Decidenţii politici, organismele de reglementare şi profesioniştii din domeniul finanţelor trebuie să ajute firmele mici să adopte practici de afaceri sustenabile deoarece impactul lor uriaş asupra mediului este în prezent ignorat, aşa cum arată ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants). Deşi reprezintă peste 90% din companii la nivel mondial şi realizând, în medie, aproximativ 50% din produsul intern brut, cu un procent de angajare a forţei de muncă de 63% şi cu un impact semnificativ asupra poluării industriale, IMM-urile au fost marginalizate în dezbaterea privind practicile de afaceri sustenabile şi au fost lente în adoptarea unor îmbunătăţiri legate de mediu.
De exemplu, în Uniunea Europeană, numai 29% dintre IMM-uri au introdus măsuri pentru economisirea energiei sau a materiilor prime (în comparaţie cu 46% dintre companiile mari) şi numai 4% au un sistem de utilizare eficientă a energiei.
În noul său document de politici, Incorporarea sustenabilităţii în IMM-uri, Forumul global pentru IMM-uri al ACCA a invitat la acţiune o serie de grupuri pentru a ajuta companiile mici să devi mai eficiente si ecologice.
Pentru că aceste eforturi să ia amploare trebuie adoptate o serie de măsuri şi abordări specifice IMM-urilor, decidenţii politici trebuind să ia în considerare nu numai diferenţele dintre companiile mari şi IMM-uri, ci şi diferenţele dintre micro-intreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, arata raportul.
Deoarece multe companii mici sunt conduse de proprietari-manageri şi nu au acţionari sau consilii cărora să le raporteze, acestea au un grad mai mare de libertate pentru a implementa practici de sustenabilitate ¨C sau de a le ignora. Din acest motiv este important că guvernele şi profesioniştii care asista companiile să se asigure că IMM-urile sunt conştiente de câştigurile rapide pe care le pot obţine printr-o eficientă crescută şi că au informaţii privind subvetiile, asistenţă financiară şi stimulentele care ar putea fi puse la dispoziţia celor care se angajează să reducă emisiile sau deşeurile.
Aceste programe includ condiţii care sunt stabilite astfel încât numai companiile cu practici sustenabile au acces la lanţuri de aprovizionare din sectorul public, cu un volum considerabil şi potenţial profitabile. În timp ce proprietarii companiilor mici trebuie să devină mai proactivi şi strategici în adoptarea unor practici sustenabile de afaceri, organismele de reglementare trebuie, de asemenea, să se asigure că iau în considerare mai întâi sectorul companiilor mici atunci când se are în vedere elaborarea unor reglementări care sunt menite să încurajeze astfel de practici, precum raportarea sustenabilităţii.
Documentul de politici emis de ACCA prezintă o serie de provocări pentru grupurile implicate. IMM-urile trebuie să urmeze cinci paşi către raportarea sustenabilităţii, aceştia fiind: angajarea în mod public a companiei pentru a întreprinde acţiuni în acest sens; evaluarea impactului activităţii; stabilirea obiectivelor pentru reducerea impactului; acţiuni pentru reducerea impactului şi publicarea politicilor şi acţiunilor companiei.
Contabilii sunt îndemnaţi să: colaboreze cu experţi locali în domeniul mediului şi sustenabilităţii pentru a obţine acces local la informaţii credibile; să analizeze sustenabilitatea ecologică a propriei lor activităţi, utilizând apoi experienta valoroasă astfel obţinută pentru a dezvolta cu clienţii lor dialoguri relevante, bine informate, bazate pe experienţa concretă.
Documentul susţine că organismele profesionale contabile trebuie să devină mai proactive în dezbaterea sustenabilităţii IMM-urilor, oferind membrilor lor instrumentele şi resursele adecvate pentru a-i ajuta să se dezvolte în această direcţie.
COMMENTS