Andreas Treichl, preşedintele Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, spune că România ar trebui să fie un Real Madrid al Europei de Est, după Barcelona, adică Polonia. Din păcate, adaugă el, ţara noastră este abia un Getafe, care este pe locul 9 în prezent în Primera Division.
„Potenţialul României îl putem compara cu campionatul de fotbal al Spaniei. Avem liderul de necontestat Barcelona, adică Polonia, iar România ar trebui să fie pe locul doi, ca Real Madrid, dar din păcate este mult mai jos, precum Getafe”, a spus Treichl, în exclusivitate pentru Piaţa Financiară.
Ce şanse are ţara noastră să urce în clasamentul ţărilor din zonă, în condiţiile în care BCR a ajuns să aibe cele mai mari pierderi dintre subsidiarele grupului Erste, după ce în anii dinantea crizei a fost una dintre cele mai profitabile?
Treichl consideră că revenirea economică a României este condiţionată în mare măsură de demararea proiectelor de infrastructură, construcţia de autostrăzi şi alte proiecte majore, pentru care noul guvern a arătat o determinare puternică.
Şeful Erste a spus că apreciază recentele declaraţii ale premierului Ponta, prin care s-a transmis un angajament puternic în realizarea proiectelor de infrastructură, a autostrăzilor, în accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi derularea programelor de restructuare a companiilor de stat neprofitabile, conform acordului cu FMI.
Ponta a declarat recent că nu va mai candida la următoarele alegeri parlamentare din 2016 dacă autostrada Comarnic-Braşov nu va fi terminată până atunci.
„Este un mesaj puternic pe care-l apreciez, pentru că arată o mai mare determinare în realizarea proiectelor de care România are nevoie. Aveţi toate condiţiile necesare pentru a ajung pe locul doi, tot ce trebuie să faceţi e să le valorificaţi”, a spus Treichl.
El a adăugat că în acest moment BCR trebuie să se restructureze pentru a se transforma într-o bancă eficientă, care să rămână liderul sistemului bancar, urmând a reveni pe un uşor profit chiar la finalul acestui an.
Procesul de restructurare, care implică reduceri de personal şi închideri de unităţi, este esenţial pentru dezvoltarea băncii pe termen lung în România. „Ne reafirmăm angajamentul total în susţinerea pe termen lung a activăţii în România, iar reorganizarea băncii este o condiţie pentru menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea băncii în următorii ani”, adăugat Treichl.
Erste Bank a anunţat astăzi rezultatele aferente anului 2012: grupul austriac, acţionarul majoritar al BCR, a raportat un profit net de 483,5 milioane euro în 2012, după o pierdere de 719 milioane euro în 2011.
BCR a avut pierderi de 1,234 miliarde lei (276 milioane euro) în 2012, din cauza creşterii costurilor de risc şi a restructurărilor.
COMMENTS