Banca Mondială renunţă la optimismul privind creşterea economiei globale şi vine cu noi revizuiri şi pentru România

Banca Mondială renunţă la optimismul privind creşterea economiei globale şi vine cu noi revizuiri şi pentru România

2,4% în loc de 2,9%, cât era prevăzut în ianuarie. Aceasta este ultima estimare a Băncii Mondiale pe seama economiei globale anunţată de reuters.com. Revizuirea datelor are la bază scăderile înregistrate pe mai multe paliere premum cererea în economiile avansate, preţurile la materiile prime, comerţul mondial şi fluxurile de capital.

world bank 3

Ţările emergente exportatoare de bunuri s-au străduit să se adapteze la preţurile mai mici la petrol, metale şi alte produse de bază, ceea ce a contribuit în proporţie de 50% la noua revizuirea negativă a Băncii Mondiale, mai scrie reuters.com.

Este de aşteptat ca aceste economii să crească într-un ritm foarte mic de 0,4 la sută în acest an, o reexaminare în scădere cu 1,2 puncte procentuale faţă de perspectivele din ianuarie.

Ţările emergente importatoare de mărfuri stau ceva mai bine, dar beneficiile de pe urma tarifelor reduse la energie şi la alte bunuri se materializează greu, susţine Banca Mondială. Se aşteaptă o creştere de 5,8% în aceste state, în scădere cu o zecime de punct procentual comparativ cu începutul anului 2016.

În Statele Unite ale Americii, un declin abrupt în invetiţiile din sectorul energetic şi exporturile mai reduse vor rade, de asemenea, opt zecimi de puncte procentuale, aducând noua estimare de creştere la 1,9%.

Şi Zona Euro a fost uşor downgradată la 1,6%, în ciuda suportului oferit de politica monetară şi de impulsul venit din partea preţurilor mai mici la bunuri şi energie.

În timp ce economiile avansate se străduiesc să obţină tracţiune, cel emai multe economii în Asia de Sud şi de Est cresc solid, aşa cum se întâmplă cu economiile emergente imprtatoare de bunuri din întreaga lume”, a declarat economistul-şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu, citat de reuters.com.

În rândul marilor economii emergente, China ar urma să înregistreze o creştere de 6,7% în 2016, după un avans de 6,9% anul trecut. Economia Indiei va rămâne la 7,6%, în timp ce Brazilia şi Rusia ar putea înregistra o recesiune mai gravă decât se preconiza în ianaurie. Africa de Sud ar urma să aibă o creştere de 0,6%, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât prognoza lansată la începutul anului.

Noua revizuire a datelor Băncii Mondiale cu privire la economia globală urmează linia trasată de Fondul Monetar Internaţional acum două luni.

În privinţa României, Banca Mondială şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind avansul economiei noastre pentru anul acesta, până la 4% de la 3,9% cât estima în ianuarie, potrivit raportului bianual „Global Economic Prospects” citat de agerpres.ro.

În schimb, Banca Mondială şi-a redus semnificativ estimările privind evoluţia economiei româneşti în următorii doi ani, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% respectiv 3,4%, cu 0,4 puncte procentuale, respectiv 0,6 puncte procentuale mai puţin decât în ianuarie.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0