Agricover Credit IFN, dovada succesului în creditarea agricultorilor

ifn17

Agricover Credit IFN, singura instituţie financiară non-bancară din România specializată în finanţarea agriculturii, este o dovadă a succesului pe care-l poate avea creditarea de specialitate, pe anumite domenii cu potenţial mare de creştere în ţara noastră, în ciuda crizei economice şi a pierderilor înregistrate de multe bănci, în principal din cauza creditelor de consum.

Agricover Credit IFN, înfiinţată în 2008, parte a grupului cu acelaşi nume, care este cel mai mai important furnizor de soluţii complete pentru agricultură din România, a anunţat obţinerea unui profit net de 11,2 milioane lei în 2012, în creştere cu 46% faţă de anul anterior.

Valoarea creditelor acordate în 2012 a fost de 413 milioane lei, mai mult cu 38% faţă de anul precedent, iar numărul fermierilor care au primit credite a crescut cu 48%. Instituţia dispune de fonduri proprii de peste 80 milioane lei, are un portofoliu de credite acordate de 413 milioane lei, cu restanţe mai mari de 90 de zile reprezentând doar 1,3% din totalul împrumuturilor, astfel că solvabilitatea este de 28,4%, faţă de o medie în jurul a 14% a sectorului bancar.

Agricover Credit IFN şi-a procurat, anul trecut, resursele de finanţare de la instituţii financiare internaţionale (12,5 milioae euro de la IFC, divizie a Băncii Mondiale şi 8 milioane euro de la fondul german EFSE), precum şi de la băncile locale (147 milioane lei).

„Rezultatele excelente ale Agricover Credit IFN în 2012 confirmă modul nostru unic de abordare a clienţilor. Faptul că facem parte dintr-un grup puternic, Agricover, care oferă soluţii complete pentru agricultură, ne ajută să înţelegem mai bine decât alţi finanţatori care sunt problemele fermierilor. Aceştia au nevoie de capital de lucru şi resurse pentru investiţii, iar noi dispunem de lichidităţile necesare datorită fondurilor proprii, a parteneriatelor cu băncile şi cu fondurile internaţionale”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN, citat într-un comunicat al companiei.

Potrivit acestuia, Agricover Credit IFN îşi va continua dezvoltarea puternică, propunându-şi să devină, pe termen lung, unul dintre liderii din agrifinance. Societatea mizează pe cunoaşterea foarte bună a agricultorilor şi pe relaţia foarte apropiată cu ei, atuuri care îi permit să le ofere soluţii creative, adaptate problemelor lor.

În 2013, compania estimează o creştere a plasamentelor cu 33% faţă de anul precedent şi atragerea a cel puţin 400 de clienţi noi, printr-o abordare inovatoare a finanţării în agricultură şi oferirea de patru produse noi până la sfârşitul anului. „Creditul pentru utilaje second hand lansat în luna martie se bucură deja de un mare succes printre fermieri”, a spus Robert Rekkers, care a precizat că alte produse destinate agricultorilor vor fi lansate în mai şi la toamnă.

Agricover Credit IFN are o echipă mobilă de specialişti, care tratează cererile de finanţare în mod operativ şi flexibil. Astfel, evaluarea dosarului de creditare se face rapid, în maximum şapte zile, iar obţinerea finanţării depinde de o serie de condiţii precum suprafaţa terenului deţinut, experienţa şi vârsta fermierului, dar şi dotarea de care dispune ferma.

Robert Rekkers susţine că modelul de business al Agricover Credit IFN este bazat pe experienţa relaţiilor cu agricultorii pe care o are grupul Agricover, pe sinergiile care se construiesc în cooperarea interdivizionară, acestea fiind câteva dintre avantajele faţă de ceilalţi finanţatori care se adresează domeniului agricol. „În ceea ce priveşte finanţarea agriculturii vedem o creştere importantă de cerere în 2013 şi sperăm că va fi chiar un an bun în termeni de plasamente, deşi contextul economic în România rămâne fragil”, a mai declarat Robert Rekkers, în comunicatul companiei.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0