Activele fondurilor de pensii private în administrare se redimensionează

analizaeditiei

Au trecut mai bine de cinci ani de la startul Pilonului II, atunci când jucătorii prezenţi în piaţă au început să încheie acte de aderare. În curând se vor împlini şi cinci ani de la virarea primelor contribuţii către acest sistem de pensii administrat privat. Acest pas important în peisajul financiar autohton şi-a dovedit de-a lungul acestor ani coerenţa, validând cea mai mare parte a aşteptărilor cu care s-a plecat la drum.

Mai ţineţi minte nebunia declanşată în septembrie 2007, odată cu startul campaniei iniţiale de aderare la sistemul de pensii administrat privat. A durat patru luni şi a fost încheiată cu milioane de participanţi atraşi în sistem. Acestora li s-au alăturat şi cei care au fost distribuiţi ulterior aleatoriu. Şi aşa s-a plecat la drum. Pe parcurs, o parte dintre administratori au tras obloanele, preferând să iasă din acest business. Costurile iniţiale au fost semnificative şi lipsa unei mase critice de participanţi care să le amortizeze chiar şi pe termen foarte lung făcea imposibil continuarea business-ului din punct de vedere economic.

Să nu uităm că în campania de aderare piaţa era dezbătută de 18 jucători, iar la finele lunii martie 2013 mai erau doar 8 fonduri de pensii administrate privat. Cât timp însă în piaţă rămâne un număr relevant de administratori, concurenţa nu este afectată, iar rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Anul 2013 a debutat cu un alt reper important din istoria fondurilor de pensii administrat privat. Valoarea cumulată a activului net a depăşit zece miliarde de lei. Practic, la finele primului trimestru al acestui an, valoarea activului net agregat a fost de peste 10,5 miliarde lei, cu 9,4% mai mult faţă de sfârşitul anului trecut. Mai mult, comparativ cu finele anului 2011, valoarea cumulată a activului net a crescut cu 64,3%.

Până la finalul acestui an, cel mai probabil vom înscrie un nou reper important, de această dată în cazul numărului de participanţi. Astfel, la finalul lunii martie 2013, numărul de participanţi înscrişi în fondurile de pensii administrate privat a fost de 5,86 milioane. Luând în calcul istoricul actelor de aderare validate şi cel al numărului de participanţi distribuiţi aleatoriu, cel mai probabil vom asista la depăşirea pragului de şase milioane participanţi până la sfârşitul acestui an. Putem spune că industria se maturizează, începe să capete acea masă critică de care are nevoie pentru a nu mai întâmpina greutăţile din trecut.

Scrisorile anuale au ajuns

Participanţii la fondurile de pensii administrate privat au primit deja scrisorile de informare anuale din partea administratorilor. Aşa cum menţionam anterior, se vor împlini în curând cinci ani de la colectarea primelor contribuţii în sistem. Procentele din CAS direcţionate către sistemul de administrare privată au fost însă reduse ¨C desigur conform cu calendarul stabilit iniţial ¨C, motiv pentru care sumele acumulate în conturile individuale nu sunt semnificative.

Voi da exemplul meu întrucât am intrat în sistem odată cu startul campaniei de aderare şi au fost virate contribuţii în toţi aceşti ani. Suma acumulată în cont până în prezent nu depăşeşte două salarii nete actuale. Or, aşteptările legate de administrarea privată sunt exponenţial mai mari. În niciun caz nu este vorba despre randamente, ele respectând aşteptările. Ci abia acum mulţi conştientizează că procentajele direcţionate sunt prea mici pentru a determina acumularea unor sume decente în conturi.

Conform datelor publicate de către Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), valoarea medie a unui cont în cazul Pilonului II a fost la 31 martie 2013 de 1.861 lei. Mai mult, aproximativ 69% dintre participanţi aveau în conturile individuale o sumă mai mică comparativ cu valoarea mediană. Ca reper, în luna martie 2013, câştigul salarial mediu nominal net publicat de către INS a fost de 1.617 lei. Probabil că sumele încă nesemnificative ca importanţă acumulate în conturi sunt şi cele care nu au permis o presiune mai puternică din partea participanţilor asupra autorităţilor pentru o redimensionare a procentelor direcţionate din CAS către administrare privată. Dar, odată cu trecerea timpului şi apropierea de perioada pensionării, tot mai mulţi participanţi vor fi tot mai atenţi la valoarea sumelor acumulate în conturi.

Această conştientizare redusă a importanţei jucate de fondurile de pensii administrate privat se observă şi la nivelul noilor participanţi intraţi în sistem. În continuare, majoritatea noilor intraţi sunt repartizaţi aleatoriu, mai puţini fiind cei care semnează acte de aderare. Potrivit statisticilor CNPP şi CSSPP, în ultimii doi ani (martie 2011-martie 2013), în sistemul de pensii administrate privat au fost repartizaţi aleatoriu peste o jumătate de milion de participanţi. Doar în ultimul an, numărul acestora a fost de 245.832. Luând în calcul lunile de referinţă februarie 2012-ianuarie 2013, observăm că numărul de acte de aderare validate a fost de 24.740, ceea ce înseamnă că doar aproximativ 10% dintre nou intraţii în sistem optează pentru un fond de pensii. Mai mult, din rândul participanţilor care au optat pentru un fond de pensii administrat privat, peste jumătate au luat calea fondului administrat de BCR. Alte 38% au fost distribuite între Eureko şi ING.

Desigur, din punct de vedere al costurilor, pentru administratori situaţia este una pozitivă din punct de vedere al costurilor, întrucât nu mai plătesc comisioane pentru atragerea participanţilor. Să nu uităm că ei s-au încărcat iniţial cu o serie de costuri uriaşe (achiziţie, marketing) ce trebuie amortizate. Totuşi, situaţia relevă încă o lipsă de informare în rândul celor care se încadrează la Pilonul II.

 

 O politică de investiţii prudentă

De-a lungul anilor, politica de investiţii a fondurilor de pensii administrate privat nu s-a modificat semnificativ. Cea mai mare parte a activelor au fost şi rămân să fie investite în instrumente cu grad de risc redus, tocmai pentru că astfel de vehicule investiţionale vizează stabilitate pe un orizont de timp lung.

Spre exemplu, în luna martie a anului 2009, poza investiţională releva o expunere de aproximativ 97% pe depozite bancare, titluri de stat şi obligaţiuni, indiferent că discutăm despre bonduri municipale, corporative şi supranaţionale. Mai mult de 54% dintre active erau plasate în titluri de stat. Doi ani mai târziu ¨C martie 2011 ¨C, ponderea instrumentelor menţionate anterior cumula 84%, 67% fiind plasate exclusiv în titluri de stat. La acel moment, fondurile de pensii administrate privat aveau o expunere de 14,9% pe clasa acţiunilor.

La finele lunii martie 2013, aproximativ 76% din activul fondurilor Pilonul II erau investite în titluri de stat, politica prudentă fiind completată cu o cotă de 6% pe segmentul depozitelor bancare şi încă una de 5,5% pe segmentul obligaţiunilor. Ponderea acţiunilor în portofoliul agregat al fondurilor de pensii administrate privat a fost de 11%.

Fie că discutăm despre cota de piaţă a fondurilor dimensionată de numărul de participanţi sau de activul în administrare, primii trei jucători din industrie cumulează peste două treimi din piaţă. De altfel, calculând pe baza numărului de participanţi, primii trei jucători acoperă 67,2% din industrie, în timp ce calculele efectuate pe baza activului net în administrare evidenţiază o cotă de piaţă cumulată a primilor trei jucători de 74,9%.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0