A doua ediție a Quant Competition, concursul în domeniul modelelor de risc de credit organizat de Deloitte România împreună cu Banca Transilvania, a fost câștigată de trei studenți din București, Cluj-Napoca și Timișoara. La competiția din acest an au participat 24 de studenți de la Universitatea din București (UB), Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC). Competitorii au fost studenți din anii I și II la programe de masterat în domeniile data science, inteligență artificială, machine learning, analiză de business, statistică și econometrie.
Premiile, constând în recompense financiare și oportunități de angajare la Deloitte România și la Banca Transilvania, au fost câștigate de Dănuț Cristinel Stîngă, student la programul de masterat în inteligență artificială la Universitatea din București, care a obținut locul întâi, Sebastian Călin Coroian, care studiază analiza datelor complexe la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și care a ocupat locul al doilea, și de Adela Bosun, student în programul de masterat Big Data la Universitatea de Vest din Timișoara, care s-a clasat pe locul trei.
În cele două faze ale competiției, concurenții au primit sarcina de a proiecta modele de risc de credit pentru a evalua probabilitatea unor clienți bancari ipotetici de a nu-și mai rambursa creditele, pe baza unor date macroeconomice și a informațiilor furnizate de organizatori, sarcini care simulează viața profesională reală.
„Această a doua ediție a Quant Competition a fost primită cu mult entuziasm atât de către profesorii universitari, cât și de către studenți. Suntem entuziasmați să putem împărtăși pasiunea și creativitatea noastră în ceea ce privește modelele de risc de credit cu generațiile următoare de profesioniști în domeniul riscului și să putem contribui la dezvoltarea lor. Mulțumim partenerilor noștri de la Banca Transilvania pentru dedicarea cu care continuă să sprijine acest proiect”, a declarat Dimitrios Goranitis, Partener Deloitte, Lider global risc și reglementare pentru sectorul serviciilor financiare și Lider Europa Centrală pentru sectorul serviciilor financiare.
„Suntem o organizație în creștere, care aplică practici și instrumente în continuă evoluție, mândri de ceea ce facem, și sperăm să inspirăm generațiile viitoare să aleagă această cale profesională. Quant Competition este despre studenți, îi ajută să se pregătească pentru viața profesională și îi sprijină în primii pași în carieră. Vreau să felicit toți studenții care au acceptat această provocare și profesorii universitari care i-au susținut. Mulțumiri speciale partenerului nostru, Deloitte, care, pentru al doilea an, a făcut posibil ca studenții să se confrunte cu o provocare reală în modelarea riscului de credit”, a declarat Luminița Runcan, Director General Adjunct Risc, Banca Transilvania.
Juriul competiției a fost format din experți ai Deloitte România în domeniul riscului financiar – Cătălin Ruja, Director, Mihail Voicu, Manager, și Octavian Stoica, Specialist principal, din cadrul practicii de Consultanță în Managementul Riscului – și profesioniști ai Băncii Transilvania în domeniul managementului riscului de credit – Cristina Lehaci, Șef serviciu Modelare Risc de Credit și Parametrizare Provizioane Colective, Andrei Rusu, Analist Expert Risc de Credit – Modelare Statistică, și Mariana Voican, Șef Serviciu Validare Modele de Risc.
COMMENTS