Despăgubirile plătite în urma furtunilor din prima jumătate a lui 2024 – aproape cât întregul an 2023

Despăgubirile plătite în urma furtunilor din prima jumătate a lui 2024 – aproape cât întregul an 2023

În primul semestru al acestui an, companiile de asigurări Membre ale UNSAR au plătit despăgubiri de peste 24 milioane lei doar pentru acoperirea pagubelor produse de furtuni locuințelor asigurate – arată o analiză a asociației. Această valoare reprezintă 94% din despăgubirile acordate în întreg anul 2023 în baza asigurărilor facultative pentru locuințe.

Valoarea despăgubirilor reprezintă plățile efectuate pentru 3.179 de dosare de daună, adică aproximativ 18% din numărul total. Astfel, valoarea medie a despăgubirilor acordate într-un dosar de daună, ca urmare a producerii riscului de furtună, este de aproximativ 7.550 lei, cu 45% mai mult decât venitul mediu al unui român (5.228 lei în luna septembrie, conf. INS).

Furtunile se află în topul riscurilor pe care românii le consideră amenințări pentru locuințele lor – 4 români din 10 se tem că furtunile și vijeliile i-ar putea afecta la un moment dat. Ne putem proteja financiar de aceste consecințe ale schimbărilor climatice cu ajutorul unei polițe de asigurare facultativă a locuinței, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Doar 17% dintre locuințele românilor sunt asigurate și împotriva riscului de furtună prin intermediul unei asigurări facultative, în contextul în care severitatea acestor fenomene capătă noi și noi dimensiuni. Față de anul trecut, valoarea medie a despăgubirilor achitate pentru acoperirea pagubelor produse de furtună a crescut cu 36%”, a precizat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0