În regiunea CESEE s-a dublat numărul celor care lucrează în cercetare și dezvoltare (R&D) și au crescut investițiile în proprietatea intelectuală de la 10% la 12% în ultimul deceniu.
Creșterea productivității în CESEE, esențială pentru consolidarea poziției competitive a regiunii, a depășit ritmul din nordul și vestul UE. Cu toate acestea, tendințele recente indică semne de încetinire.
La Conferința Invisso de la Viena, Banca Europeană de Investiții (BEI) a lansat un amplu document de lucru care analizează starea inovației în țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE), în contextul discuțiilor privind competitivitatea pe termen lung a UE. Documentul evidențiază progresele semnificative ale regiunii în consolidarea capacității de inovare în ultimul deceniu, dar abordează și provocările persistente care amenință creșterea și competitivitatea acesteia.
Stimularea inovației în regiunea CESEE se confruntă cu numeroase provocări, multe dintre acestea nefiind specifice doar pentru această regiune. Aceste provocări includ creșterea disponibilității competențelor necesare pentru inovare, asigurarea unui capital de risc adecvat, adoptarea tehnologiilor de ultimă generație și, simultan, îmbunătățirea mediului de afaceri în ansamblu. Lipsa de forță de muncă determină deja unele companii să își mute activitățile de inovare din nordul și vestul UE către regiunea CESEE și, în cadrul acesteia, către zonele mai puțin dezvoltate.
„Convergența necesită un sprijin semnificativ pentru investițiile în inovare, inclusiv creșterea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare (R&D) și a competențelor forței de muncă, în regiunea CESEE. De aceea, la BEI, suntem dedicați susținerii peisajului inovării din țările CESEE”, a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreședinte al BEI. „Colaborarea noastră cu partenerii locali și internaționali din sectorul public și privat este esențială pentru a depăși barierele din calea inovării și pentru a ne asigura că regiunea poate concura pe plan global.”
Documentul de lucru arată că întreprinderile din regiunea CESEE și-au dublat personalul dedicat R&D și au crescut investițiile în proprietatea intelectuală de la 10% la 12% în ultimul deceniu. În plus, productivitatea muncii în regiune, de 1,9% pe an, a crescut semnificativ mai mult decât în nordul și vestul Europei în ultimii zece ani. Totuși, economiile CESEE se confruntă în continuare cu un deficit sever de competențe. În plus, doar opt dintre cei mai mari 2.500 de investitori globali în R&D își au sediul în regiunea CESEE. Germania, de exemplu, a depus aproape 25.000 de brevete la Oficiul European de Brevete în 2023, comparativ cu doar 1.600 din regiunea CESEE.
Raportul subliniază, de asemenea, că cheltuielile pentru R&D în regiunea CESEE reprezintă aproximativ jumătate din cele din nordul și vestul UE, întreprinderile din CESEE cheltuind doar 0,8% din PIB pentru R&D, comparativ cu 1,8% în alte regiuni. Activitățile de inovare din CESEE sunt concentrate în principal în sectorul manufacturier, al tehnologiilor informatice și de comunicații și farmaceutic, cu disparități semnificative între companii și regiuni. Deși creșterea productivității în regiune a depășit-o pe cea din nordul și vestul UE, tendințele recente indică semne de încetinire.
„Consolidarea inovării este esențială pentru creșterea nivelului de trai și pentru întărirea poziției competitive a regiunii CESEE”, a declarat Debora Revoltella, economist-șef al BEI. „Concluziile noastre subliniază necesitatea unor politici țintite pentru a îmbunătăți disponibilitatea forței de muncă calificate și pentru a asigura un capital de risc adecvat (cum ar fi capitalul de risc), care sunt esențiale pentru a stimula creșterea bazată pe inovație și pentru a moderniza modelul de creștere al regiunii.”
Tablourile de bord incluse în raport oferă o imagine de ansamblu asupra caracteristicilor specifice fiecărei țări în materie de inovare, ilustrând modul în care sectoarele intensive în cercetare contribuie semnificativ la creșterea PIB-ului în diferite țări CESEE.
Documentul de lucru – parte a unui studiu comun despre competitivitatea CESEE realizat de Oesterreichische Nationalbank (OeNB), Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (wiiw) și Banca Europeană de Investiții (BEI) – este disponibil aici.
COMMENTS