Anul trecut a fost unul mai puțin strălucitor pentru ofertele publice inițiale (IPO), chiar dacă au existat lansări de acțiuni remarcabile în SUA, însă 2025 ar putea fi unul mai favorabil pentru lansările acțiunilor companiilor mari, care se bucură deja de notorietate la nivel mondial, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.
Piețele bursiere au crescut, inflația și ratele dobânzilor cheie s-au mai „domolit”, iar Donald Trump a făcut aluzie la unele schimbări favorabile mediului de afaceri. Toate aceste date sugerează un climat mai favorabil pentru IPO-uri în 2025.
Bancherii de investiții se pregătesc pentru o relansare a activității de tranzacționare pe piețele globale de capitaluri proprii în acest an, susținută de un portofoliu promițător de oferte publice inițiale anticipate ale mai multor companii de profil înalt. De altfel, producătorul de gaze naturale lichefiate Venture Global, gigantul privat de aprovizionare medicală Medline și compania de securitate cibernetică Sailpoint sunt așteptate să se afle în fruntea unei serii aglomerate de listări pe piața bursieră în prima jumătate a anului 2025.
O creștere a activității pe piețele de capital, determinată de îmbunătățirea încrederii economice, este așteptată să fie un avantaj major pentru mai multe dintre aceste societăți susținute prin capital privat. În ultimii doi ani, firmele de capital privat s-au străduit să vândă sau să listeze societățile din portofoliu din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a volatilității piețelor bursiere, care au încetinit procesul de tranzacționare.
Nume mari, așteptate să se listeze în 2025
Se preconizează că peste 300 de companii din întreaga lume vor deveni publice în 2025, dintre care aproximativ 180 se vor lista la New York. Favoritele fintech-ului european, Klarna și Revolut, ar putea fi printre noile nume de top de pe Wall Street, subliniază analistul financiar XTB România.
Alte nume cu notorietate care ar putea deveni publice în SUA în acest an includ platforma cloud de inteligență artificială CoreWeave și firma de tehnologie financiară Chime, care a depus în mod confidențial documentele pentru listarea sa la bursă în decembrie, potrivit surselor citate de presa internațională.
Emisiile de acțiuni la nivel mondial au crescut cu 20% anul trecut, însă listările pe bursă au rămas până acum în urma acestei creșteri, plasându-se mult sub vârful din 2021. Concret, IPO-urile au strâns 123 de miliarde de dolari anul trecut, comparativ cu o sumă record de 594 de miliarde de dolari în 2021, potrivit Dealogic.
Bancherii se așteaptă, așadar, la un număr mai ridicat de IPO-uri mari, care se referă, de obicei, la vânzări de acțiuni în valoare de 750 de milioane de dolari sau mai mult. Acestea sunt atractive pentru că, adesea, sunt realizate de companii consacrate cu performanțe financiare solide și oferă o lichiditate mai mare pentru investitori.
OpenAI, creatorul ChatGPT, încearcă să își extindă tehnologia, gestionând în același timp costurile masive de calcul, ceea ce face ca potențialul său IPO să testeze dacă inteligența artificială generativă poate fi profitabilă. În domeniul fintech, Stripe procesează anual plăți în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari, iar Klarna a trecut dincolo de serviciul „buy now, pay later”, care a făcut-o vedetă, și a pătruns în domeniul serviciilor de abonament și al creditării bazate pe inteligență artificială, punctează Radu Puiu.
În ceea ce privește infrastructura cloud și AI, CoreWeave oferă alternative la dominația cloud a Big Tech, iar Databricks furnizează întreprinderilor informații privind datele bazate pe AI. Evaluările acestor IPO-uri variază foarte mult. Shein este evaluat la aproximativ 66 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cele mai așteptate IPO-uri. Databricks este evaluată la 43 de miliarde de dolari, iar alte companii, precum Monzo și Starling Bank, au evaluări în jurul a 5 miliarde de dolari. Aceste evaluări se bazează pe mai mulți factori, inclusiv potențialul de creștere, cererea de pe piață și performanța financiară, subliniază analistul XTB România.
Situația din Regatul Unit a fost și mai gravă, o serie de companii de profil intenționând să părăsească Regatul Unit pentru SUA. Fluxul de companii care doresc să intre la Bursa de Valori din Londra (LSE) va atinge un nou minim în 2025, potrivit datelor obținute de platforma de economii și investiții XTB.
Datele provenite de la Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) arată că doar 40 de companii au depus cereri de listare pe piață în 2024. Cifra este cu 30% mai mică decât în aceeași perioadă a anului precedent și cu 70% mai mică decât în 2021, când 125 de societăți care au depus cereri pentru a intra pe piața principală a LSE.
Datele obținute de la FCA sunt orientate spre viitor, deoarece arată numărul de societăți care solicită autorității de reglementare permisiunea de a se lista. Având în vedere că pot trece câteva luni între depunerea cererilor și începerea tranzacționării acțiunilor, datele sugerează că este puțin probabil să existe o creștere a activității pe piața listărilor – cel puțin în prima jumătate a anului 2025.
Această penurie de noi companii este dublată de o scădere a numărului de societăți care au intrat pe piață în 2024. Conform datelor de la LSE, în 2024 au avut loc doar 14 IPO-uri pe piețele principale și AIM ale LSE, care au strâns un total de 760 de milioane de lire sterline, fiind cel mai mic număr de intrări pe piața sa bursieră de la criza financiară din 2009. Prin comparație, în 2021, au avut loc 126 de IPO-uri, care au strâns un total de 14,6 miliarde de lire sterline pe ambele piețe, explică Radu Puiu.
Cât poate dura, de fapt, succesul după lansarea ofertelor publice
Schroders a constatat că a existat o scădere de aproape 75% a companiilor listate la Bursa de Valori din Londra între anii 1960 și sfârșitul anului 2022. Există o tendință similară în Occident, cu o scădere de 40% a numărului de companii listate în SUA începând cu 1996. Schroders a constatat, de asemenea, că mai puțin de 15% din companiile americane cu venituri de peste 100 de milioane de dolari sunt cotate la bursă.
Ofertele publice inițiale pot fi atractive pentru investitori, deoarece vorbim despre companii tinere și dinamice, cu potențial de creștere masivă. În egală măsură, succesul recentelor listări de profil, precum Reddit, i-ar putea „păcăli” pe investitori că IPO-urile sunt o cheie a succesului pentru a obține randamente solide.
Totuși, datele descriu o imagine reală mai puțin fascinantă și arată că entuziasmul nu înseamnă întotdeauna o investiție inteligentă. În ciuda vârfurilor din prima zi de tranzacționare, cercetările efectuate de economistul Jay Ritter sugerează că IPO-urile tind să aibă un istoric pe termen lung slab pentru investitori.
Concret, din 1980 până în 2022, majoritatea IPO-urilor au pierdut bani pe parcursul perioadelor de trei și cinci ani care au urmat debutului lor, 37% dintre acestea pierzând mai mult de jumătate din valoare pe parcursul a trei ani. Ritter a constatat că media acțiunilor IPO cumpărate la prețul de închidere disponibil publicului în prima zi de tranzacționare a avut un randament anual de aproximativ 6% pe parcursul a trei ani. Între timp, un indice al tuturor acțiunilor listate în SUA a avut un randament anual de aproximativ 11% în aceeași perioadă.
COMMENTS