află într-o poziție foarte incomodă și preferă să rămână, totuși, un actor discret în aceste discuții.

Intensificarea conflictului, implicații majore pentru economie

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, inclusiv amenințarea cu închiderea Strâmtorii Ormuz, ar putea duce la o majorare importantă a prețului petrolului, ceea ce va provoca, astfel, și o creștere a inflației. Acest lucru ar compromite planurile băncilor centrale. De altfel, timp de mai multe luni, aceasta a fost marea temere de pe Wall Street, punctează analiștii XTB.

Deși tensiunile continuă să crească în regiune, majorarea prețului petrolului din cauza riscurilor geopolitice rămâne surprinzător de scăzută, umbrită de temerile legate de o încetinire economică în China și Statele Unite. Marți dimineață, prețurile Brent erau în scădere cu 2,30%. 

Zvonurile privind o creștere a producției generate de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au influențat, de asemenea, prețurile petrolului în ultimele zile. În plus, pozițiile speculative descendente pe petrol se află la niveluri record, amplificând potențiala volatilitate a tarifelor în cazul înrăutățirii situației. Prin urmare, este esențial să fie monitorizate îndeaproape evoluțiile burselor, atrag atenția analiștii XTB. 

Închiderea Strâmtorii Ormuz, un pasaj strategic pentru comerțul mondial cu petrol, rămâne o amenințare reală în acest context de tensiuni tot mai mari între Israel și Hezbollah. 

Deși nu s-a observat nicio acțiune iraniană imediată în acest sens, o escaladare a conflictului, cum ar fi o invazie terestră israeliană masivă în Liban, ar putea provoca o reacție în lanț care ar intensifica tensiunile geopolitice și ar genera o creștere semnificativă a prețurilor petrolului.

Care sunt scenariile pentru soarta prețului la petrol?

Teoria valurilor Elliott sugerează două scenarii pentru petrolul Brent. Primul, bullish (culoarea verde din graficul de mai jos), ar putea surprinde investitorii cu o revenire violentă cauzată de un eveniment de piață, trimițând prețul la 100 de dolari. Al doilea, bearish (culoarea roșie), este cel al unei recesiuni globale care ar determina scăderea prețurilor la aproximativ 50 de dolari.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0