Profitul net al OMV Petrom s-a înjumătățit în 2014

Macheta_Petrom_City_03

Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 56% în 2014, comparativ cu anul anterior, ajungând la 2,1 miliarde lei, în principal din cauza vânzarilor mai mici de ţiţei şi a creşterii costurilor de producţie ca urmare a introducerii „taxei pe stâlp” şi a cheltuielilor mai ridicate cu personalul.

Volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 7% comparativ cu 2013, fiind afectat de creşterea taxelor la combustibili în Romania şi de concurenţa crescută din regiune, se arată în comunicatul referitor la rezultatele financiare ale companiei. Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 4%, în timp ce vânzările comerciale au scăzut cu 11%, tendinţa de scădere reflectandu-se la toate produsele petroliere, cu excepţia benzinei şi kerosen-ului.

Preţul mediu Ural a scăzut cu 10% comparativ cu 2013, până la 97,95 USD/bbl, iar preţul mediu realizat la titei la nivelul OMV Petrom a fost de 86,67 USD/bbl, în scădere cu 11% comparativ cu 2013.

„Costurile de producţie ale Grupului exprimate în USD/bep au fost de 17,27 USD/bep cu 12% mai mari comparativ cu nivelul din 2013, reflectând creşterea costurilor de producţie în România şi scăderea producţiei disponibile pentru vânzare în Kazahstan, în pofida cursului de schimb favorabil. Costurile de productie în Romania exprimate în USD/bep au fost de 16,84 USD/bep, cu 13% mai mari comparativ cu nivelul din 2013, iar cele exprimate în RON/bep au crescut cu 13% la 56,32 RON/bep, în principal din cauza impozitului pe construcţii introdus în 2014 şi a costurilor mai mari cu personalul”, se arată în comunicat.

Producţia de hidrocarburi a stagnat, iar volumul vânzărilor de gaze a crescut cu 5%.

“În 2014 am continuat eforturile de stabilizare a producţiei, înregistrând al doilea an consecutiv de creştere marginală a producţiei de hidrocarburi din România comparativ cu anul precedent. În explorare am efectuat cele mai ample investiţii onshore şi offshore de după privatizare şi am înregistrat o rată de succes de 60% în activitatea de explorare clasică (excluzând zona offshore de mare adâncime). Am reluat activitatea de forare în blocul Neptun, săpând două sonde noi, Domino-2 şi Pelican South-1; în 2015 vom continua programul de explorare conform planificării. În G&E, dificultăţile au persistat, din cauza scăderii cererii pe piaţa gazelor şi a marjelor negative care au condus la un rezultat deteriorat al centralei electrice Brazi. În R&M am finalizat cu succes modernizarea rafinăriei Petrobrazi, care a generat creşterea planificată de 5 USD/bbl a indicatorului marja de rafinare, contribuind la rezultatul anual bun şi la consolidarea valorii integrării companiei”, a declarat directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

Producţia de ţiţei şi gaze a OMV Petrom a fost de 65,82 milioane barili echivalent petrol, cu 1% mai mică faţă de 2013, ca urmare a scăderii producţiei în Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins nivelul de 62,57 milioane barili echivalent petrol, în uşoară creştere.

Producţia internă de ţiţei a fost de 27,98 milioane barili echivalent petrol, cu 2% mai mică faţă de 2013, din cauza lucrărilor de reparatii capitale planificate şi a condiţiilor meteo.

Productia de gaze a fost de 34,58 mil bep, cu 2% mai mare faţă de 2013.

Productia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a scăzut cu 21%, 3,25 mil bep, ca urmare a unor constrângeri de natură tehnică.

La 31 decembrie 2014, volumul total de rezerve dovedite de ţiţei şi gaze din portofoliul OMV Petrom era de 690 mil bep (din care 671 mil bep în România), iar rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze înregistrau valoarea de 977 mil bep (din care 930 mil bep în România).

Compania a anunţat reducerea investiţiilor în 2015 cu 20-35% comparativ cu 2014, “incluzând optimizarea portofoliului şi continuarea măsurilor de eficientizare a costurilor pentru a face faţă dificultăţilor actuale de piaţă”

50-60 USD/bbl – preţul mediu al ţiţeiului, în 2015

OMV Petrom estimează că, în acest an, preţul mediu al ţiţeiului va înregistra o valoare medie de 50-60 de dolari pe baril, în acest context preţurile mai scăzute ale produselor petroliere urmând să susţină cererea din marketing.

“Pentru anul 2015 ne aşteptăm ca preţul mediu al ţiţeiului Brent sa înregistreze o valoare medie între 50-60 USD/bbl. Diferenţialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. Ca urmare a scăderii cotaţiei ţiţeiului, se estimează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere vor susţine cererea din marketing, în contextul unei concurenţe sporite”, arată OMV Petrom.

Compania aminteşte, totodată, că pachetul de măsuri fiscale introdus în februarie 2013, care impunea taxarea suplimentară a producătorilor de ţiţei şi gaze a fost extins pentru anul 2015. În plus, impozitul aplicat la valoarea brută a construcţiilor speciale a fost redus la 1% de la 1,5% în 2014.

“În acest an anticipăm consultări publice în ceea ce priveşte sistemul de taxare pentru segmentul de upstream, care este prevăzut a se aplica începând cu 2016, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor. Obiectivul nostru rămâne obţinerea unui cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, condiţie-cheie a investiţiilor viitoare”, se arată în comunicat.

De asemenea, piaţa de gaze şi electricitate precum şi cadrul de reglementare trec printr-o perioadă de continuă schimbare care ar putea influenţa negativ rezultatele financiare şi operaţionale ale companiei, se mai arată în comunicatul OMV Petrom.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0