Companiile de servicii energetic ADREM au fost curtate de fondurile de investiții de tip private equity, iar multiplii la care acestea ar fi dipuse să capitalizeze ar fi de 6 până la opt ori EBIDTA, potrivit lui Corneliu Bodea, CEO ADREM.
„Suntem frecvent abordați de fondurile de investiții, iar multiplii vehiculați au fost până acum între 6 și 8 ori EBIDTAˮ, a declarat Corneliu Bodea. „Trebuie să vă spun însă, că structura noastră de afaceri în energie are zone în care 8 poate fi considerat un multiplu conservator, iar altele în care 6 este un multiplu bun. Acolo unde oferta de servicii este acoperită cu contracte pe termen de patru ani, de pildă, investitorul este încurajat să se gândească la un multiplu mai mare, dar în alte zone predictibilitatea nu este atât de bunăˮ, a adăugat președintele executiv al ADREM.
Pe de altă parte, cu toate că nu exclude finanţarea de tip equity şi, în general, finanţarea de pe piaţa de capital, Corneliu Bodea şi-a afimat o „atitudine de răbdare. Să vedem cum decurge o cooperare de acest fel în cazul unor companii de servicii energetic ca ale noastre, care au alt specific decât cele din comerțul general de retail. Nu am observant o experiență relevantă în acest sens în domeniul nostruˮ.
Nici finanţarea prin Bursă nu este o oportunitate previzibilă curând, „din cauza instabilităţii pieţelor financiare, dar şi a faptului că Bursa din Bucureşti nu este suficient de solidă, ca să poată oferi condiţii propice unei companii ca ADREMˮ, a adăugat CEO-ul gupului. Pe de altă parte, Corneliu Bodea nu și–a ascuns ambiția ca și peste mai mulți alți ani să rămână pe piață „un antreprenor român de succesˮ, lăsând să se înțeleagă dorința de a controla ca și până acum companiile care operează sub brandul ADREM, doar împreună cu fratele său, Adrian Bodrea, împreună cu care le-a înființat începând din 1992.
Companiile Adrem cu specific în domeniul energetic, parte din ABBC Group deținut de Adrian și Corneliu Bodea, au înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 34 milioane de euro (154 milioane lei) iar profitul operațional (EBITDA) s-a situat la un nivel de 11%. Până la sfârşitul acestui an, companiile Adrem estimează o cifră de afaceri de 48 milioane euro (215 milioane lei), ceea ce reprezintă o creştere cu 40% comparativ cu anul 2015. Oficialii ABBC Group se așteaptă la venituri totale de peste 60 de milioane de euro.
COMMENTS