În prima jumătate a anului trecut, un proprietar de locuință din România a primit o despăgubire de 142.000 lei pentru acoperirea pagubelor provocate de o avarie accidentală la instalațiile interioare. Aceasta este cea mai mare sumă achitată pentru astfel de incidente în baza asigurărilor facultative pentru locuințe și arată cât de costisitoare pot fi reparațiile neprevăzute.
În aceeași perioadă, companiile de asigurări Membre UNSAR au plătit zilnic, în medie, despăgubiri pentru aproximativ 45 de locuințe afectate, doar pentru avarii accidentale ale instalațiilor interioare. De altfel, primele 5 cele mai mari despăgubiri plătite pentru avarii la instalațiile de apă au însumat 500.000 lei. Iar în total, s-au achitat 25 milioane lei pentru astfel de daune, potrivit unei analize realizate de UNSAR.
„Mulți dintre noi nu realizăm cât de costisitoare poate fi o astfel de problemă până când nu ne confruntăm cu ea. O simplă conductă spartă în casă poate produce daune care să necesite investiții de zeci sau chiar sute de mii de lei, iar în astfel de cazuri o asigurare facultativă de locuință oferă protecție financiară și liniște sufletească”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General UNSAR.
„Frecvența și intensitatea acestui tip de risc ne demonstrează că investiția într-o asigurare facultativă de locuință nu este un moft, ci o necesitate. Protecția financiară pe care o oferă poate fi vitală pentru orice proprietar”, a subliniat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.)
COMMENTS