AAF salută adoptarea în Senat a proiectului privind simplificarea impozitării investitorilor pe bursă și în fonduri de investiții

AAF salută adoptarea în Senat a proiectului privind simplificarea impozitării investitorilor pe bursă și în fonduri de investiții

  • Proiectul prevede reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de pe piața de capital, precum și impozitarea diferențiată a profiturilor realizate. 
  • Horia Gustă, președintele AAF: ”România are nevoie cât mai curând ca această modificare legislativă să devină realitate, să fie implementată, pentru că doar astfel persoanele fizice vor fi încurajate să investească pe termen lung, iar companiile să dispună de resurse financiare pe care le pot folosi pentru dezvoltare”. 

Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) salută adoptarea decătre Senatul României a propunerii legislative privind simplificarea impozitării investitorilor pe bursă. Proiectul, votat în 2 februarie de 118 din cei 120 de senatori prezenți la ședință, prevede reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de pe piața de capital pentru investitorii individuali, precum și impozitarea diferențiată a profiturilor realizate.

Votul favorabil, dat de membrii Senatului României, proiectului de lege pentru simplificarea impozitării investitorilor este primul pas către eliminarea unei bariere importante în procesul de transformare a economiilor personale în investiții personale. România are nevoie cât mai curând ca această modificare legislativă să devină realitate, să fie implementată, pentru că doar astfel persoanele fizice vor fi încurajate să investească pe termen lung, iar companiile să dispună de resurse financiare pe care le pot folosi pentru dezvoltare. Noi, Asociația Administratorilor de Fonduri din România, estimăm că, odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli privind impozitarea, numărul persoanelor care vor alege să-și transforme economiile în investiții va crește în ritm accelerat. Deja, în urma programelor de educație financiară realizate de actorii pieței de capital, inclusiv Asociația Administratorilor de Fonduri, în ultimele 12 luni, am observat o creștere a încrederii potențialilor și actualilor investitori, în piață și în produsele acesteia. Simplificarea impozitării ne face să fim optimiști în ceea ce privește accelerarea ritmului de atragere de noi investitori. Salutăm decizia membrilor Senatului României și avem convingerea că un vot similar va fi dat și de membrii Camerei Deputaților, unde proiectul de lege urmează să ajungă”, a declarat Horia Gustă, președintele AAF.

Potrivit proiectului de lege, impozitele generate de câștigurile de pe piața de capital pentru investitorii individuali vor fi reținute la sursă. De asemenea, profiturile realizate vor fi impozitate diferențiat, respectiv cu 1% pentru deținerile de peste un an și cu 3% pentru cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Totodată, obligația calculării, reținerii la sursă, declararii și plății impozitului va reveni intermediarilor și administratorilor de fonduri.

AAF a susținut în repetate rânduri simplificarea legislației privind câștigurile pe piața de capital. Principalul beneficiu al modificărilor propuse va fi atragerea mai multor investitori de retail pe

piața de capital și, implicit, creșterea lichidității bursei, în condițiile în care România se află cu mult în urma statelor europene în ceea ce privește numărul investitorilor individuali pe bursă. Reținerea la sursă va simplifica, totodată, relația investitorilor cu ANAF, având în vedere că Fiscul nu va mai interacționa direct cu câteva mii persoane, ci doar cu câteva zeci de brokeri. În consecință, modificările legislative nu numai că simplifică fiscalitatea, ci încurajează și investițiile pe termen lung.

Propunerea legislativă, inițiată de deputatul PNL Sebastian Burduja, împreună cu alți 50 de parlamentari de la PNL, USR, UDMR şi PSD și depusă la Senat în octombrie 2021, este o inițiativă a pieței, susținută de Asociația Administratorilor de Fonduri din România, Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Română a Băncilor și Asociația Brokerilor.

După adoptarea în Senat, propunerea legislativă va merge spre dezbatere și vot în Camera Deputaților, care este for decizional.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0