Într-o piaţă financiară aflată în permanentă schimbare de repere şi paradigme, succesul înseamnă mai mult decât adaptare. Înseamnă evoluţie, inovaţie, viziune, performanţă. Toate aceste elemente au nevoie de un catalizator care să garanteze reuşita fiecărui proiect sau pas: spiritul de echipă.
Depozitarul Central se află în faţa unor provocări majore, care îşi au originea atât pe plan local, cât şi european. Necesitatea promovării pieţei de capital din România la categoria de piaţă emergentă vine la pachet cu o serie de progrese necesare şi proiecte de dezvoltare, menite să plaseze România pe radarele marilor investitori străini. Noile iniţiative europene vor impune schimbări semnificative la nivel de reglementare, deschizând astfel competiţia între depozitarii centrali, respectiv acele infrastructuri de piaţă care încheie lanţul valoric al unei tranzacţii, început la bursele de valori şi locurile de tranzacţionare. Competiţia reală presupune standarde înalte, iar clienţii devin tot mai sofisticaţi din punct de vedere al comportamentului şi al nevoilor.
Toate aceste provocări, la care echipa Depozitarului Central trebuie să răspundă permanent, pe lângă activitatea de zi cu zi, au un numitor comun: respectul pentru parteneri. Spiritul de echipă este laitmotivul care se regăseşte pe toate palierele activităţii noastre. Este un catalizator esenţial pe care îl transmitem tuturor colegilor noştri şi care determină succesul proiectelor pe care le derulăm.
Provocări şi soluţii
În fiecare an apar noi provocări în lumea financiară, provocări pe care piaţa de capital românească nu poate şi nici nu trebuie să le ignore. Tendinţele se schimbă, aşteptările clienţilor sunt tot mai înalte, comunitatea financiară dezvoltă noi repere pentru a răspunde cerinţelor şi nevoilor permanente.
Dacă trebuie să exprimăm în câteva cuvinte conceptele „iniţiative europene”, „standardizare” şi „armonizare”, ne putem referi la o busolă performantă, care permite orientarea într-o piaţă de capital. În absenţa ei devine mai puţin evident drumul pe care trebuie să îl urmăm. Iar dacă vrem ca fiecare pas să conteze, trebuie să ştim în ce direcţie ne îndreptăm. În contextul unui mediu financiar extrem de dinamic, Depozitarul Central va demonstra, ca şi până acum, flexibilitate şi adaptabilitate şi va face toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor.
Parlamentul European a aprobat de curând Regulamentul european privind îmbunătăţirea decontării instrumentelor financiare în Uniunea Europeană şi depozitarii centrali. Pentru finalizarea procesului de aprobare a regulamentului mai este necesar doar avizul Consiliului Europei. Regulamentul se va aplica în forma respectivă în toate Statele Membre ale Uniunii Europene şi va avea un impact semnificativ, prin introducerea unui set de reguli comune pentru autorizarea şi supravegherea depozitarilor centrali, prin stabilirea unor cerinţe uniforme cu privire la anumite aspecte legate de ciclul de decontare, mecanisme armonizate de disciplină în materie de decontare şi prin introducerea conceptului de „paşaport” pentru prestarea de servicii în spaţiul comunitar. Depozitarii centrali din Uniunea Europeană vor putea solicita acces la orice alt depozitar central, sau alte infrastructuri ale pieţei – cum ar fi bursele de valori, locurile de tranzacţionare sau contrapărţile centrale – de pe teritoriul Statelor Membre. Într-o arhitectură financiară europeană fără frontiere, în care pieţele sunt deschise, normele locale nu mai prevalează în faţa celor europene şi nu mai reprezintă reţeta pentru performanţă pe termen lung. Armonizarea este un catalizator care se concentrează pe elementele de bază ale proceselor operaţionale, scopul fiind eliminarea elementelor naţionale specifice, care se constituie în bariere pentru investitori. De aceea astăzi lucrăm la o nouă arhitectură pentru piaţa de capital din România, performanţa nefiind posibilă fără integrarea în noua aspiraţie europeană de competitivitate.
Prin încurajarea unui dialog deschis şi a dorinţei de a împărtăşi idei noi, ne adaptăm la schimbările pieţei europene şi avansăm prin armonizare, standardizare şi inovare. Acesta este modul în care percepem rolul nostru în a deservi piaţa de capital şi economia – lucrând împreună este o responsabilitate constantă. „Indivizii iau parte la joc, însă echipele sunt cele care câştigă campionatele“ spune un proverb chinezesc. Echipele au identitate. „Munca în echipă, respectul şi transparenţa ne ajută să realizăm tot mai mult, în fiecare zi” este de asemenea motto-ul nostru intern, care ilustrează valorile noastre. Mesajul este la fel de bogat pentru noi, în sensul de cultură organizaţională, pe cât este şi pentru comunitatea financiară – iniţierea de sinergii pentru a elimina barierele şi a crea o piaţă de capital internaţională în România.
Parteneriatul cu piaţa, obiectiv cheie
Parteneriatul cu clienţii, cu instituţiile pieţei şi cu factorii de decizie reprezintă un obiectiv cheie pe lista noastră de priorităţi. Ne oferă certitudinea că suntem cu toţii animaţi de aceleaşi idei şi ne poate asigura succesul în viitor, când vom asista la o competiţie majoră în industria post-tranzacţionare. Toate proiectele pe care le demarăm, toţi paşii făcuţi în direcţia dezvoltării pieţei şi toate schimbările inerente în peisajul financiar au la bază respectul pentru nevoile şi cerinţele partenerilor noştri. Nu trebuie să uităm că Depozitarul Central este parte a unei comunităţi şi trebuie să se alinieze standardelor şi reglementărilor comune, dublate de particularităţile pieţei locale, care sunt integrate în orice demers de armonizare.
Ne-am stabilit ca obiectiv furnizarea de servicii adecvate tuturor cerinţelor şi standardelor, atât locale, cât şi internaţionale. România poate deveni piaţă emergentă şi au fost făcuţi paşi importanţi în această direcţie.
Comunicăm şi ne consultăm permanent cu instituţiile pieţei, cu participanţii şi cu factorii de decizie. De asemenea, suntem preocupaţi să asigurăm un echilibru între cerinţele globale şi cele ale pieţei locale, precum şi să răspundem nevoilor şi cerinţelor pieţei. Feedback-ul partenerilor noştri este esenţial pentru perfecţionare şi eficientizare, tocmai de aceea suntem deschişi la un dialog constructiv pe toate palierele activităţii noastre. Fiecare pas pe care îl facem trebuie să urmărească scopul nostru final, de modernizare a arhitecturii pieţei, pentru oferirea de servicii competitive şi pentru a ajunge la îndeplinirea cerinţelor majore de piaţă emergentă.
Numai împreună putem reuşi
Lyndon Johnson, preşedinte al Statelor Unite ale Americii, spunea că „nu există probleme pe care să nu le putem rezolva împreună, ci există foarte puţine probleme pe care să le putem rezolva singuri”. În această frază stă esenţa sintagmei de lucru în echipă. Dacă vom conlucra pe toate planurile, atât la nivel de instituţii, cât şi în colaborarea cu toţi actorii pieţei, factorii de decizie şi forurile internaţionale, putem depăşi toate obstacolele. Doar împreună putem transforma orice provocare într-o oportunitate. O echipă unită este catalizatorul permanent al succesului, al performanţei şi competitivităţii.
COMMENTS