Alecsandra VALASUTEANU, Head of Factoring, UniCredit Bank: 2023 a fost un an de stabilizare

Alecsandra VALASUTEANU, Head of Factoring, UniCredit Bank: 2023 a fost un an de stabilizare

Încă de la începuturile sale, piața locală de factoring își leagă numele de UniCredit Bank, jucător de marcă al cărui departament de specialitate a fost coordonat în ultimii 15 ani de Alecsandra Valasuteanu, perioadă de-a lungul căreia volumele derulate de bancă au crescut constant, la fel și dimensiunea și complexitatea echipei, ajungând să fie implementate, în paralel cu structurile standard, multiple soluții inovatoare, cât și premiere pentru România, cum a fost de exemplu prima sindicalizare de factoring. Din aprilie 2012, UniCredit Bank
este membru cu drepturi depline al Factors Chain International (FCI), statut acordat acelor companii care derulează un anumit volum minim de tranzacții și beneficiază, în procesul de aplicare pentru acest statut, de susținerea a cel puțin altor trei membri cu drepturi depline, neafiliați. Această calitate oferă drepturi suplimentare de decizie în ceea ce privește cadrul contractual și activitatea FCI. Despre cum anume s-a poziționat banca în 2023 în materie de factoring, pe o piață concurențială, supusă multor factori adverși, aflăm din interviul acordat în exclusivitate revistei noastre de Alecsandra Valasuteanu.

Prin tradiție, la UniCredit Bank, produsele standard de factoring stau alături de structuri complexe de factoring care răspund nevoilor din ce în ce mai complexe ale companiilor mari, interesate tot mai mult de simplificarea și eficientizarea activității lor. Cum s-a prezentat anul trecut cererea pentru produse de tip Supply Chain Finance?

În ceea ce priveste factoringul domestic fără regres, volumele noastre au crescut și în 2023, în principal datorită tranzacțiilor de Supply Chain Financing (sau Reverse Factoring). Astfel, în 2023, am reușit să adăugăm noi debitori portofoliului nostru de Supply Chain Financing, în timp ce programele existente au înregistrat și acestea creșteri de volume. Astfel, în ansamblu, creanțele derulate de UniCredit Bank în cadrul unor astfel de structuri au avut o evoluție pozitivă, peste creșterea pieței, reprezentând 27% din totalul tranzacțiilor de factoring intern derulate de bancă în anul trecut.

În zona tranzacțiilor complexe, în ciuda blocajelor de plăți ce au intervenit spre finalul anului, am continuat să găsim soluții și pentru companiile implicate în proiecte publice, fie că vorbim despre tranzacții curente sau despre o reașezare a unor datorii existente, în vederea eficientizării fluxurilor de numerar și acomodării nevoilor și proiectelor curente.

Pe de altă parte, volumul creanțelor internaționale gestionate de UniCredit Bank în 2023, atât la export cât și la import, a înregistrat o ușoară scădere, similară cu evoluția pieței, ritm ușor mai accentuat în ceea ce privește tranzacțiile de import. 

La nivel macro, la fel ca în cazul contribuției factoringului la PIB-ul României, trebuie menționat că și în ceea ce privește exporturile, soluțiile noastre sunt accesate de un procent mic din numărul total al exportatorilor. Principalele explicații sunt legate, pe de o parte, de faptul că mulți exportatori vând direct către companiile-mamă, tranzacții de regulă nefactorizabile (atât din perspectiva riscului asumat de factori, dar și din a lipsei de interes a companiilor, finanțarea intragrup fiind, de cele mai multe ori, mai eficientă), în timp ce alții utilizează soluții alternative (de exemplu, acreditive sau incasso). 

În ceea ce privește importul, soluțiile de factoring vizează preluarea riscului de neplată și asigurarea serviciilor de colectare, aspecte cu privire la care suntem în concurență directă cu companiile de asigurări. Reglementările din principalele țări partenere ale României în ceea ce privește folosirea polițelor de asigurare fac această soluție mult mai simplă din perspectiva gestionării riscurilor (în comparație cu sistemul FCI 2-Factori, care are la bază cooperarea între o companie de factoring localizată în țara exportatorului – Factorul de Export și una situată în țara importatorului – Factor de Import, ambele membre ale FCI). O astfel de abordare este preferată de factorii de export, dar și de exportatorii din aceste țări, alături de finanțări-standard pe termen scurt și/sau de eficientizarea fluxurilor de aprovizionare.

La nivel de piață locală de factoring, anul 2023 s-a distins printr-o creștere temperată.  Pe acest fond, care a fost trendul finanțărilor  prin factoring la banca pe care o reprezentați și ce elemente de noutate ar fi de semnalat  legat de cerere și ofertă?

Într-adevăr, 2023 a fost un an de stabilizare, atât pentru piață cât și pentru UniCredit Bank. Creșterea s-a temperat și ne așteptăm ca și 2024 să se încadreze în aceeași tendință, în așteptarea unui 2025 potențial problematic din perspectiva fiscalității. 

Rămânând în zona fiscalității, finalul de an 2023 a fost marcat și de discuții legate de extinderea proiectului RO e-Factura și de oportunitățile, respectiv potențialele riscuri induse de această a doua fază în derularea operațională a tranzacțiilor de factoring. În aceste sens, prin intermediul Asociatiei Române de Factoring, alături de Asociația Română a Băncilor și de Consiliul Patronatelor Bancare din România, am deschis un dialog pe această temă cu Ministerul de Finanțe. Scopul principal al acestei inițiative este de a garanta factorilor transparența și accesul direct la facturile emise în cadrul unor relații comerciale factorizate, în calitate de unici proprietari și beneficiari ai creanțelor rezultate din aceste activități, dar și de a ne asigura că timpul de acces la finanțare al clienților noștri rămâne optim. Ne bucură deschiderea Ministerului la aspectele ridicate de noi și așteptăm cu interes continuarea discuțiilor și implementarea soluțiilor analizate.

Din ce sectoare economice a venit cu precădere cererea de factoring din partea clienților băncii anul trecut? Au fost înregistrate elemente de noutate din acest punct de vedere față de 2022?

În linie cu piața, principalele sectoare ce au contribuit la realizarea volumelor noastre de factoring au fost Metale, Reciclare, Chimicale, FMCG și Auto. 

O zonă cu o dinamică deosebită în 2023 a fost cea intitulată Alte Activități, cu o creștere de 32%, atât la nivelul volumelor gestionate de UniCredit Bank, cât și la nivelul pieței (conform analizei de piață derulate de Asociația Română de Factoring). Această zonă include CAEN-uri de tipul investigație și protecție, leasing de personal, arhitectură și peisagistică, publicitate, tipărire și altele. 

O evoluție similară, deși în sume absolute mai puțin impresionantă (reprezentând doar 4% din piața locală de factoring), a avut-o și zona Transporturi și Depozitare, cu o creștere de 32% la nivelul pieței (conform aceleiași analize ARF), respectiv de 37% la nivelul volumelor UniCredit Bank.

Produsele de factoring fac parte și în 2024 din oferta principală a UniCredit Bank? Dacă da, ce strategie are banca  în continuare pentru acest domeniu?

Cu siguranță, produsele de factoring rămân unul din principalii noștri piloni de susținere a companiilor și în acest an, în cadrul unui mix complex de produse menit să răspundă nevoilor de finanțare din fiecare etapă de activitate a acestora. Continuăm să căutăm oportunități de simplificare a fluxurilor operaționale. Continuăm să discutăm cu clienții existenți și potențiali pentru a înțelege dinamica nevoilor de aprovizionare, de gestionare a riscurilor, de finanțare. Adaptarea și simplificarea sunt singurul mod în care putem să ne menținem relevanți.

Autor: Coralia Popescu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0