- Platforma a fost dezvoltată în 12 luni, de către o echipă de 8 specialiști în tehnologie și experți ESG,
- Indicathor ESG se adresează companiilor de consultanță în ESG, experților în elaborarea rapoartelor și strategiilor de sustenabilitate, precum și companiilor care urmăresc să-și dezvolte propria strategie în acest domeniu.
Antreprenorii Sandu și Sergiu Băbășan investesc într-un nou proiect de tehnologie – Indicathor ESG, prima platformă din România bazată pe AI, care automatizează colectarea datelor și generarea rapoartelor de sustenabilitate, facilitând astfel conformarea companiilor la standardele ESG (Environmental, Social, Governance) și implementarea strategiilor de sustenabilitate.
Lansarea are loc în contextul în care legislația europeană privind raportările de sustenabilitate devine din ce în ce mai stringentă și marchează un pas crucial în direcția unui viitor mai sustenabil pentru mediul de afaceri românesc, oferind o abordare holistică a gestionării datelor relevante pentru sustenabilitate.
În prezent, doar un număr marginal de companii din România alocă resurse semnificative pentru sustenabilitate. Cu toate acestea, schimbările recente în legislația europeană indică o tendință de creștere accelerată a interesului în acest domeniu, cu previziuni ce indică o extindere a obligativității raportării la toate companiile cu peste 50 de angajați în următorii doi ani.
Indicathor ESG se adresează companiilor de consultanță în ESG, experților în elaborarea rapoartelor și strategiilor de sustenabilitate, precum și companiilor care urmăresc să-și dezvolte propria strategie în acest domeniu. Printre partenerii strategici vizați se numără entități de renume din sectorul bancar, companiile din Big 4, asigurări și specialiști în sustenabilitate.
„Prin Indicathor ESG, ne propunem să revoluționăm modul în care companiile abordează sustenabilitatea: transformăm complexitatea datelor și reglementărilor în soluții simplificate și accesibile, asigurând astfel o tranziție eficientă și responsabilă spre un viitor sustenabil. Este o fuziune între expertiza noastră tehnologică și cea ESG, construită pentru a împuternici organizațiile să facă pași importanți în direcția responsabilității sociale și de mediu”, spune Sandu Băbășan, investitor și antreprenor în serie.
Indicathor ESG se distinge pe piață prin viteza ridicată de colectare a datelor, structurate conform celor mai populare standarde ESG, prin utilizarea inteligenței artificiale pentru validarea și generarea rapoartelor de sustenabilitate. Aceste caracteristici asigură acuratețe, trasabilitate, predictibilitate și o calitate măsurabilă a acțiunilor de sustenabilitate raportate, oferind un avantaj competitiv semnificativ pentru utilizatorii săi.
La baza Indicathor ESG stă expertiza combinată a unei echipe de 8 specialiști în tehnologie și experți ESG. De la începutul dezvoltării sale, acum 12 luni, platforma a fost gândită pentru a răspunde nevoilor complexe ale pieței de ESG, în creștere rapidă.
„Soluția noastră înglobează atât cunoștințele din domeniul ESG, având parteneriate cu experți alături de care dezvoltăm platforma, cât și expertiza tehnică – lucruri care duc la o soluție integrată, capabilă să devină un companion pentru clienții noștri, interesați de un viitor sustenabil”, spune Sergiu Băbășan, investitor și antreprenor în serie, menționând că, în prezent, mărimea pieței ESG este similară cu mărimea pieței de eCommerce din 2007, iar investiția în dezvoltarea acestei platforme are loc în urma analizei atente a nevoii pe piața de ESG a unei soluții tehnologice de ultimă generație ce poate automatiza acest segment.
Modelul de business al soluției Indicathor ESG este structurat pe două direcții principale: SaaS (Software as a Service) pentru clienții finali și White Labeling pentru partenerii strategici.
Acest model permite companiilor să acceseze platforma sub propriul brand, oferind o flexibilitate semnificativă în abordarea nevoilor specifice ale clienților lor, cum ar fi băncile, spre exemplu, interesate să ofere platforma clienților eligibili pentru credite verzi. Iar această abordare strategică subliniază importanța colectării datelor ESG pentru raportarea sustenabilității și ajută la îmbunătățirea amprentei de carbon, spre exemplu, care, în cazul unei bănci, este generată, în proporție de 95% de clienții creditați.
Până la finalul anului, dezvoltatorii platformei vizează încheierea unui parteneriat cu cel puțin un jucător mare din piață, pregătirea tehnologiei pentru internaționalizare și contractarea primelor zeci de companii care au nevoie de Indicathor ESG.
COMMENTS