Revolut pune la dispoziția clienților români 9.000 de active (acțiuni, ETF-uri, obligațiuni corporate și guvernamentale) pentru a investi în 2025

Revolut pune la dispoziția clienților români 9.000 de active (acțiuni, ETF-uri, obligațiuni corporate și guvernamentale) pentru a investi în 2025

  • Revolut lansează planurile de investiții în ETF-uri cu zero comisioane și aduce la 9.000 numărul activelor în care clienții locali pot face investiții cu aplicația 
  • Printre activele incluse recent se numără și obligațiunile guvernamentale emise de Guvernul României, începând de la doar 1 euro investit
  • In 2024, portofoliul mediu al investițiilor realizate de un client Revolut prin intermediul aplicației a ajuns la 2.850 euro, în creștere cu 12% față de 2023.  
  • Numărul clienților Revolut care au început să investească prin Revolut a crescut cu 89%, în 2025.

Revolut, compania financiară globală cu peste 50 de milioane de clienți la nivel internațional, din care peste 4 milioane în România, vine cu noutăți pentru clienții din România interesați de investițiile pe piețele de capital, oferite de Revolut Securities Europe UAB (Revolut). 

De la începutul acestui an, clienții români au acces la peste 9.000 de active (acțiuni pe piețe americane și europene, fonduri de investiții tranzacționate la bursă, fonduri de piețe monetare și obligațiuni corporate și guvernamentale). Investițiile în acțiuni și planurile de investiții în ETF-uri sunt necomisionate, în funcție de tipul de plan Revolut deținut de client. 

Tot din ianuarie 2025, Revolut a adus un nou produs în portofoliul său și planurile de investiții în ETF-uri cu zero comision, de la o investiție de doar 1 euro. Acest produs permite setarea automată de achiziții, la anumite perioade de timp, în funcție de preferințele clientului. Astfel, utilizatorii interesați pot investi în peste 300 de ETF-uri, printre care iShares Core MSCI World, Vanguard S&P 500, Amundi MSCI Emerging Markets, iar aceste tranzacții nu sunt comisionate. 

„Marile reușite încep întotdeauna cu un plan. Planurile noastre de investiții simplifică modul în care clienții își pot investi banii, scăpându-i de comisioane. Acest produs introdus acum le dă oamenilor puterea de a obține mai mult de la banii lor și să ia decizii financiare mai inteligente. 

Piața globală de ETF a cunoscut o creștere rapidă, cu o adopție tot mai mare în rândul investitorilor de retail datorită transparenței, costurilor reduse și flexibilității sale. În 2024, 10,8 milioane de planuri de investiții ETF au fost executate în Europa continentală în fiecare lună, iar volumul plasamentelor a ajuns la 17,6 miliarde EUR. 

Ne-am concentrat pe oferirea unei experiențe de utilizator cursive și intuitive, permițând clienților să reîncarce cu ușurință din contul lor principal și să își automatizeze tranzacțiile cu doar câteva clicuri. Făcând investiții regulate în ETF-uri eligibile, clienții noștri pot atenua volatilitatea pe termen scurt și pot valorifica mai bine puterea dobânzii compuse”, a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth & Trading (EEA).

O altă veste bună – clienții Revolut pot investi tot de la doar 1 euro/ 1 dolar și în obligațiuni guvernamentale, inclusiv în cele emise de Guvernului României, direct prin aplicație, din secțiunea Obligațiuni (Romania 2,75% cu scadența în 10/25 și randament la scadență de 2,60% , Romania 5,25% cu scadența în 05/32 și randament la scadență de 5,85%, Romania 6,625% cu scadența în 09/29 și randament la scadență de 4,98%).

Obligațiunile emise de state sau de companii private pot fi un start potrivit pentru cei care nu vor să își asume riscuri prea mari și își doresc un portofoliu divers. Evaluările bune de credit și protecția împotriva inflației contribuie și mai mult la atractivitatea lor pentru investitorii care caută stabilitate și randamente potențial de încredere. 

Atât guvernele, cât și corporațiile folosesc obligațiunile ca modalitate de a strânge capital, oferind investitorilor șansa de a da cu împrumut bani acestor entități,  în schimbul plății periodice a dobânzii și cu rambursarea sumei principalului.

Există diferite tipuri de obligațiuni care oferă niveluri diverse de risc și care necesită o evaluare corespunzătoare, de aceea câștigurile aduse de obligațiuni reprezintă și o modalitate de protecție de o eventuală recesiune economică. Cu Revolut, clienții pot investi în obligațiuni guvernamentale și corporate pentru care se acordă randamente brute anuale fixe de până la 5,5%. 

Cum au investit românii în 2024? 

Revolut prezintă și principalele tendințe remarcate în domeniul investițiilor, în rândul clienților săi din România, anul trecut. Datele interne ale companiei au arătat o creștere a interesului față de produsele de investiții, numărul clienților român care au investit cu Revolut crescând cu 89% față de 2023. 

În 2024, portofoliul mediu investițional al unui client Revolut a fost de aproximativ 2.850 euro, în creștere cu 12% față de 2023. Totuși, cu această valoare, românii se poziționează printre cei mai prudenți dintre clienții Revolut, în condițiile în care portofoliul mediu la nivelul Spațiului Economic European (SEE) a fost de aproximativ 4.000 euro.

O altă tendință evidențiată de datele Revolut arată că femeile sunt tot mai interesate de acest domeniu, chiar dacă investițiile au rămas cu precădere o modalitate populară de a-și spori avuția mai ales printre bărbați, aceștia având de trei ori mai multe conturi de tranzacționare deschise și un portofoliu mediu de trei ori mai mare decât cel al femeilor (3.600 euro vs. 1.300 euro). Revolut a înregistrat o creștere cu 90% a numărului femeilor care au deschis conturi de investiții în 2024, o rată superioară celei înregistrate în rândul bărbaților (82%). Investitorul român reprezentativ pentru Revolut este un millennial de 35 de ani, cu aceeași medie de vârstă înregistrată și în rândul femeilor, și în rândul bărbaților. 

Acțiunile companiilor de tehnologie au continuat să domine trendurile în România și în Europa. NVIDIA s-a poziționat ca cea mai tranzacționată acțiune de pe bursele americane, mai ales pe fondul entuziasmului crescut al investitorilor față de evoluția în domeniul inteligenței artificiale (IA). Prețul acțiunii acestei companii a crescut cu 186% în 2024. 

Vanguard S&P 500 ETF (Dist) a fost fondul tranzacționat la bursă cel mai atractiv pentru clienții români și a avut o creștere de 35% în 2024. Fusion Fuel Green s-a poziționat ca cea mai vândută și cea mai cumpărată acțiune europeană, iar obligațiunea cea mai tranzacționată de investitorii români a fost European Investment Bank 2.5% 10/24.

Potrivit structurii portofoliilor, investitorii au alocat cea mai mare parte a sumelor investite către acțiunile listate la bursele americane sau europene (74%), 16% în Fonduri flexibile de investiții (MMF), 10% în ETF-uri. 

2024 a fost un an remarcabil pentru domeniul investițional, înregistrând o creștere cu 24% pentru indicele cheie S&P 500 și, respectiv, cu 31% pentru Nasdaq. Noutățile din domeniul IA și evoluțiile din domeniul inovațiilor tehnologice au alimentat entuziasmul investitorilor, alături de temperarea inflației și refacerea încrederii consumatorilor. Alegerile din SUA au adus și ele un nou moment de efervescență pe burse, principalii indici atingând niveluri record, zi după zi. Revolut a continuat să le ofere clienților cât mai multe instrumente și opțiuni de a investi pe piețe de capital fără taxe, în funcție de tipul de abonament deținut, și avem planuri de continuare a diversificării produselor în 2025”, a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth & Trading (EEA).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0