Cea de-a treia ediție a Euro Atlantic Resilience Forum (EARF) s-a încheiat cu succes, reunind la București și la Tokyo, Austin, Londra, Paris, Bruxelles și Varșovia numeroși decidenți politici, cercetători, reprezentanți ai mediului de afaceri și alte personalități relevante pentru domeniul rezilienței.
Cei peste 90 de vorbitori și auditoriul de peste 900 de persoane în șapte orașe de pe glob demonstrează că EARF devine un etalon în ceea ce privește dezbaterile pe tema rezilienței. Prin organizarea acestui Forum, Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență contribuie semnificativ și substanțial la consolidarea capacității de reziliență a UE și a NATO, precum și a statelor membre și a partenerilor.
EARF2024 s-a desfășurat în perioada 16-18 octombrie a.c., atât la Opera Națională București, cât și la Palatul Parlamentului. Evenimentul a oferit o platformă unică de discuții și colaborare de tip whole-of-society, încurajând astfel dialogul între reprezentanții guvernamentali de rang înalt, experți din mediul universitar și din organizațiile non-guvernamentale, reprezentanți ai mediului de afaceri și alte personalități relevante pentru domeniul rezilienței.
Deschiderea oficială a Forumului a avut loc pe 16 octombrie, pe scena Operei Naționale București, printr-o seară remarcabilă, însoțită în mod excepțional de artiștii Operei. În cadrul ceremoniei de deschidere au vorbit Lucian Fătu, Președintele E-ARC, Sarah Tarry, Director of Defense Policy and Capabilities, NATO HQ, Ana Cristina Tinca, Secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Gl.bg. Constantin Spînu, reprezentând Ministerul Apărării Naționale, dar și reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor, precum doamna Ramona Jurubița, KPMG. Cu acest prilej, președintele E-ARC, Lucian Fătu, a declarat: „Centrul nostru îşi propune să se constituie într-un facilitator al sinergiei euro-atlantice în domeniul rezilienţei, într-o platformă de cooperare în beneficiul statelor şi zonelor expuse riscurilor societale care au aşteptări îndreptăţite de la comunitatea de valori din care România face parte ca membru UE şi NATO şi, în aceeaşi măsură, într-un contributor fără atribuţii operationale, dar cu un rezervor de elită de expertiză, conexiuni şi facilităţi în serviciul asigurării rezilienţei propriei noastre ţări.”. În același context, Sarah Tarry a transmis celor reuniți la Opera Națională: „I’d like to express on behalf of NATO our deep and sincere thanks and appreciation to the Euro-Atlantic Resilience Centre not only for organizing this unique Forum, but also for the excellent cooperation with NATO over the past number of years”.
Printre cei care au răspuns invitației de a-și prezenta opiniile pe temele abordate în cadrul EARF2024 în cadrul lucrărilor găzduite de Palatul Parlamentului în zilele de 17 și 18 octombrie s-au numărat Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, Florin-Marian Spătaru, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim Ministrului, Luminița Popescu, Președintele Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Simona Cojocaru, Secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Monica Săsărman, Secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și numeroase alte personalități.
În cadrul dezbaterilor de la Palatul Parlamentului, au fost abordate teme esențiale consolidării rezilienței, în cadrul panelurilor organizate la București în parteneriat cu alte șase orașe:
- Resilient Cities, Resilient Communities (București-Tokio). În cadrul discuțiilor, s-a propus un proiect de metodologie pentru identificarea a 10 indicatori specifici de reziliență urbană. Un astfel de instrument ar putea oferi un cadru solid pentru dezvoltarea unor comunități capabile să se adapteze și să reacționeze eficient la provocările de mediu și securitate, printr-o coordonare strânsă atât la nivel interinstituțional, precum și la nivel internațional.
- Forward Resilience: Using EU Integration Process to Bolster Resilience (București-Paris). Aici, discuția s-a concentrat asupra activităților maligne ale Federației Ruse. Războiul hibrid și cognitiv rămâne esența pericolului rus la adresa securității, stabilității și rezilienței democratice a statelor din această regiune, dar și a țărilor deja integrate în comunitate euro-atlantică. Aspectul fundamental pentru consolidarea rezilienței europene în fața agresiunii ruse, sub toate formele sale, este creșterea nivelului de încredere între vestul și estul continentului.
- Resilience in Action: Women’s Leadership in Democratic Communities (București). Rolul femeilor se află pe un trend ascendent, manifestat pe de o parte de numărul în creștere a funcțiilor de conducere din mediul public și privat ocupate de acestea, cât și de rezultatele concrete obținute. Leadershipul femeilor este, in esenta, un exemplu concret de egalitate de gen in actiune. In contextul in care ne confruntam cu provocari economice si sociale majore, este imperativ ca femeile sa aiba acces egal la resurse, educatie, mentorat si oportunitati de dezvoltare.
- Bridging Continents: Tech Innovation and Startup Acceleration for a Resilient Defense (București-Austin, Texas). Felul în care industria de apărare poate contribui la securitatea globală a fost un subiect important. Vorbitorii au punctat, de exemplu, faptul că în România industria de apărare nu înseamnă doar cele 14 companii deținute de stat, ci este reprezentată de peste 100 de companii si start-up-uri. Acest ecosistem de apărare este mult mai mare decât ceea ce statul definește ca atare, iar felul cum abordăm finanțarea și adoptarea noilor tehnologii este crucial în acest context din ce în ce mai tensionat la nivel global.
- Analytic Tools for Measuring and Evaluating Resilience (București-Bruxelles). Vorbitorii au abordat dificultățile asociate nu numai cu colectarea datelor de calitate, ci și cu interpretarea acestora – un caz important este Ucraina, care a contrazis în mod spectaculos așteptările multor experți, dovedind o reziliență ieșită din comun.
- Future Cyber Battlegrounds (București-Londra). Educația cibernetică pe tot parcursul vieții pentru toate vârstele (având în vedere vulnerabilitatea nu numai a tinerilor, ci și a utilizatorilor de internet în vârstă) este un element-cheie care contribuie la această arhitectură cibernetică a viitorului. Mai mult, au fost dezbătute aspecte legate de viitoarele investiții instituționale în securitatea cibernetică și de convergența tehnologiilor cu dublă utilizare dependente de securitatea cibernetică, cum ar fi inteligența artificială și quantum computing.
- Mobility and Security: Transport Resilience and Civil-Military Cooperation (București-Varșovia). reziliența transportului în flancul estic al NATO, provocată de războiul din Ucraina, importanța Mării Negre în dezvoltarea transportului regional pe termen lung, și rolul esențial al parteneriatelor public-private în consolidarea rezilienței infrastructurilor critice și asigurarea continuității serviciilor vitale.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență le mulțumește partenerilor și sponsorilor, fără contribuția cărora acest eveniment nu ar fi putut avea loc. Sponsorul strategic a fost, și anul acesta, Vodafone România. KPMG a fost Knowledge Partner. Printre sponsori s-au numărat Crowdstrike, Takeda, ZoneIT Consulting, Hidroelectrica și Romgaz. Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Asociația Reziliență prin Tehnologie, Political Research Group și New Strategy Center au fost partenerii E-ARC în organizarea Forumului.
COMMENTS