În cadrul celui de-al 27-lea Consiliu de Administraţie al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care se desfăşoară în cursul acestei săptămâni la sediul UNEP din Nairobi, au fost organizate consultări ministeriale cu tema „Provocările de mediu în cadrul dezvoltării durabile, contribuţia UNEP la procesul de elaborare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi promovarea consumului şi producţiei durabile”. Cu această ocazie, România a participat la reuniunea prezidată de Comisarul european pentru mediu, domnul Janez Potočnik, fiind reprezentată de Elena Dumitru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Şeful Delegaţiei României a intervenit precizând că obiectivele de dezvoltare durabilă trebuie să fie definite în primul rând la nivel naţional şi local, având în vedere o abordare integrată a celor trei piloni ai dezvoltării durabile – economic, social şi mediu. În acest mod, procesul de stabilire a obiectivelor la nivel internaţional va fi facilitat şi va permite o implementare efectivă a acestora la nivel naţional. Întărirea rolului centrelor regionale ale UNEP poate să fie, de asemenea, foarte utilă în acest proces.
În ceea ce priveşte sprijinul UNEP pentru crearea unei reţele descentralizate privind monitorizarea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă, Secretarul de Stat Elena Dumitru a precizat: ”Considerăm că un UNEP consolidat ar trebui să furnizeze un mecanism de raportare la nivel global, care să permită o colectare unitară a datelor şi monitorizarea progresului la nivel naţional”.
Şeful delegaţiei României a prezentat în continuare câteva exemple de punere în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel naţional. În acest sens, a precizat că stabilirea priorităţilor la nivel naţional, în ceea ce priveşte protecţia mediului, propuse să fie susţinute prin viitorul Cadru UE Financiar Multianual 2014 – 2020, se bazează pe un proces intern permanent de consultare inter-instituţională, transparent şi cu informarea tuturor factorilor interesaţi, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante: respectarea procedurilor de reglementare şi evaluare a impactului asupra mediului, managementul apei, managementul deşeurilor, schimbări climatice şi protecţia naturii.
Totodată, Secretarul de Stat, Elena Dumitru, a prezentat experienţa României referitoare la încurajarea agenţilor economici, în special a IMM-urilor, în ceea ce priveşte implementarea Schemei UE de Eco-Management şi Audit (EMAS) în România, precum şi în utilizarea sistemului european de etichetare ecologică (Ecolabel).
COMMENTS