A cincea ediție TRANSFORMATOR sprijină ONG-uri și business-uri cu o cifra de afaceri cumulată de peste 10 mil. euro în tranziția către modele de business mai sustenabile

A cincea ediție TRANSFORMATOR sprijină ONG-uri și business-uri cu o cifra de afaceri cumulată de peste 10 mil. euro în tranziția către modele de business mai sustenabile

A început cea de-a cincea ediție a programului TRANSFORMATOR. Află mai multe despre activitatea organizațiilor participante și motivația lor de a alătură inițiativei de transformare sustenabilă a business-urilor și organizațiilor lor.

Ediția a cincea a TRANSFORMATOR, program susținut de Fundația Coca-Cola și Raiffeisen Bank România, reunește 17 organizații din sectorul de afaceri și non-guvernamental,  implicate în domenii variate precum educație, producție alimentară, industriile creative, producție artizanală, textile, incluziune socială și cultură.

Primul Bootcamp al ediției de toamnă s-a desfășurat între 27 și 29 septembrie, oferind participanților sesiuni practice axate pe reglementări legislative, raportarea de sustenabilitate și cultura organizațională. Totodată, aceștia au participat la exerciții pentru dezvoltarea unui model de business sustenabil, utilizând Sustainable Transformation Canvas, un instrument creat de Solutions., parte din ecosistemul Social Innovation Solutions, care integrează cele trei componente esențiale ale unei organizații de succes: oameni, planetă și profit.

În cadrul Bootcamp-ului, sesiunile au fost facilitate de către experți în domeniul sustenabilității: Ciprian Stănescu, Președinte și CEO, Social Innovation Solutions, Roxana Cojocaru, Director Executiv, Social Innovation Solutions și Manager de Sustenabilitate pentru Concertele Coldplay România, Andreea Ghiocel, Sustainability Consultant & Head of Reporting Division, The CSR Agency, Teia Ciulacu, Fondatoare și Președinte Viitor Plus, și Corina Gavriliță, Program Manager, Social Innovation Solutions. 

“Prin programul TRANSFORMATOR oferim liderilor nu doar cunoștințe și instrumente pentru a integra sustenabilitatea în organizațiile lor, ci și oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate regională puternică. La finalul acestui an, România va găzdui participanți din Bulgaria, Serbia și Croația, întărind legăturile și schimbul de bune practici între organizații. În plus, din acest an, susținem financiar implementarea unor măsuri de sustenabilitate dezvoltate în cadrul programului, ajutând organizațiile să facă pași concreți spre un viitor mai responsabil.”, a transmis Roxana Cojocaru, Director Executiv Social Innovation Solutions. 

Organizațiile care s-au alăturat programului își doresc să dezvolte un model de business sustenabil, să se alinieze cu trendurile de viitor și reglementările de sustenabilitate sau să ia decizii strategice pentru dezvoltarea pe termen lung. 

Referitor la experiența să în programul TRANSFORMATOR, Adrian Marinescu, reprezentant al brandului de design VLAdiLA, afirmă: „Bootcamp-ul Transformator a fost o experiență echilibrată între teorie și practică. Am aflat lucruri noi, dar am realizat și că la VLAdiLA facem deja multe lucruri bine. Totuși, sunt aspecte unde trebuie să fim și mai atenți, în special la măsurarea impactului nostru asupra sustenabilității.

Discuțiile și ideile împărtășite m-au ajutat să văd mai clar unde putem aduce îmbunătățiri și cum putem evalua mai precis anumite procese. Abia aștept să aplic noile perspective în activitatea noastră.”

Corina Hodorogea, fondatoarea magazinului online „Legume Verzi”, ne-a împărtășit: „Experiența din cadrul bootcamp-ului Transformator a fost o oportunitate minunată de a învăța mai multe despre sustenabilitate. Iar networkingul creat în cadrul acestui eveniment s-a dovedit a fi unul dintre cele mai valoroase aspecte – întâlnindu-ne într-un mediu restrâns, am putut să discutăm idei despre cum putem îmbunătăți lumea prin intermediul afacerilor noastre. Această interacțiune mi-a dat încredere că businessul nostru poate să prospere și să devină mai sustenabil. Specialiștii care ne-au împărtășit cunoștințele au prezentat studii de caz relevante și concrete, iar partea teoretică a bootcamp-ului a fost extrem de interactivă, oferind exemple aplicabile la realitatea afacerilor noastre. Mulțumesc organizatorilor pentru că au reușit să creeze o comunitate unită de oameni cu aceleași aspirații și valori.”

Mai multe detalii despre organizațiile participante în TRANSFORMATOR mai jos:

Sfinx Camper & Conversion: Sfinx este o companie specializată în conversia vehiculelor, inclusiv autorulote, camioane de expediție și alte vehicule personalizate, cum ar fi foodtruckuri și cabinete mobile.

SELO: Legume Verzi/SELO redescoperă și adaptează rețete tradiționale, oferind produse artizanale din ingrediente naturale cultivate local.
Spălătoria Industrială SILGIMAR: Silgimar este o spălătorie industrială din Ploiești care oferă servicii de spălare și curățare a textilelor, utilizând tehnologie avansată pentru un randament ridicat.

Bunătăți de la Iaz: Bunătăți de la Iaz este o afacere de familie care oferă produse piscicole și preparate tradiționale din pește crescut în propriile ferme.
Asociația Stea: Asociația Stea sprijină incluziunea socială și educația copiilor și tinerilor din comunități vulnerabile prin programe de dezvoltare personală și profesională.
RongoDesign: RongoDesign oferă soluții sustenabile pentru industria construcțiilor și design, utilizând materiale naturale pentru a înlocui plasticul și polistirenul.
VLAdiLA: VLAdiLA este un brand de design interior care creează tapete personalizate și alte decorațiuni prin tehnici manuale și digitale, promovând sustenabilitatea.
Laboratorul de Șosete: Laboratorul de Șosete produce șosete de înaltă calitate folosind bumbac premium și tehnologie modernă, având ca obiectiv extinderea internațională.
Wanna Grow Roots: Wanna Grow Roots oferă coaching și facilitare pentru creștere personală și profesională, ajutând clienții să își descopere valorile și să le integreze în viața cotidiană.
Pai din pai: Pai din Pai este o afacere care promovează agricultura sustenabilă și dezvoltarea rurală, producând înlocuitori ecologici pentru plastic.
Prăvălia Creativă: Prăvălia Creativă transformă capsulele de cafea reciclate în bijuterii unice, promovând upcycling-ul și reducerea deșeurilor.
Asociația Alfabetul Scripor: Asociația Alfabetul Scripor promovează incluziunea persoanelor nevăzătoare prin utilizarea unui alfabet tactil al culorilor.
Euroalai: Euroalai produce lenjerie pentru bărbați și uniforme pentru industria HoReCa, promovând produsele românești de calitate de peste 30 de ani.
Asociația Veganilor din România: Asociația Veganilor din România susține tranziția către un stil de viață vegan și o alimentație sustenabilă.
PiciordePlay: PiciordePlay este o platformă de streaming care aduce evenimente culturale românești, inclusiv spectacole de teatru, direct în casele spectatorilor.
Hands Across Romania: Asociația Hands Across România implementează proiecte de dezvoltare sustenabilă în comunități vulnerabile și susține învățământul profesional dual și educația pentru mediu.

Genesis Group: Genesis Group este o companie care oferă soluții pentru agricultura ecologică, comercializând îngrășăminte bio și produse pentru cultura de pomi fructiferi și viță de vie.

În 2024, programul TRANSFORMATOR a fost declarat câștigător național la Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene (EEPA), categoria „Investiții în competențe antreprenoriale”, de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul Direcției Mediul de Afaceri.

TRANSFORMATOR este un proiect marca Social Innovation Solutions (SIS). Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe programe de educație de sustenabilitate în România și trei țări din Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri și ONG-uri în programe precum Academia de Sustenabilitate, Transformator și Sustainability Hub. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate și trenduri de viitor ca ESG Journey sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de educație în foresight, inovație și sustenabilitate, precum ESG Lab.

TRANSFORMATOR, componentă importantă a programului “Sustainable Futures” de educație de sustenabilitate pentru IMM-uri si ONG-uri, este susținut de Fundația Coca-Cola și Raiffeisen Bank România și are ca parteneri organizaționali Ambasada Sustenabilității în România, Ashoka, Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă, Carbon Expert, Coaliția pentru Economie Circulară, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Confederația Patronală Concordia, Consiliul Patronatelor din România, EFdeN, Energy Policy Group, Federația Industriei Hoteliere din România, Foreign Investors Council, Fundația Leaders, Future Energy Leaders Romania, Hacking Work, Impact Hub Bucharest, InfoClima, Romanian Business Leaders, ROTSA, Rubik Hub, techcelerator, Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, Viitor Plus și WWF.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0